Türkiye Su Zengini Değil

Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) tarafından ‘İstanbul’un ve Türkiye’nin Su Politikaları’ adlı bir konferans düzenlendi.

- Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) tarafından ‘İstanbul’un ve Türkiye’nin Su Politikaları’ adlı bir konferans düzenlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Topkapı Sosyal Tesisleri’ndeki konferansta ülke suyunun korunması ve gelecekte susuz kalma riskiyle karşı karşıya kalınmaması için alınacak tedbirler konuşuldu. Konferansta konuşan İSKİ Yönetim Kurulu Üyesi ve Melen Projesi Koordinatörü Dr. Atilla Altay, konuşmasında suyun israf edilmemesi üzerinde durdu. Melen projesi sayesinde 187 kilometre uzaklıktan İstanbul’a su getirdiklerini belirten Altay, “Peygamberimiz akan suyu bile kullanırken israf etmeyin buyurmuştur. Dolayısıyla bizim suyu tasarruflu kullanmamız gerekir” dedi.

Dünyada tatlı su kaynaklarının toplam su miktarına oranla yüzde 3 olduğunu belirten Altay, Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını söyledi.

MELEN PROJESİ'NE 2 MİLYAR DOLAR HARCANDI

İstanbul'un su sıkıntısını 2060 yılına kadar gidermesi beklenen Melen Projesi hakkında da bilgi veren Altay; "Melen Projesi havzalar arası bir su transferi projesidir. İlk aşaması tamamlanan projenin ikinci aşaması ise tamamlanmak üzeredir. Şu ana kadar 2 milyar doların harcandığı projenin üçüncü aşaması ise ihtiyaca göre ilerleyen yıllarda tamamlanacaktır. Bu proje sayesinde boğazın 135 metre altından 4 metre çapında büyük borularla Asya Yakası’ndan Avrupa Yakası’na su transferi yapılacaktır" diye konuştu.

“İSRAF ETTİĞİMİZ HER SU DAMLASINDA MAZLUMLARIN HAKKI VAR”

ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz da, su kullanımının çok dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu vurguladı. İnsanoğlunun yıllar sonra geri dönüşümü imkansız sorunlarla karşılaşmaması için su israfından uzak durması gerektiğini belirten Yorulmaz, “İsraf ettiğimiz her su damlasında, açlık ve susuzluktan ölen her mazlumun hakkı olduğunu unutmamalıyız” dedi.

Çevre Mühendisi Roy van Eijsden ise, suyun endüstride nasıl kullanıldığını ve günlük hayatta yapılan gereksiz alışverişin su tüketiminde önemli rol oynadığını vurguladı. Eijsden, bir kot pantolonun imalatı sırasında 4 bin litre su tüketildiğini açıkladı.

Sonraki Haber