Pandemide fantezi oyuncakları patlaması
Koronavirüs nedeniyle cinsel sağlık ürünleri ve fantezi oyuncaklarında dünya çapında patlama yaşandığı ortaya çıktı.
Her yıl ülkelerarası 2 binden fazla araştırmaya imza atan Grand View Research'ün verilerine göre fantezi oyuncakları sektörünün piyasa değeri, 2019'da 26,6 milyar dolardı.
2020'de 29 milyar dolara ulaşması beklenen sektörün 2027'ye kadar yıllık yüzde 5,3 büyüme oranını yakalayacağı öngörülüyor.
2027 için tahmin ise 48,2 milyar dolarlık bir büyüklük.
Independent Türkçe’den Gökçen Tuncer’in haberine göre Fortune 500'de yer alan 100'den fazla şirketle birlikte çalışan teknoloji araştırmaları şirketi Technavio'nun verilerine göre ise 2020-2026 yılları arasında piyasanın 9,83 milyar dolar büyümesi bekleniyor.
Technavio, raporunda, 2019'da küresel piyasanın yüzde 44 payının Asya Pasifik ülkelerine ait olduğunu söylüyor.
Çin ise küresel fantezi oyuncakları ihracatında yüzde 70'lik paya sahip. ABD'nin yanı sıra Almanya, İtalya, Fransa, Birleşik Krallık, Danimarka ve Belçika da sektörün önemli katılımcılarından.
Çinli araştırma firması iiMedia'nın verilerine göre ülkedeki 14,7 milyar dolarlık pazarı destekleyen en önemli kesim kadınlar ve Y kuşağı.
"MAKSİMUM ÜRETİM KAPASİTEMİZE ULAŞTIK"
Amazon'dan sonra dünyanın en büyük online alışveriş sitesi Alibaba'dan geçen aylarda yapılan açıklamaya göre pandemiyle birlikte, 2020'nin ilk yarısında söz konusu ürünlerin ihracatında yüzde 50 artışa ulaşıldı.
Çitli üretici Shengyi Adult Products Co.'nun Feng soyadlı yöneticisi, ekim ayında Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada ayda canlı benzeri şişme bebeklerden ayda 1000'den fazla sattıklarını söylemiş, "Maksimum üretim kapasitemize ulaştık" demişti.
BİR ÜRÜNÜN SATIŞINDA YÜZDE 263 ARTIŞ
Diğer ülkelerde de durum farklı değil.
Örneğin, küresel çapta en fazla talep gören vibratörlerin en önemli üreticilerinden Wow Tech Group, ilk büyük eve kapanmaların yaşandığı nisanda online satışlarının yıllık bazda yüzde 200 arttığını duyurmuştu.
Almanya merkezli firma, "Womanizer" adlı ürününün ABD'deki satışlarının yüzde 152, Kanada'da yüzde 263 arttığını belirtmişti.
Yeni Zelanda'nın en büyük üreticisi Adult Toy Megastore'un verilerine göre Başbakan Jacinda Ardern'in 23 Mart'ta yaptığı ilk bir aylık karantina açıklamasının hemen ardından satışlar, nisan ortasına kadar üçe katlandı.
TÜRKİYE'DE DURUM NASIL
Dünyanın evde vakit geçirmek için başvurduğu bu sektörün kısa sürede ne kadar hızlı büyüdüğüne ikna olduysak Türkiye'deki duruma geçelim.
Türkiye'de pazarın büyüklüğü ile yapılmış bir araştırma ne yazık ki yok. Yalnızca bu sektörde satış yapan bazı sitelerin açıkladığı veriler var.
Örneğin, 2000 yılında İstanbul'da kurulan, sekiz markanın tek temsilcisi olan Noktashop'un 2019'da verdiği röportaja göre Türkiye'de 200'e yakın erotik shop var ve bu mağazaların yıllık satışı 50 milyon dolar civarı.
Yüzde 70'i internet üzerinden olan satışlarda en fazla talep vibratörlere. Ancak son beş yılda erotik iç giyime, kostümlere ve geciktirici spreylere de ilgi hayli artmış.
İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Cinsel Yaşam ve Sorunları Programı'nın 10 yıl önce yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye'de cinsel sorun yaşayan erişkinlerin oranı yüzde 40 ila 50. Bunların yalnızca yüzde 3 ila 4'ü doktora başvuruyor.
"'TÜRKİYE CİNSEL AÇLIĞIN AFRİKASI'DIR', YÜZDE 100 DOĞRU BİR SÖZ
1993'te kurulan Afrodit Shop'ta yedi yıldır çalışan Yavuz Bey, 15 yıldır cinsel sağlık ürünlerinin satışını yapıyor.
"Yavuz", kendisinin deyimiyle sektördeki "kod adı". İsmini saklamasının nedeni sektörün, halk arasında "ayıp" olarak karşılanması değil. Aksine kendisi, vergisini ödediği, yasa dışı olmayan bir iş yaparak geçimini sağladığını, sorulduğunda mesleğini söylemekten utanmadığını söylüyor.
Sektörde herkesin bir kod adı olmasını ise kendilerine gelen rahatsız edici tepkiler ve hakaretler korunmak olarak açıklıyor.
"'Türkiye cinsel açlığın Afrikası'dır' derler ya, bu yüzde 100 doğru bir sözdür" diye başlıyor anlatmaya.
"BİZ BU ÜRÜNLERİ SATMAZSAK SOKAKTA YÜRÜYEMEZSİNİZ"
Genelde "fantezi oyuncakları" ya da "fantezi ürünleri" denilen bu malzemelerin sağlıkla birebir bağlantısı olduğunu söyleyen Yavuz Bey, neden "cinsel sağlık ürünleri" dediğini ise şöyle açıklıyor:
“Bu ülkede damacanaya, rulmana, dokuz aylık bebeğe tecavüz ediliyor. Bu ülkede her gün kadın cinayetleri işleniyor. Bu cinayetlerin en büyük sebebi iktidarsızlık, yetersiz erkekler.
Bir kadınla birlikte olurken ona yetemeyen, bir başka erkekle olacağını düşünen adamlar tarafından bu cinayetler işleniyor.
Biz bu ürünleri satmazsak sokakta yürüyemezsiniz ve bunu son derece iddialı söylüyorum. "Vibratör satıyorlar" deyip dalga geçmek son derece yanlış. Çünkü bu ürünlerin, sağlıkla ilgili bir boyutu var.
Eşiyle birlikte olmaktan son derece mutlu olan ancak ereksiyon problemi yaşayan bir adam düşünelim. Peki bu adam ne yapacak? Belden bağlamalı ürünler satıyoruz o kişilere.
Veya kadında isteksizlik var. İstek artıcı ürünler satıyoruz. İstekli olup orgazm olamıyor olabilir. Orgazmı kolaylaştırıcı ürünler satıyoruz. Bu nedenle ismi cinsel sağlık ürünleri. Sadece fantezi ürünü olarak görmemek lazım. 10 kişinin beşi bunu bir ihtiyaç nedeniyle alıyorsa, kalan beşi sağlık endişeleriyle alıyor.”