Türkiye'den tarihi ''göçmen'' kararı
İngiltere'den Türkiye'ye herhangi bir üçüncü ülke vatandaşının kabul edilmesi söz konusu olmayacak.
Türkiye ile İngiltere arasında göç alanında iş birliği konusunda yetkililerden alınan bilgiye göre, Türkiye, göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadele için sadece İngiltere ile değil, birçok ülkeyle iş birliği yapıyor.
Bölgede devam eden siyasi istikrarsızlıklar, kötü yönetişim, silahlı çatışmalar ve ekonomik zorluklar nedeniyle ciddi bir göç baskısı altındaki Türkiye'nin insani dış politikasının önemli bir boyutunu düzensiz göçle mücadele oluşturuyor.
Düzensiz göçün önlenmesi, insanların göçmen kaçakçılarının elinde çıktıkları tehlikeli yolculuklarda hayatlarını kaybetmemeleri ve yasal göç yollarının güçlendirilmesi yıllardır Türkiye'nin öncelikli hedefi.
Türkiye, düzensiz göçle mücadele çalışmalarında tüm kurum ve kuruluşlarıyla yakın işbirliği içinde kararlılıkla yoğun çaba gösteriyor.
Bu konuyu bölgesel ve uluslararası alanda da sürekli gündeme getiren Türkiye, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, üyesi olduğu teşkilatlarda göç konusunda aktif ve iş birliği talep edilen bir ülke.
Türkiye, dost ve müttefik ülkelerle düzensiz göçü engellemek, başka ülkelerde yaşamak isteyen göçmenlere daha iyi fırsatlar sunmak amacıyla, yasal göçü teşvik etmek için mevcut iş birliklerini güçlendirmeye çalışıyor.
Bu kapsamda göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadele için birçok ülkeyle işbirliği yapan Türkiye, İngiltere ile de bu yönde son dönemde somut ve sonuçlara odaklı adımlar atıyor.
Son dönemde göçmen kaçakçıları, Türkiye-Sırbistan-Fransa-İngiltere üzerinden yeni bir güzergah oluşturdu. Tespitlere göre, gidenlerin çoğu terör örgütleriyle iltisaklı şahıslar ya da Türkiye'yi karalayıp iltica eden kişiler.
TÜRK VE İNGİLİZ KURUMLARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ OLACAK
Bu konuda Türkiye ve İngiltere, kolluk kuvvetleri istihbarat paylaşımı dahil olmak üzere iş birliği yapıyor.
Birkaç kez resmi açıklamayla İngiltere'den Türkiye'ye üçüncü ülke vatandaşlarının kabul edilmesi gibi bir durumun olmadığı kesinlikle belirtilirken, İngiltere de Türkiye'nin bu konudaki tepkisini bildiği için özellikle hassasiyet gösteriyor.
İngiltere, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulacak ve Türkiye'nin düzensiz göçle mücadelesine yardımcı olacak Mükemmeliyet Merkezine destek verecek.
Ayrıca İngiltere, Türkiye'nin göçmenlerin çaresizlikten katıldığı örgütlü suç ağlarına karşı aldığı tedbirlere ve düzensiz göçle mücadelede attığı diğer adımlara da katkıda bulunacak.
İngiltere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G-20 bünyesinde göç ve yerinden edilmiş kişilere ilişkin bir çalışma yapılması önerisini de destekleyip, bu konuyu G7 platformunda da gündeme getirecek.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA
İçişleri Bakanlığınca, göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadele için birçok ülkeyle işbirliği yapıldığı gibi Birleşik Krallık'la da işbirliği içinde olunduğu belirtilerek, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelenin aralıksız devam edeceği vurgulandı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, küresel bir sorun olan düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelede, Birleşik Krallık dahil göçe "kaynaklık eden, transit ve hedef konumundaki ülkelerle" ikili görüşmeler gerçekleştirildiği ifade edildi.
Bu çerçevede, Birleşik Krallık'la Türkiye arasındaki "Göç Diyaloğu" toplantılarının 2019'dan itibaren her yıl yapıldığı belirtilen açıklamada, "Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelede Birleşik Krallık ile istihbarat paylaşımı konusunda mutabıkız. Siyasi istikrarsızlıklar, silahlı çatışmalar ve ekonomik zorluklar tüm dünyada bir göç baskısı oluşturmaktadır. Düzensiz göçün önlenmesi, insanların göçmen kaçakçılarının elinde çıktıkları tehlikeli yolculuklarda hayatlarını kaybetmemeleri öncelikli hedeflerimizdendir. Bu insani konuları, bölgesel ve uluslararası alanda da sürekli gündeme getiriyor ve gündemde tutuyoruz."
Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, üyesi olduğu teşkilatlarda göç konusunda aktif, sözü dinlenen, katkıları kabul gören ve işbirliği aranan bir ülke olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Dost ve müttefik ülkelerle, düzensiz göçün önüne geçmek için mevcut işbirliklerimizi güçlendirme yönünde çalışmalarda bulunuyoruz. Bu amaçla göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadele için birçok ülkeyle işbirliği yaptığımız gibi Birleşik Krallık'la da işbirliği içindeyiz. Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelemiz aralıksız devam edecektir."