20. İstanbul Tiyatro Festivali"
İKSV tarafından gerçekleştirilen festival 3 Mayıs'ta sanatseverlerle buluşacak- Festivalin Onur Ödülleri ünlü tiyatro sanatçıları Metin Akpınar ile Şahika Tekand'a verildi- Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İsviçre, İngiltere, Kanada, İran ve Portekiz'd
İSTANBUL (AA) - İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 20'ncisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali, Türkiye’den ve yurt dışından oyun, dans, performans ve yan etkinliklerden oluşan zengin bir programı tiyatroseverlerle buluşturacak.
Rahmi Koç Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, festival nedeniyle mayıs ayının heyecanla beklendiğini dile getirerek, "Hem yurt dışından çok önemli örnekler hem de Türkiye'den birçok oyunun sergilendiği bir festival olacak. 20. yılda çok özel tiyatro grupları ve çok farklı sürprizler bizi ve izleyicileri bekliyor" dedi.
Taner, 3 Mayıs'ta başlayacak festivalde tiyatro temsillerinin yanı sıra ustalık atölyeleri, söyleşiler ve yan etkinliklerin de olacağını kaydederek, "Bunlarla beraber festivalin çok daha zenginleştiğini, İstanbullulara da çok önemli bir katkısı olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
Aygaz, Opet ve Tüpraş ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek festivale katkıda bulunan kuruluşlara da değinen Taner, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi'nin önemli destekleri olduğunu söyledi.
İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz ise festivalin ilk kez 1989 yılında düzenlendiğine işaret ederek, etkinliğin gerçekleştirilmesinde büyük çaba harcandığını aktardı.
Yılmaz, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İsviçre, İngiltere, Kanada, İran ve Portekiz'den birer, Türkiye'den ise 23 yapımın festivalde yer alacağını, yerli yapımlardan 21'inin Türkiye prömiyerini festivalde gerçekleştireceğini söyledi.
- Metin Akpınar ve Şahika Tekand Onur Ödülü aldı
Festival kapsamında tiyatronun önemli isimlerine verilen Onur Ödülü'ne, ünlü tiyatro sanatçıları Metin Akpınar ve Şahika Tekand layık görüldü.
Tiyatroya 1957'de Yeşil Sahne'de başlayan, 1962'de Milli Türk Talebe Birliği'nde devam eden ve Türkiye'nin ilk "Kabare Tiyatrosu" Devekuşu'nun kurucu ortağı Akpınar, ödülünü alırken yaptığı konuşmada, kendini çok şanslı gördüğünü belirterek, "Benim birinci hocam Ulvi Uraz'dı. Ondan çok şey öğrendim. İkinci hocam da Haldun Taner'di. Haldun Taner'in öncülüğünde 1967'de kurduğumuz Kabare Tiyatrosu'nun oyuncusu, yöneticisi ve ortağı olmaktan da gurur duydum" ifadelerini kullandı.
Tiyatro sanatçısı Tekand ise verilen ödülün, bugüne kadar aldıkları içinde en anlamlı ve en mutlu edenlerinden biri olduğuna vurgu yaptı.
Festivalin ilk yıllarında, kurumlaşmış her türlü tiyatronun dışında yer alan tiyatroları "Öteki Tiyatro" başlığında festival içine dahil ettiğine işaret eden Tekand, "Onlar gerçekten büyük bir kayanın altına ellerini koydu ve bence bu adım Türkiye tiyatro tarihinde önemli bir kapıyı açtı. Şu anda ne kadar zengin, ne kadar çok böyle küçük topluluk veya küçük tiyatro mekanı var" dedi.
Şahika Tekand, tiyatronun insansız yapılması mümkün olmayan tek iş olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Tiyatro bugün, hem ülkemizde hem içinde yaşadığımız coğrafyada hem de dünyada en çok ihtiyacımız olan şey. Hadi gelin insan denen şeyin onuruna sahip çıkalım. Hepinize harika bir festival diliyorum. Gelin eğlenelim."
Festivalin üçüncü Onur Ödülü ise 1949'da Bertolt Brecht tarafından kurulan ve bugün çağdaş Alman tiyatrosunun en güçlü temsilcilerinden Berliner Ensemble'a mayıs ayında verilecek.
Etkinlikte, desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Devlet Tiyatroları, Kadıköy Belediyesi, Fransız Kültür Merkezi ve Goethe-Institut İstanbul, British Council İstanbul, Türk Tuborg A.Ş, Tekfen Holding ve ENKA Vakfı ile Koç Holding Enerji Grubu şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş yetkililerine teşekkür plaketi takdim edildi.
- Yazar Pessoa'nın hikayesinin anlatıldığı "Zululuzu" dünya prömiyeri yapacak
Şahika Tekand'ın yönettiği "Godot'yu Beklerken" oyunuyla açılışı yapılacak festivalde, yönetmen Guy Cassiers ve dramaturg Erwin Jans tarafından Jonathan Littell'in aynı adlı kitabından tiyatroya uyarlanan "Merhametliler", Orhan Pamuk’un aynı adlı film senaryosundan Mesut Arslan tarafından tiyatroya uyarlanan "Gizli Yüz", İranlı kadın yazar Mahin Sadri ve yönetmen Afsaneh Mahian'ın İran ve Fransa'da büyük beğeni toplayan, birçok ödül alan "Her Gün Biraz Daha" oyunları izleyiciyle buluşacak.
Dünya prömiyerini festivalde yapacak yazar Fernando Pessoa'nın hikayesinin anlatıldığı "Zululuzu" ile Christian Rizzo'nun 2004'te İstanbul'da bir festivalde izlediği halk dansından esinlenerek yarattığı "Gerçek Hayattan Alınmıştır" oyunlarıyla, son yılların dikkat çeken yönetmeni Milo Rau'nun "Nefret Radyosu" projesi de festivalde izlenebilecek.
Ölümünün 400. yılında İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare'in, oyunlarında sahne üzerinde gerçekleşen 75 ölüm, "Shakespeare'in Bütün Ölümleri" adıyla Spymonkey topluluğu tarafından sahnelenecek.
Festival kapsamında ayrıca, ünlü konukların ve uzmanların katılacağı ücretsiz söyleşi, gösteri, sempozyum, sergi, ustalık sınıfı ve atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek.
19-22 Mayıs'ta festivalin yabancı profesyonel konuklarına yönelik belirli oyunların gösterimlerinin yapılacağı bir platform düzenlenecek. Bu platforma, uluslararası oyun yazarları ağı The Fence ve tiyatro çevirmenleri ağı Eurodram'dan ekipler katılacak.