Üniversitelerde sigara satılmayacak !
Sağlık Bakanı üniversitelerde sigara satışını yasaklayacaklarını açıkladı.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, üniversite kampüslerinde sigara satışını kaldıracaklarını, kampüste sigara satışı yapılamayacağını bildirdi.
Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Müezzinoğlu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Son dönemde uluslararası alanda yaşanan sürecin turizmi etkileyeceğini ancak bununla ilgili önlemlerin alındığını belirten Müezzinoğlu, sağlık turizmi gelirlerinde ise bir önceki yıla göre artış yaşanacağını vurguladı. Müezzinoğlu, "Çünkü Türkiye, sağlık turizminde şu anda hak ettiği ve yapabileceğinin yüzde 30'larını yapıyor. Bunu iki misline artırabilecek, iki mislini karşılayabilecek talep de var, imkan da var. 2016 yılı sonu itibarıyla sağlık turizminin gerek hizmet alan kişi anlamında gerekse hizmet karşılığında bedel anlamında 2015'ten çok daha iyi bir rakam olacağından bir tereddütüm yok." dedi.
Uluslararası Sağlık Hizmetleri Başkanlığı kurulmasına ilişkin çalışmaların dün Bakanlar Kurulunda tartışıldığını anlatan Müezzinoğlu, "Sayın Başbakanımızın, 'Kültür Turizm ve Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile bir araya gelerek netleştirin' dediği bir iki konu var. Bugün, yarın sayın bakanlarımızla bir araya gelerek, son şeklini vereceğiz." ifadesini kullandı.
Uluslararası Sağlık Hizmetleri Başkanlığının güçlü bir yapı olacağını, üniversite, özel sektör, Sağlık Bakanlığı dinamiklerinden oluşan sivil bir yapıda kurulmasının planlandığını söyleyen Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"Bazen değişik örnekler veriliyor. TÜRKSOY, THY gibi, güçlü bir ajans gibi olsun diye uğraşıyoruz. Ama esas hedef, ilde o imkan yoksa bölgeye o imkanı verelim. Bölgelerimize sağlık turizmi rolü belirleyeceğiz. Yani, İzmir'in sağlık turizminde hedef ülkeleri kimler, hangi konu başlıklarında sağlık turizminin merkezi olacak, bir Antalya, hedef kitlesi hangi ülkeler olacak ve hangi sağlık turizmi alanları belirlenecek, Malatya hangi bölgelere hitap edecek ve sağlık turizminde kendini öne çıkaracağı alanlar neler? Mesela Malatya karaciğer naklinde son 5 yılda Avrupa'da başarı oranı birinci ve ikinci merkez. Avrupa'nın bu bölgenin en iyi merkezi Malatya'yı marka değeri her geçen gün güçlenen bir merkez yapmalıyız."
Her ilin hedef kitlesi ve alanlarının belirleneceğini, hangi ilin hangi alanda öne çıkarılacağı ve hangi ülkeye hitap edeceğine ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü aktaran Müezzinoğlu, tüm bu konuları, Uluslararası Sağlık Hizmetleri Başkanlığı aracılığıyla yıl sonuna kadar şekillendirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
Müezzinoğlu, illerin sağlık turizminde öne çıkabilecek ilk üç alanının belirleneceğini, illere yapılacak yatırımlarla "sadece bu üç kalemde dünyayla yarış" denileceğinin altını çizdi.
Şu anda 7 dilde 24 saat hizmet veren bir çağrı ve bilgilendirme merkezinin bulunduğunu ifade eden Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Ama şu anda güçlü bir merkez halinde değiliz. Sağlık Turizmi Daire Başkanlığımız var ama bu başkanlık ile Akdeniz Üniversitesini, şu özel üniversiteyi koordine etmek mümkün değil veya uluslararası bir ajansla sözleşme yapman mümkün değil." dedi.
- Sigara'da kara paket uygulaması
Müezzinoğlu, dünyada ilk kez Avusturalya'da başlatılan sigarada kara paket uygulamasının, Türkiye'de hayata geçirilmesi konusuna ve açık alanlarda sigara içilmesine karşı alınan önlemlere ilişkin soruları da yanıtladı.
Bu konudaki düzenlemeleri koruyucu sağlık hizmeti anlamında yaptıklarını belirten Müezzinoğlu, "Sigara, içmeyeni de pasif içici yapıyor. Önümüzdeki dönemde parklarda, özellikle çocuk parklarında tamamen yasaklıyoruz. Normal parklarda parkın dörtte birlik alanını belediyeler belirleyecek, oralarda sigara içilebilecek. Açık alanlarda yüzde 25 ila 50 arasındaki bir alanı sigara içilebilen bir alan olarak ayıracağız." diye konuştu.
Açık alanda bir restoranda sigara içmeyenlerin de pasif içici durumuna düştüğünü, sigara içmeyen vatandaşların açık alandan tam olarak faydalanamadığını dile getiren Bakan Müezzinoğlu, açık alanların yalnızca yüzde 25 ila 50 arasında olan kısımda sigara içilebileceğini, en az yüzde 50'lik alanda içilmeyeceğini, bunun yüzde 75'e çıkarılabileceğini aktardı.
Alışveriş merkezleri ve hastanelerin giriş kapılarının önünden belli bir mesafe sonrasında sigara içilebileceğini vurgulayan Müezzinoğlu, cami avluları gibi ortak alanlarda da benzer uygulamaların yapılacağını söyledi.
Bakan Müezzinoğlu, "Üniversite kampüslerinde sigara satışını kaldırıyoruz. Kampüste sigara satışı olmayacak." dedi.
Sigara paketlerinde kara paket uygulamasına ilişkin de Müezzinoğlu, şöyle konuştu:
"Avustralya'da olan uygulamayı, Dünya Sağlık Örgütü tavsiye ediyor ama istatistiksel verilere göre, bu anlamda henüz daha faydasını sahiplenecek bir veri elimizde yok. Bir de uluslararası ticaret hukukunda davalık olunuyor. Çünkü, markayı yok hükmüne taşıyorsunuz. O nedenle, Bakanlar Kurulundaki değerlendirmemizle, dünyada Avustralya'dan başka uygulayan ülke olmadığı için de gündemimizden çıkarttık."
Sigara ile bu anlamda mücadelenin 7-8 yıl önce başladığını, son 5 yıllık verilerin önemli sonuçlar içerdiğini anlatan Müezzinoğlu, "Rakamlara bakıldığında tütün etkenli kanser teşhisi 2014'te 33 binden 30 bine inmiş, akciğer kanserlerindeki rakam 22 binden 19 bine inmiş." şeklinde konuştu.