Türkiye'nin en uzun ömürlü ilçesi bilim insanlarını ağırladı
Türkiye'nin en uzun ömürlü 10 yerinden biri olan Ordu'nun Gölköy ilçesi, bilim insanlarını ağırladı.
Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmal Tufan ile ekibinin 15 yıldır Türkiye'nin yaşlanma atlasını çıkarmasının ardından, ortalama yaşam süresinin 82 yıl olarak belirlendiği Ordu'nun Gölköy İlçesi, çeşitli üniversitelerden gelen bilim insanlarını ağırladı.
Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan ile ekibinin 15 yıldır Türkiye'nin yaşlanma atlasını çıkarma çalışması sonuçları geçen yıl açıklandı. Ordu'nun Gölköy İlçesi'nde de ortalama yaşam süresi 82 yıl olarak belirlendi. Bu kapsamda Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Gölköy Belediyesi, İsmail Tufan Gerontoloji Vakfı, Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Derneği ve Akdeniz Üniversitesi'nin destek ve katkılarıyla ilçede "Yerelden Merkez Yaşlanan İnsan ve Toplum" konulu uluslararası sempozyum düzenlendi. Türkiye'nin en uzun ömürlü 10 yerinden biri olan Gölköy'de Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma, Avustralya Melbourne Üniversitesi'nden Prof.Dr. Terence Seedsman, Muğla Sıtkı Koçam Üniversitesi'nden Prof.Dr. Mammer Tuna, Akdeniz Üniversitesi'nden Prof.Dr. İsmail Tufan, Prof.Dr. Melis Oktuğ Zengin ve Dr. İkuku Murakami, Ege Üniversitesi'nden Doç.Dr. Sevnaz Şahin, Gazi Üniversitesi'nden Doç.Dr. Ayşe Canatan, Gerontolog Faruk Y. Gürdal, Gerontolog Sıla Ayan, Elisabeth Deluca, Hiroşi Nakaşima, Ekrem Bakır katılarak birer sunum gerçekleştirdi.
Toplantıda konuşan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu'nun oksijeni en bol illerden biri olduğunu vurgulayarak, "Ordu'nun çevresinde doğayı kirletecek büyük sanayi yok. Tarımsal ilaçlama aşırı derece yapılmıyor, hemen hemen hiç ilaçlama yok. Her taraf yeşil ve orman olunca oksijende bol ve insanlarda doğal besleniyorlar. Bundan dolayı dünyada cazibe merkezlerinden birisi olmaya aday" dedi.
Türkiye'nin en güzel yerlerinden birinin Gölköy olduğunu vurgulayarak, ilçedeki yaşam süresinin uzunluğuna da dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu "Gölköy'de böyle güzel imkanlar varsa ve Türkiye üzerinde en sağlıklı insanlar buradaysa, en uzun ömür burada sürülüyorsa, buranın bu yönüyle de iyi bilinmesi lazım. Belki dünyada hali vakti iyi bir çok insan buranın sağlıklı ve uzun ömre katkı sağlayan bir yer olduğunu duysa, öğrense gelir tatilini burada yapabilir. Biz de Ordu'yu tanıtma gayreti içerisindeyiz. Ordu'da en güzel ilçelerin başında Gölköy geliyor. Burada Ulugöl, dereler, şelaleler var. Bir de bu özellikleri ön plana çıkarılabilir. Tanıtırsak sadece Türkiye'den değil, Yemen'den bile insanlar buraya gelip, tatil yapmaya ve buralardan mesken edinmeye gayret edeceklerdir" şeklinde konuştu.
Prof.Dr.Terence Seedsmanise ise toplantıdan dolayı memnun olduğunu belirterek, "Avustralya'nın, Türkiye'de yaşlılık alanında yapılan bu çalışmalarla gerçekten ilgili olacağını düşünüyorum. Birçok ülkede yaşlı insanların artışına karşın yaşlanma politikalarının henüz tamamlanmış olmadığı söylenebilir. Görünen gelecek için yaşlanmanın tüm politik alanlara etki edeceği söylenebilir. Emekli maaşlarından sosyal refaha, sosyal refahtan ev hizmetlerine, ikamet hizmetlerine, istihdama, şehir planlama, sağlık, eğitim ve bakım hizmetlerine, kuşaklar arası ilişkilere kadar birçok politik alanda yaşlanmanın etkisini göreceğiz. İleriye bakıştaki yetersizlik, ileriyi görüp ona göre adım atamama durumu, modern zaman politikalarını çok ciddi bir şekilde karakterize ediyor ve çok ciddi sorunlara yol açabiliyor."