Üniversite adaylarının tercihi ön lisans oldu
Son üç yılda üniversitelerin lisans bölümlerine yerleşen öğrenci sayısı azalırken ön lisans programlarına yerleşen öğrenci rakamlarında ciddi artış yaşandı.
ÖSYM’nin açıkladığı rakamlara göre, adayların 2017 ve 2019 yılları arasında lisans programına yerleşme oranları düşerken ön lisans programlarına yerleşme oranları arttı. Anadolu lisesi mezunlarının 2017 rakamlarında lisansa yerleşme oranı yüzde 34 olmasına karşın 2019 yılında bu oran yüzde 28’e kadar düştü. Fen lisesi mezunlarının 2017 yılında lisans programlarına yerleşme oranı yüzde 54 iken 2019 yılında ise yüzde 40’a düştüğü açıklandı.
Birgün gazetesinden İsmail Arı'nın haberine göre son üç yılda sosyal bilimler liselerinin lisans programlarına yerleşme oranı yüzde 8 ve imam hatip lisesi mezunlarının yüzde 4 oranında düşüş yaşandı. Artış olan tek lise türü ise meslek liseleri oldu. Tüm meslek liseleri bölümlerinden mezun olan üniversite adaylarının lisans programlarına yerleşme oranı 2017 yılında yüzde 6 olarak açıklanırken bu rakam 2019 yılında yüzde 8’e yükseldi.
ÖN LİSANSTA ARTIŞ
Tüm lise türleri mezunlarının ön lisans programlarına yerleşme oranları son üç yılda artış gösterdi. Anadolu lisesi mezunlarının 2017 yılında yüzde 9’u ön lisans programlarına yerleşirken 2019 yılında yüzde 13’ü yerleşti. Fen liseleri mezunlarının 2017 yılı rakamı 0.94 iken 2019 rakamları 1.17 olarak açıklandı. Meslek liseleri mezunlarının ön lisansa yerleşme oranı 2017 yılında yüzde 15 olurken 2018 yılında yüzde 20 oldu.
LİSANSA İNANÇ YİTİRİLDİ
Konuyla ilgili BirGün'e konuşan Eğitim Uzmanı Onur Soğuk, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Dört yıllık bölümlere olan inanç yitirildi. Gereksiz yere açılan üniversiteler ve kontenjan artışları bunun en büyük nedeni. Öğrenciler memleketinden uzakta dört yıl okuyor ama bunun sonunda iş bulamıyor. Ön lisans programlarına ilginin artmasının nedeni sağlık alanına bir yönelme olmasıdır. Öğrenciler iki yıllık fizik tedavi gibi sağlık bölümlerine yöneliyor. Meslek liselerine yönelik sanayiye ara eleman yetiştiren bölümlere ilgi düşük buradaki artışın en büyük nedeni insanların iki yıllık sağlık bölümlerinde okuduğun kolay iş bulabileceğini düşünmesidir.”