Türkiye, Oryantiringde Rekor Deneyecek
Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Çolakoğlu:- "11 Mayıs'ta birçok ilde çocuklarımızın okullarında aynı anda oryantiring yapacağı etkinliğe hazırlanıyoruz. Dünya rekoruna imza atacak şekilde herkesin aynı saatte oryantiring yapmasını planlıyoruz. Gui
ANTALYA (AA) - OKTAY ÖZDEN - Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Tekin Çolakoğlu, 11 Mayıs Dünya Oryantiring Günü'nde değişik okullardaki çocukların, aynı anda dünya rekoru kıracak şekilde oryantiring yapmasını planladıklarını söyledi.
Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Oryantiring Günü'nde rekor kırabileceklerine inandığını belirterek, şunları kaydetti:
"11 Mayıs'ta birçok ilde çocuklarımızın okullarında aynı anda oryantiring yapacağı etkinliğe hazırlanıyoruz. Dünya rekoruna imza atacak şekilde herkesin aynı saatte oryantiring yapmasını planlıyoruz. Guinness Rekorlar Kitabı'na da başvuru yapılacak. Kurumlararası çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. İl temsilcilerimiz aracılığıyla çocuklarımıza eğitim veriliyor. Okullarla görüşmelerimiz devam ediyor."
Yaklaşık 55 ilde faal olduklarını vurgulayan Tekin Çolakoğlu, "Diğer illerdeki çalışmalarımız da sürüyor. Devlet büyüklerimizden de destek alırsak, himayelerinde gerçekleştirirsek, çok daha fazla ses getireceğimize, etkinliğe ilginin artacağına ve ülkemiz adına rekor kırabileceğimize inanıyorum. Bundan önce rekor çalışması olmadı. Bildiğim kadarıyla ilk defa yapılacak" dedi.
- "Rakipsiniz, düşman değilsiniz"
Tekin Çolakoğlu, harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan oryantiring branşının 2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda okul spor yarışmalarına girdiğini ve bunun kendileri için önemli olduğunu dile getirdi.
Çocukları kötü alışkanlık ve ortamlardan uzaklaştırmak, sağlıklı, zinde toplum oluşturma adına onlarda spor bilgi kültürü, etik değerler bilinci oluşturmayı hedeflediklerini vurgulayan Çolakoğlu, şöyle konuştu:
"Bizim spor branşının en temel özelliği, rakipsiniz ama düşman değilsiniz. Yardımlaşma, dayanışma kurallar çerçevesinde kesinlikle oluyor. Mesela, yarışma esnasında arazide bir sporcumuz eğer bir yaralanma geçirdiyse ki çok nadir yaşanan bir süreç, diğer rakip olan arkadaşı yarışmasını bırakır, diskalifiye olur ve arkadaşına yardım eder. Sporcularımızda bunu görüyoruz. Bu kültürü verdik, onlar da bunun karşılığını verdiler ve veriyorlar da. Bizim için de çok önemli. Son günlerde özellikle şiddet olaylarına baktığınız zaman enteresan gergin toplum konumundayız."
- 15 bin sporcu
Tekin Çolakoğlu, ülkede yaklaşık 15 bin oryantiring sporcusu, bin 600 antrenör bulunduğunu bildirdi.
Okul sporları kapsamında genişleyen ağa sahip olduklarına işaret eden Çolakoğlu, geçen yıl yaklaşık 7 bin 500 çocuğun yarışmalarda oryantiring yaptığını, bu sene bu sayının artmasını istediklerini anlattı. Çolakoğlu, oryantiringin uluslararası karşılığı olan "koşarak, bisikletle, kayakla, engelli" diye tabir edilen dört ana dalı bulunduğunu belirtti.
Geçen yıl başladıkları kayakla oryantiringde de uluslararası arenada temsil edilmek istediklerini söyleyen Çolakoğlu, tüm branşlarda başarılara imza atmayı hedeflediklerine dikkati çekti.
- 2023 hedefi
Uzun vadedeki hedeflerine değinen Çolakoğlu, "2023'te Türkiye'de herkese oryantiring yaptırmayı hedefliyoruz" dedi.
Çolakoğlu, şu an olimpik olmayan oryantiring sporunun, küresel ısınmaya karşı doğanın korunması noktasında çok güzel imkan sağladığını vurgulayarak, "2020'ye belki yetişemeyebilir ama 2024'te olimpiyatlara girme şansımız var" diye konuştu.
- Tarih Safarisi Ligi Projesi
Çolakoğlu, kurumlararası koordinasyonun en güzel örneklerinden birinin Mersin'de bu ay uygulamaya konulacak "Tarih Safarisi Ligi Projesi" olduğunu, çocuklara tarih bilinci kazandıracak projeyi 2017'de değişik illere yayıp, ulusal bazda gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.
Tekin Çolakoğlu, her geçen gün daha fazla ilgi gören oryantiring sporunun desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.