Yabancı plakalı araçlar için yeni düzenleme

Türkiye'de bulunan yabancı plakalı araç sahipleri, taşıtları olmadan yurt dışına çıkarken gümrük idaresine taahhütname vermelerini gerektiren düzenleme değişti.

Geçici ithalat rejimi kapsamında yabancı plakalı taşıtlarıyla Türkiye'ye gelen kişiler, taşıtsız olarak yurt dışına çıkmaları halinde sunmaları gereken taahhütnameleri elektronik ortamda da verebilecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, taahhütname verilmeden yurt dışına taşıtsız çıkışlarda Gümrük Kanunu çerçevesinde uygulanan ceza, düzenlemeye uyum amacıyla 'vergi kaybına neden olan cezalar' kapsamından çıkarılarak, 'usulsüzlüklere ilişkin cezalar' kapsamında alındı.

yrıca, geçici ithalat rejimi kapsamında yabancı plakalı taşıtlarıyla Türkiye'ye gelen kişilerin, taşıtsız olarak yurt dışına geçici olarak çıkmak istemeleri halinde söz konusu taşıtların başkası tarafından kullanılmayacağına ilişkin taahhütnamenin elektronik olarak da verilebilmesine imkan sağlandı.

 YABANCI PLAKALI ARAÇLAR İZİNSİZ ÇIKAMAYACAK

Öte yandan 'Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği' adlı yeni düzenlemeyle, Türkiye Gümrük Bölgesi'nde bulunan yabancı plakalı araçlar artık gümrük idaresine gerekli bilgileri vermeden yurt dışına çıkamayacak.

Yurt dışına haber vermeden çıkan araçlar için ise usulsüzlük cezası ve ceza indirimi aracın modeline, yaşına ve markasına göre değişecek.

Özellikle bu yıl taahhütnameyi doldurmadan yurt dışına çıkan araçlar mağdur olmuştu. Fakat yeni düzenleme ile birlikte bu mağduriyetin giderilmesi hedefleniyor.

TBMM'ye verilen kanun teklifinde şu ifadeler yer alıyordu:

"Bizim ayrılmaz parçamız milyonlarca gurbetçi Türkiye'ye getirdikleri arabaları, kendileri uçakla ya da bir başka taşıtla geri dönseler bile sadece 2 yıla kadar ülkede tutabilirken, mevzuattın gerekliliklerini yerine getirmeyen birçok yurttaşımız da ağır para cezalarına mahkum edilmekte.

Avrupalı Türkler birçok farklı nedenle yılın 6 ayını Türkiye'de geçirirken, Türkiye'de geçirdiği dönemlerde kullandıkları araçlarının en az 5 yıl boyunca ülkede bulunmalarını istemektedir.

Kanun Teklifimizle, yurt dışında yaşayan yurttaşlarımızın Türkiye’de bulunan kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı kara taşıtlarının sadece bir araç ile sınırlandırılması koşuluyla yurtta kalma süresinin 5 yıla çıkarılması amaçlanmaktadır.

Fakat bu durum Avrupalı Türklerin Türkiye'de kaldıkları süre boyunca hayatlarını kolaylaştıracak ve yaşanan mağduriyetleri ortadan kaldıracaktır.

Sonraki Haber