adv adv Adv Adv
Haber3

Ünlülere ve işadamlarına milyon dolarlık vurgun

Ünlülere ve işadamlarına milyon dolarlık vurgun Ünlülere ve işadamlarına milyon dolarlık vurgun

Çok sayıda ünlü ismi ve işadamını dolandıran bankacının davası sürüyor..

Aralarında Fatih Terim, Hıncal Uluç, Petek Dinçöz ve Can Tanrıyar gibi ünlülerin de bulunduğu çok sayıda kişiyi milyonlarca lira dolandırdıkları öne sürülen banka personeli hakkında 170 yıla kadar hapis istendi.

Vatan'dan Elif Altın'ın haberine göre Fatih Terim, eşi Fulya Terim, Petek Dinçöz,Can Tanrıyar ve Hıncal Uluç gibi ünlü isimlerle, işadamları İlham Gamgam, Mehmet Tahir Demirpence, Ümit Nalbantoğlu, Angelo Della Valle, Fabio Pierotti Cei’nin de bulunduğu 61 kişinin, 2012 yılında bir bankanın Levent özel bankacılık şubesinde usulsüzlük yapılarak 17,5 milyon dolar zarara uğratıldıkları ortaya çıktı. Savcılığa başvuran ünlü isimler bankadan şikayetçi oldular. Ayrıca BDDK’da konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Bürosu’nca yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık banka genel müdür yardımcısı, şube müdürü, bölge müdürlerinin de aralarında bulunduğu 20 şüpheli hakkında “zimmet, güveni kötüye kullanma, özel belgede sahtecilik“ suçlarından 30 yıldan 170 yıla kadar değişen hapis cezaları ile cezalandırılmalarını istedi. İddianame İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Bilgileri dışında döviz alım-satımı yapılmış

İddianamede, 2008 -2010 yılları arasından bir bankanın Levent Özel Bankacılık Şubesi’nde, şüphelilerin müşterilerin bilgileri dışında spot döviz alım/satım işlemleri yaptıkları, hesaplarının yönetilmesi karşılığında banka tarifesinde yer almayan komisyon adı altında tahsilat aldıkları, yaptıkları usulsüz işlemleri gizlemek için müşteriler adına sahte imzalar atılmak suretiyle sahte belgeler düzenledikleri anlatıldı. Şüphelilerin, üstlerinin talimatıyla mevduatı yüksek ama sahiplerince birebir takip edilmeyen hesapları hedef olarak belirleyerek, talimat ve onay olmaksızın vadesinden önce bozdukları,vadesi bozulan paralarla döviz ve diğer piyasalarda işlemler yaparak şubeye kar yarattıkları bu sayede de şubenin hedefi tutturdukları ve bu hedeflerin tutması nedeniyle prim aldıkları anlatıldı.

Vurgunu gizlemek için geçici hesaplar açmışlar

İddianamede, şüphelilerin yaptıkları eylemleri organize ve zincirleme olarak gerçekleştirdikleri, çok sayıda hesap üzerinden usulsüz işlem yaptıkları, bu işlemlerle ilgili bankanın Özel Bankacılık Bölüm Yetkilileri tarafından onayı altında çok sayıda geçici hesaplar açtıkları belirtildi. Şüphelilerin, müşterilerin imzasını taşıyan BELBEK raporlarını hesaplarında usulsüzlükleri yaptıktan sonra “işlemlerde imza eksikliğiniz var“ diyerek imzalattıkları belirtildi. Banka yönetiminin müşterilere hesaplarının sabit değil, hareketli kullanılması gerektiğini, müşterilerin ikna edilmesi gerektiğini söyleyerek personeli bu tür işlemlerin yapılmasına özendirdiği anlatıldı.

Banka denetim birimleri vurguna göz yummuş

Banka denetim birimleri tarafından bu işlemlerin usulsüz olduğunun tespit edilmediği belirtilen iddianamede, bankanın Özel Bankacılık Bölümü, Hazine Yönetimi ve İstanbul 2. Bölge Müdürlüğü ve şube yetkililerinin usulsüz işlemleri bildikleri, onayladıkları, yönlendirdikleri ve bizzat suçu işlediklerine dikkat çekildi. Usulsüz işlemlerin o dönemde Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özçelik’in onayı ile Özel Bankacılık İstanbul 2. Bölge Müdürü Murat Özveren ve Levent Özel Bankacılık Şubesi Müdürü Ayşe Ülkü Mutlu’nun sözlü talimatıyla başlandığı belirtildi. İddianame 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkemenin iddianameyi kabul etmesi halinde şüphelilerin yargılaması başlayacak.