TÜRKİYE İÇİN TARİHİ GÜN: YAVUZ SULTAN SELİM AÇILDI
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu bugün yapılacak törenle açılıyor.
Yapımına 39 ay önce başlanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü görkemli bir törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım ve dünya liderleri de tören alanına geldi. 14 milyar dolarlık köprü ve bağlantı yolları yatırımıyla Boğaz’ın iki yakası üçüncü kez birbirine kavuştu.
İstanbul Boğazı'na inşa edilen dünyanın en geniş köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu'nun hizmete açılış töreni başladı.
AÇILIŞ TÖRENİNDE NELER YAŞANDI ?
Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:
Temeli büyük bir coşkuyla attık. Dalga geçenler oldu, yaptırmayacağız diyenler oldu. Ama biz dedik ki bu yoldan dönmek yok. Yapacağız dedik. Hamdolsun Halep oradaysa arşın burada.Şimdi açılışını sizlerle beraber yapıyoruz. Siz farklısınız. Siz tankların, topların, helikopterlerin önünde duran bir milletsiniz. Siz onlara pirim vermediniz. Size bu eserler yakışır. Birinci köprü şimdi ne oldu 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu. Onun adını siz koydunuz. İkinci köprü Fatih Sultan Mehmet köprüsü. Üçüncü köprü Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü beraber açıyoruz.
İnşallah 20 Aralık'ta Avrasya Tünelinin açılışını yapıyoruz. Bu millet neye layıksa bunların hepsi olacak. Biz kıtaları birleştiriyoruz. bu köprü kendi alanında dünyada öncü bir köprüdür. Şu anda iftiharla gördüğümüz, seyrettiğimiz bu köprü inşallah dünyada bir çok şeye öncü olacak.Bu güzel günümüzü, bu coşku dolu heyecan dolu günümüzü bizlerle paylaşan Makedonya Cumhurbaşkanı, KKTC Başkanı'na, Bosna Hersek Başkanı, Bulgaristan Başbakanı, Azerbaycan Başkanı ve dost ülkelerin sayın bakanlarına şahsım adına şükranlarımı sunuyorum.Biz gerçek dostlarımızı kara günlerimizde yanımızda görmekten memnuniyet duyuyoruz.
Yeni hazırlıklarımız var. Ne yapıyoruz? İnşallah Kanal İstanbul'un da hazırlıklarını bitiriyoruz. Bu da yetmeyecek. Şimdi Çanakkale'ye de bir gerdanlık lazım. Çanakkale Köprüsü'nün de hazırlıklarını yapıyoruz. İnşallah bütün bunlarla birlikte dünyada Türkiye farklı bir konuma erişecek. Niye hazmedemiyorlar bizi? Niye kıskanıyorlar bizi? İşte bunlardan dolayı.
Türkiye tamamlanan, inşası süren, başlanacak olan projelerle hedeflerine adım adım ilerliyor. Ekonomide tüm göstergeler, onca badireye rağmen olumlu yönde seyrediyor, sıkıntılı bir yıl olsa da olumlu yönde seyrediyor.
İhracat ve turizmde kısmi sıkıntılar için ciddi tedbirler hayata geçiriliyor. Bu süreçte ilgili olarak şu gerçekleri görmeliyiz. 2013'ün Haziran ve Aralık saldırılarını başımız dik karşılamasaydık Türkiye bugüne ulaşamazdı. 2014 Mart, Ağustos, 2015 Haziran ve Kasım ayındaki milli irade sınavlarından başımız dik çıkmasaydık, 2016'da bölücü terör örgütünü açtığı çukurlara gömmeseydik, Türkiye bambaşka durumda olurdu. 2016 Temmuz'daki darbe girişimini durdurmasaydık nerelere savurulacağımızı düşünmek istemiyorum.Ne dediniz tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet dedik. İnlerine gireceğiz. Dedik ve girdik.
Bugün malum 11 şehidimiz var. 78 yaralımız var. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize rabbimden şifalar diliyorum. Gaziantep'te ne yazık ki DAEŞ'in 14 yaşında bir çocuğun vücuduna bomba bağlayarak kullanmasıyla 53 şehidimizde orada oldu. Bir kına gecesinde bu oldu. 100'ün üzerinde yaralı. Bunun İslamla alakası yoktur. Ellerinde taşıdıkları paçavraya bakmayın o bayrak değildir, bunun Müslümanlıkla alakası yoktur.Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de bunlar istismarcıdır. Rabbimiz her namaz kılanı muteber de kabul etmiyor. Rabbimiz o namaz kılanlar ki onlara lanet olsun diyor.
