Türkiye-suriye Sınır Hattında Güvenlik Önlemleri
2. Hudut Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Tuna: - "Tüm hudut hattımızda sınır, fiziki güvenlik sisteminin bir parçası olarak modüler beton duvarlarla kaplanacak, yanında yol, Türkiye tarafında fens teli, gözetleme kuleleri, aydınlatma ve kamera sistemler
HATAY (AA) - 2. Hudut Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Mehmet Ali Tuna, tüm hudut hattının fiziki güvenlik sisteminin parçası olarak modüler beton duvarlarla kaplanacağını ve bunun yanında yol, Türkiye tarafında fens teli, gözetleme kuleleri, aydınlatma ve kamera sistemleri bulunacağını belirtti.
Tuna, 39. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat ve diğer askeri yetkililerle Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Yeşilce ve Bükülmez hudut karakolları ve sınır hattındaki güvenlik sistemlerini basın mensuplarına tanıttı.
Suriye sınırındaki güvenlik önlemleri hakkında bilgi veren Tuna, 911 kilometrelik Türkiye-Suriye sınırının yaklaşık üçte birinin komutanlığının sorumluluk sahasında olduğunu ifade etti.
Tuna, hudut güvenliğinin daha etkin sağlanması maksadıyla geçen yıl sınıra modüler beton duvar örülmeye başlandığını hatırlattı. Modüler beton duvarların 3 metre yükseklikte, 2 metre eninde ve yaklaşık 7 ton ağırlığında olduğunu anlatan Tuna, şöyle devam etti:
"Şu ana kadar bölgemizde 35 kilometrelik modüler beton duvar inşası tamamlanmıştır. Nisan ayı sonuna kadar 72 kilometrelik bölümü, yani hudut hattımızın yaklaşık dörtte biri, modüler beton duvarlarla kaplanacaktır. Planlamada ilk etapta kaçakçılığın ve yasa dışı geçiş faaliyetlerinin en fazla olduğu bölgelere öncelik verilmiştir. Önümüzdeki süreçte tüm hudut hattımızda sınır, fiziki güvenlik sisteminin bir parçası olarak modüler beton duvarlarla kaplanacak, yanında yol, Türkiye tarafında fens teli, gözetleme kuleleri, aydınlatma ve kamera sistemleri bulunacaktır."
Bükülmez Hudut Karakolu'nun karşısında Suriye tarafında bulunan Atme çadır kentinin sığınmacılarca 2012'de birkaç çadırla kurulduğunu da aktaran Tuna, "Çadır kent, bugün yaklaşık 100 bin kişiyi barındırmaktadır. Çadır kentte yaşayan şahıslara yönelik Türk Kızılayı tarafından sürekli insani yardım faaliyeti yapılmaktadır" diye konuştu.
Sınır hattından ve karakollardan görüntü ve fotoğraf çeken gazeteciler, karakollardaki termal kamera sistemi, inşası süren modüler beton duvarlar, kaideye monteli hava savunma sistemi, hendek ve mevzilerin yanı sıra Atme çadır keti ile sol kısmında bulunan YPG'nin kontrolündeki yerleşim yerlerini de görüntüleme imkanı buldu.