Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi
Milli Eğitim Bakanı Avcı:- "Yürütülen faaliyetler sonucunda son 2 yılda (erken çocukluk eğitiminde) okula devam eden çocuk sayısında yaklaşık 150 bin artış sağlanmıştır"- "2001-2002 Eğitim Öğretim Yılında yüzde 11 olan bu kademedeki okullaşma oranı, bugün
İSTANBUL (AA) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yürütülen faaliyetler sonucunda son 2 yılda erken çocukluk eğitiminde okula devam eden çocuk sayısında yaklaşık 150 bin artış sağlandığını belirterek, "2001-2002 Eğitim Öğretim Yılında yüzde 11 olan bu kademedeki okullaşma oranı, bugün itibarıyla 5 yaşta yüzde 70'e ulaştı. Okul öncesi eğitim alanındaki gelişmeler sadece okullaşma oranlarıyla da sınırlı değildir. 2002'de 14 bin 295 olan bu kademedeki öğretmen sayımız, bugün itibarıyla 72 bin 228'e ulaştı. Aynı dönemde derslik sayısı 5 kattan daha fazla artarak 11 bin 314'ten 58 bin 265'e yükselmiştir" dedi.
Avcı, İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği (İGEDER) tarafından düzenlenen "Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi"nin açılışında, eğitimin şahsiyet inşası olduğunu, sürecin anne karnından başladığını dile getirerek, okul öncesi, erken çocukluk eğitiminin de önemli olduğuna işaret etti.
Çocukların belli özellikleri yüklenmiş olarak dünyaya geldiğini, insani bütün özelliklerin çocukta bulunduğunu vurgulayan Avcı, "Bizim medeniyetimizde fıtrat dediğimiz kavram tam da budur. Yani eğitimcilerin, anne-babaların vazifesi, çocuğun fıtratında mündemiç olan değerlere uygun biçimde yetişmesi için tedbirler almak, yetişme süreçlerini bu özelliğe uygun hazırlamaktır" diye konuştu.
Nabi Avcı, insani meziyetleri kuşanmış, milli değerleri benimsemiş nesillerin yetişmesi için tedbirleri artırmanın ve eğitimin bütün kademelerini bu muhtevada sürdürmenin gerekliliğine inandıklarını ifade ederek, bu nedenle okul öncesi eğitim konusunun, AK Parti hükümetlerinin öncelikli eğitim politikaları arasında yer aldığını, 2002'ye kadar ihmal edilen ve sadece kreş mantığıyla çalışan son derece sınırlı, dar kapsamlı okul öncesi eğitim hizmetlerinin ayrı bir önceliğe sahip olduğunu söyledi.
Son 2 yılda erken çocukluk eğitimiyle ilgili yapılanlara değinen Avcı, şu bilgileri paylaştı:
"2014'te Temel Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde Erken Çocukluk Eğitimi Daire Başkanlığını kurduk. Fiziki mekanlardan tam kapasiteyle yararlanabilmek için günde 6 saat ve yarım günlük eğitim modeline geçtik. Mevzuatımıza, 'Resmi okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim hizmetlerinin ücretsiz olduğu' hükmünü getirdik. Ekonomik sebeplerin okul öncesi eğitime engel olmasına mani olmaya çalışıyoruz. Şartlı eğitim yardımı uygulamasından okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların da faydalanmasını sağladık. Yaklaşık 20 bin çocuğumuza maddi destek vererek, okul öncesi eğitimden yararlanmasını temin ettik. Çalışan annelerin tam gün talebini karşılamak için çocuk kulüplerini yaygınlaştırıyoruz, faaliyetlerini çeşitlendirdik, daha da çeşitlendireceğiz. Farklı kurumlara bağlı faaliyet gösteren okul öncesi eğitim kurumlarını, bakanlığımız bünyesine, e-okul sistemine dahil ettik. Fiziki mekan sorununu çözmek için 1 ve 2 derslikli anaokulu projelerini hazırlayarak bütün illere gönderdik ve ek ana sınıfı yapımlarını hızlandırdık. Bütün erken çocukluk eğitim kurumlarına ücretsiz eğitim materyalleri dağıttık, dağıtıyoruz."