Tank top 12-13-14 yaşındaki yavrulara bomba bağlıyor. Bizim dinimiz bir barış dinidir. Bunlar bizim dinimize gölge düşürdüler. Biz şehitlerimizin tümüne Allah'tan rahmet diliyorum. Bu ülke bizim vatanımızdır. Türkiye Cumhuriyeti son ve inşallah ebedi vatanımızdır. Kimsenin bu değerlere saldırmasına aşındırmasına izin vermeyeceğiz. Milletimiz bu değerleri için gözünü kırpmadan öleceğini ne yaptı gösterdi. Bilmeyenlerin öğrenmesi, görmek istemeyenlerin görmesi için her fırsatta hep beraber; tek millet, tek vatan, tek bayrak, tek devlet demeyi sürdüreceğiz.
Başbakan Binali Yıldırım törende yaptığı konuşmada şöyle konuştu:
"Bugün İstanbul için büyük bir gün. 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü. 15 Temmuz'da Türkiye'nin geleceği için, demokrasimizin yaşaması için canını veren şehitlerimizin canı şad olsun. Terör örgütünün saldırılarına göğüslerini siper eden şehitlerimize Allah'tan rahmet diyoruz.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün ardından boğaza yeni bir gerdanlık takıyoruz. Yavuz Sultan Selim geliyor.
29 Mayıs 2013'te burada bu köprünün temelini attık. O büyük günde dedik ki bu köprü 3 yılda bitecek. 2 yıl sonunda gazetenin birinde köprüden 2 kule kaldı diye başlık attı. O gün bunları yazanlar bugün gelip Yavuz Sultan Selim'i görsünler.
Köprü için karar vermeden önce 4 güzergah inceledik ve sonunda en doğru yeri bulduk. Bu köprü sadece İstanbul'a hizmet etmiyor. Bu köprü Uzakdoğu'dan Çin'den yola çıkıp Londra'ya kadar giden tarihi İpek yolundaki yolculuğa hizmet ediyor. Medeniyetleri buluşturan en güzel eserlerin başında geliyor.
Yavuz Sultan Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; şimdi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, tırlar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek. Hepsi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecekler ve İstanbul'un trafiği rahatlayacak.
Bugün İstanbul'un çok önemli bir eserini hayata geçiriyoruz. Ama daha çok işimiz var."
Eski Başbakan ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu yaptığı konuşmada "Bugün burada bir tarih yazıyoruz. İstanbullu her şeye layıktır. İstanbullular her şeyin en güzeline layıktır. Bugün bayram günüdür. Bu bayrak azizdir. Bu ülke ebediyen özgürdür ve özgür kalacak" dedi.
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ise şunları söyledi:
"15 Temmuz bizim omuzumuza yeni bir yük yüklemiştir. Artık dünden daha çok çalışacağız. Dünden daha çok bu milletin hizmetinde olacağız. Kamu kaynağı kullanmadan bunun gibi daha çok projelere imza atacağız. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ülkemize hayırlı uğurlu olsun."
Birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki köprü ile otoyolun açılışı dolayısıyla, Sarıyer Garipçe'de tören düzenleniyor.
Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, helikopterle geldi.
Vatandaşların sevgi gösterileri arasında kürsüye gelen Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan da eşlik etti.
Açılış törenine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın yanı sıra TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili de katılıyor.
AÇILIŞA DAKİKALAR KALA YAĞMUR SÜRPRİZİ
Açılışa dakikalar kala yağmur sürpriziAçılışa dakikalar kala yağmur sürpriziAçılışa dakikalar kala yağmur sürprizi Yavuz Sultan Selim Köprüsünün açılış törenine kısa bir süre kala sağanak yağmur vatandaşlara ve gazetecilere zor anlar yaşattı.
Yağmur saat 15.45’te aniden bastırdı. Vatandaşlara tören alanına girişinde yağmurluk dağıtıldı. Hemen herkes yağmurlukları giyme telaşına girdi. Üzeri kapalı olan protokol çadırının dışında kalanlar yağmurlukları giyerek ıslanmaktan kurtulmaya çalıştı.
PLATFORM ALTINA SIĞINDILAR
Gazeteciler de kendileri için kurulan basın platformunun altına sığınmak zorunda kaldı. Yaklaşık 5 dakika süren ve etkisini yitiren yağmurun ardından güneş açtı ve resmi program başladı. İlk olarak sahneye TSK mehteran takımı çıktı.
