Yeşilay Avrupa'yı ayağa kaldırdı
Yeşilay hem Türkiye’de hem de Avrupa’da uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda çok önemli bir eksiği kapatmaya hazırlanıyor.
Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Ajans’ın desteğiyle gerçekleştirdiği bir halk sağlığı iletişim projesi olan “Yetişkinlerde Madde Bağımlılığı Farkındalığını Artırma” projesinin bu kapsamda Türkiye eğitimlerini tamamladı. Avrupa’nın sayılı sivil toplum kuruluşlarının da dâhil olduğu proje Litvanya, Portekiz ve Hollanda ortaklığında gerçekleştirilecek. Amaç; bağımlılıkla mücadelede uluslararası anlamda bir farkındalık ve kamuoyu oluşturmak.
Yeşilay hem Türkiye’de hem de Avrupa’da uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda çok önemli bir eksiği kapatmaya hazırlanıyor. Madde bağımlılığı alanında yapılan çalışmaların etkili olmasında halk sağlığı iletişimi önemli bir yere sahip. Ama bu iletişimin nasıl yapılacağı konusunda eksiklik ve tereddütler var. Yeşilay bu konuda düğmeye bastı ve bir halk sağlığı kampanyasının nasıl daha etkili ve farkındalık uyarıcı olması gerektiği konusunda Avrupa’nın sayılı sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) bir proje hazırladı.
Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Ajansı’nın desteğiyle gerçekleştirilen ve İstanbul İl Halk Sağlığı Müdürlüğünün de dahil olduğu “Yetişkinlerde Madde Bağımlılığı Farkındalığını Artırma” projesinin Türkiye eğitimlerini tamamladı. Litvanya, Portekiz ve Hollanda’dan partnerlerin olduğu projenin ilk aşaması her ülkede halk sağlığı iletişim eğitimlerinden ve bu ülkelerde ebeveynlere yapılacak olan anketten oluşuyor.
Uluslararası medya farkındalık kampanyası geliyor
Portekiz, Litvanya ve Hollanda’dan güçlü STK'larla işbirliği içinde uygulanacak olan bu proje kapsamında uluslararası boyutta saha araştırmaları, personel eğitimleri, çalışma toplantıları ve bir yarışma düzenlenecek. “Drug Addiction Awareness on Adults (DAWAP): Yetişkinlerde Uyuşturucu Bağımlılığı Farkındalığı Artırma” adıyla gerçekleştirilecek programın ikinci eğitim programı, 7-12 Haziran tarihlerinde Litvanya’da gerçekleştirilecek. Proje kapsamında 3 ayrı çalışma bulunuyor. Birinci kısım, eğitimler. İkinci kısım 4 ülkede de ön test, focus grup ve son test olmak üzere 3 anket uygulaması. 10-18 yaş arası çocuğa sahip olan ebeveynlere uygulanacak ankette ölçülmek istenen konular ise şöyle; aileler çocuklarını madde kullanımından nasıl korur ve nasıl bilgilendirir, uyuşturucu maddeler nelerdir ve etkileri nedir, aileler çocuklarının madde kullanıp kullanmadıklarını nasıl fark ederler ve çocuklarında madde kullanımıyla karşılaştıklarında ne yaparlar… Projenin 3. kısmını ise yarışma oluşturuyor. Tüm ülkelerdeki eğitimler tamamlandıktan sonra Türkiye’de bir workshop yapılacak ve böylece her ülkenin katılımcıları ellerindeki verilerle bir halk sağlığı iletişim stratejisi oluşturacak. Partner ülkelerdeki iletişim fakültesi öğrencilerine ve gençlik gruplarına duyurusu yapılacak olan yarışmada katılımcılar madde bağımlılığı farkındalığını artırmaya yönelik video, poster, sosyal medya kampanyası hazırlayacak. Türkiye’de yapılacak değerlendirme sonucunda jüri her ülkenin birincisini ve genel birinciyi seçecek, ardından kapanış programı olacak. Son olarak medya kampanyalarının etkisi ölçülecek. Bunun içinse yine proje dahilinde herkes kendi ülkesinde kamu spotu, reklamlar, sosyal medya çalışmaları ve outdoor çalışmaları ile bu ürünlerin izlenilmesini ve yayılmasını sağlayacak.
Uluslararası arenada anne babalar bilinçlendiriliyor
Litvanya’nın alkol ve sigara kontrolünde önemli çalışmalar yapan NTAKK’ın temsilcisi Vaida Liutkute; Yeşilay gibi uzman bir kadroya sahip STK ile hareket etmenin bir değer olduğunu belirterek uyuşturucuyla mücadelede iletişim dili nasıl olmalıdır, mesaj verirken nelere dikkat edilmelidir konusunda yapılan bu projede yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Avrupa’nın önleyici tedbirler konusundaki en etkili kuruluşu olan EURAD’ın Genel Sekreteri, Hollanda Temsilcisi Fay Watson ise, “Bu ortaklıkla uyuşturucu ile mücadele noktasında ailelere farkındalık kazandırabilecek ve ihtiyaçlarına cevap verebileceğiz” açıklamasında bulundu. Projenin bir diğer ortağı ise sigara ve uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelede büyük bir networka sahip DIANOVA’nın Portekiz temsilciliği. Uyuşturucuyla mücadelede özellikle uluslararası projelerin zaman ve imkân dolayısıyla çoğunlukla devamının sağlanamadığını ama Yeşilay gibi uzman bir kuruluşla böylesi bir projeyi başarıyla tamamlayacaklarını belirten Portekiz DIANOVA Temsilcisi Rui Martin ise “4 farklı ülkeden farklı meslek gruplarından kişilerin katılıp aileleri bilinçlendirme ve halk sağlığı konusunda deneyimlerini paylaşmaları projeye ayrı bir güç katıyor” dedi.