Bakan Avcı, yürütülen faaliyetler sonucunda son 2 yılda okula devam eden çocuk sayısında yaklaşık 150 bin artış sağlandığını kaydederek, "Bu birçok ülkenin erken çocukluk eğitimindeki toplam öğrenci sayısından daha fazladır. 2001-2002 Eğitim Öğretim Yılında yüzde 11 olan bu kademedeki okullaşma oranı, bugün itibarıyla 5 yaşta yüzde 70'e ulaştı. Okul öncesi eğitim alanındaki gelişmeler sadece okullaşma oranlarıyla da sınırlı değildir. 2002'de 14 bin 295 olan bu kademedeki öğretmen sayımız, bugün itibarıyla 72 bin 228'e ulaştı. Aynı dönemde derslik sayısı 5 kattan daha fazla artarak 11 bin 314'ten 58 bin 265'e yükselmiştir" diye konuştu.
- "18 Mart Milli Eğitim Bakanlığı için çok özel bir gün"
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 18 Mart'ın Çanakkale Deniz Zaferi'nin anıldığı tarih olduğunu ancak Milli Eğitim camiası için farklı bir önemi bulunduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"1916'da, yani bundan 100 yıl önce bizim pek çok rüştiyemizde, okullarımızda diploma verilmedi. Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesi'nde, Edirne Lisesi'nde, Bursa Lisesi'nden, İstanbul Erkek Lisesi'nden, Galatasaray Lisesi'nden, Vefa Lisesi'nden Çanakkale'ye giden son sınıf öğrencilerimiz geri dönmedi. Onlar, şehadetnamelerini Çanakkale'de aldı. Onun için 18 Mart bizim için, Milli Eğitim Bakanlığımız, Maarif Vekaletimiz için çok özel bir gün. Ben sizlerden bütün Çanakkale şehitleri için ve bilhassa Çanakkale'den dönmeyen öğrencilerimiz için birer Fatiha istirham ediyorum."
- "Evde ebeveynler, anneler, babalar, büyükler, okulda öğretmenler, eğitimciler örnek olmalı"
İGEDER Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özkan, kongrede, şahsiyet gelişiminin temeli olduğu kabul edilen 0-6 yaş çocukların eğitiminin milli, insani ve özgün olabilmesi imkanlarının müzakere edileceğini dile getirerek, bu dönemde çocukların bedeni, zihni, hissi, iradi ve sosyal sahada dikkate değer gelişmeler kaydettiğini anlattı.
Çocukların iyi örneklere ihtiyaçları bulunduğunu belirten Özkan, "Evde ebeveynler, anneler, babalar, büyükler, okulda öğretmenler, eğitimciler örnek olmalıdır" dedi.
Konuşmaların ardından Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Topbaş, Milli Eğitim Bakanı Avcı'ya günün anısına plaket sunarken, Avcı da programa katkıda bulunanlara plaket verdi.
- Kongre
Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Kongresi, İGEDER tarafından insani, milli ve özgün model arayışları çerçevesinde eğitimin yeniden değerlendirilmesi amacıyla düzenlendi.
"Ne Kadar Erken O Kadar İyi" temasıyla 20 Mart'a kadar sürecek kongreye Kanada, ABD, İngiltere, Belçika, Avustralya, Güney Kore, Malezya, Pakistan, Fransa, Kazakistan, Azerbaycan, Avusturya, Gana, Burkina Faso ve Özbekistan'dan katılacak uzmanlar, ülkelerinde uygulanan erken çocukluk eğitimine ilişkin uygulama örneklerini anlatacak.