UÇAKSAVARLAR VE RADAR SİSTEMİ YERLEŞTİRİLDİ
Köprünün açılış töreni öncesinde güvenlik önlemleri de üst seviyeye çıkarıldı. Tören için havadan, karadan ve denizden önlem alındı. Jandarma helikopteri köprü üzerinde sürekli uçuş yaparken, köprüye karşı yapılacak olası saldırı ihtimallerine karşı da ayrıca üs bölgelerine uçaksavarlar ve radar sistemi yerleştirildi. Bir savaş gemisi ve sahip güvenlik ekipleri de boğazda tur atarak güvenliği sağlıyor. Törende ayrıca Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi'ne (JAKEM) bağlı 6 atlı jandarma, tören alanına giren vatandaşların geçiş güzergahında güvenlik önlemi aldı.
DEV EKRANLAR KURULDU
Vatandaşların alana girişleri saat 14.30 itibarıyla başladı.
Kendileri için ayrılan güvenlik kapılarından geçerek tören alanına giren vatandaşlara Türk bayrakları dağıtıldı. Törenin yapılacağı Garipçe'ye çıkan yollarda trafik yoğunluğunun arttığı görüldü. Polis helikopteri de güvenlik amaçlı uçuşlar gerçekleştiriyor.
Konuşmaların yapılacağı kürsünün her iki yanına dev ekran kuruldu. Başta Yavuz Sultan Selim Köprüsü olmak üzere birçok yere Türk bayrakları asıldı.
Vatandaşların ihtiyaçları için tuvalet ve mescit gibi alanlar oluşturulurken, çok sayıda ambulans da hazır bekletiliyor.
KAMYONLAR NASIL KULLANACAK?
Köprünün açılmasıyla birlikte ağır tonajlı araçlar zorunlu olarak Yavuz Sultan Selim köprüsüne yönlendirilecek. Bunun da özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü trafiğini olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. Örneğin İstanbul’a meyve getiren bir kamyon, Tem karayolu Ümraniye, Çamlık kavşağından yeni otoyola girerek Reşadiye, Riva ve Poyrazköy güzergahını izleyerek Yavuz Sultan Selim Köprüsüne ulaşacak. Köprüyü geçtikten sonra önce Odayeri kavşağına ulaşan araç buradan bağlantı yolunu kullanarak Mahmutbey kavşağına kadar gelebilecek.
HANGİ ARAÇ HANGİ KÖPRÜDEN GEÇECEK ? - TIKLAYIN
KÖPRÜYE NASIL ULAŞILIR?
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne en yakın katılımlar ise Avrupa yakasında Uskumruköy, Anadolu yakasında ise Riva kavşağında bulunuyor. Sürücüler buradan otoyola katılarak köprüye kısa sürede ulaşabilecekler. Bunların dışında Anadolu yakasında Reşadiye kavşağı, Çamlık kavşağı, Paşaköy kavşağı ve Sancaktepe bağlantı yolu Avrupa yakasında Odayeri kavşağı ve Mahmutbey kavşağını kullanacak sürücüler, otoyola giriş ve çıkış yapabilecekler. Kuzey Marmara otoyoluna yayaların, motorsuz araçların, traktörlerin, bisikletlerin girmesi yasak.
257 KİLOMETRELİK İKİNCİ ETAP 2018 YILI SONUNDA AÇILACAK
Projede , Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Projenin devamında 165 kilometrelik Kurtköy-Akyazı ve 88 Kilometrelik Kınalı-Odayeri otoyolları bulunuyor. Toplam uzunluğu 257 kilometrelik otoyollarda çalışmaların devam ettiği 2018 yılının sonunda tamamlanarak sisteme katılması bekleniyor. Bu iki otoyolun sisteme katılmasıyla Akyazı’dan otoyola giren bir araç, İstanbul’un içine hiç girmeden Kınalı kavşağına kadar
İşte bu dev proje bugün büyük bir törenle açılıyor. Projenin en önemli özellikleri şöyle:
Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan otoyollarıyla birlikte köprünün maliyeti 3 milyar dolar.
Köprü, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü.
Kule yüksekliği 322 metre olan köprünün üzerinden sadece araçlar değil, tren de geçecek. Birkaç ayda tamamlanması planlanan raylı sistemle birlikte köprüde toplam 10 şerit bulunacak.
Köprü İstanbul'un Sarıyer ilçesinde Garipçe ile Beykoz ilçesinde Poyrazköy arasında bulunuyor.
Beraberinde bağlantı yollarıyla 140 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu da inşa edildi. Şu anda Mahmutbey-Odayeri-Kurtköy arası açılıyor. Üçüncü köprü, üçüncü havalimanı yolu ile de bağlantılı.
Otomobiller için 3 dolar artı KDV olarak belirlenen geçiş ücreti bugünkü kurla yaklaşık 10 liraya denk geliyor.