Türk-ingiliz Tatlıdil Forumu

Başbakan Yardımcısı Şimşek:- "Türkiye, G20 ülkeleri arasında, en kapsamlı yapısal reform gündemi ve yol haritası olan ülkelerden biri. Bir yol haritamız var ve önümüzdeki birkaç ayda önemli reformlar yapacağımıza inanıyorum"- "AB'ye katılımımız, bir kulüb

BATH (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Türkiye, G20 ülkeleri arasında, en kapsamlı yapısal reform gündemi ve yol haritası olan ülkelerden biri. Bir yol haritamız var ve önümüzdeki birkaç ayda önemli reformlar yapacağımıza inanıyorum" dedi.

Şimşek, İngiltere'nin güney batısındaki Bath şehrinde düzenlenen Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun beşincisine katıldı.

Forum çerçevesinde tarihi "Assembly rooms"da düzenlenen resepsiyon ve akşam yemeğine, İngiltere'nin Avrupa Birliğinden (AB) Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore'un da aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

Şimşek, akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerin "hiç olmadığı kadar iyi" olduğunu söyledi.

Küresel ekonomideki zor duruma dikkati çeken Şimşek, zorlukları aşmadaki temel konunun yapısal reformlar olduğunu belirtti.

İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği güçlü destekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Şimşek, "AB'ye katılımımız, bir kulübe üye olma saplantısı değildir. Bu, reformlarla ilgilidir. Çünkü AB üyelik süreci ekonomik, sosyal ve siyasi dönüşüm sağlayacaktır" dedi.

Son 2,5-3 yılın Türkiye için zor geçtiğine işaret eden Şimşek, ülkenin 2 senede 4 seçim geçirdiğini ve zor bir coğrafyada bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin bugün itibarıyla çoğunluğu Suriyeli 3,2 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını vurgulayan Şimşek, bunlar arasında bulunan okul çağındaki 800 bin Suriyeli çocuğa eğitim imkanı sağlanmasının önemli olduğunu anlattı.

Şimşek, Türkiye'nin çok kapsamlı bir reform programı olduğunu dile getirerek, "Türkiye, G20 ülkeleri arasında, en kapsamlı yapısal reform gündemi ve yol haritası olan ülkelerden biri. Bir yol haritamız var ve önümüzdeki birkaç ayda önemli reformlar yapacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Türkiye ile İngiltere'nin iş birliğini geliştirebileceği birçok alan olduğunu bildiren Şimşek, bunları savunma endüstrisi, enerji, eğitim, mali hizmetler ve sağlık olarak sıraladı.

- "İstihbarat iş birliği çok güçlü"-

İngiltere'nin AB'den Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington da Türk ile İngiliz halklarının yüzyıllardır birbirleriyle iş birliği yaptığını anımsattı. Lidington, "Ama hiçbir zaman ilişkiler bugünkü kadar yoğun ve önemli olmamıştı" dedi.

Ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği vurgulayan Lidington, konuşmasında dünyanın karşı karşıya olduğu zorluklara da değindi.

Lidington, ekonomik olarak küresel görünümün zayıfladığını, Çin ile ilgili belirsizliklerin arttığını ve Avrupa Merkez Bankasının avro bölgesindeki zayıf taleple ilgili önlemler almak zorunda kaldığını kaydetti.

Dünyanın güvenlik sorunuyla da karşı karşıya olduğunu ifade eden Lidington, terörizmin yıllardan beri hem Türkiye hem de İngiltere'nin sorunu olduğunu belirtti. Lidington, "Güvenliğimizi tehdit eden, PKK, DAEŞ ya da başka bir örgüt olsun, iki ülke arasındaki istihbarat iş birliği çok güçlüdür. Bu iş birliğinin geliştirilmesi önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, Avrupa'daki İslamofobiyle ilgili endişeleri olduğunu bildiğini dile getiren Lidington, İngiliz hükümetinin toplumlara yönelik nefret suçlarıyla mücadelede kararlı olduğunu söyledi. Lidington terör ve aşırılıkla mücadele ederken, dini ve etnik çeşitlilik için diyalog ve saygının teşvik edilmesinin gerekliliğini vurguladı.

Rusya'nın agresif aktivitelerine de değinen Lidington, "İngiltere, Rusya'nın provokasyonlarına karşı Türkiye ile dayanışma içerisindedir" ifadesini kullandı.

- Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu

Birleşik Krallık ile ilişkilerin siyasi, ekonomik, kültürel ve beşeri alanlarda daha da ileriye taşınarak sivil diyaloğu kapsayacak şekilde zenginleştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla tasarlanmış sivil bir iletişim platformu olan Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu, 2011'de kuruldu.

Forum, iki ülkenin iş, akademi, siyaset ve medya temsilcilerinin düzenli bir araya gelerek güncel ikili ve uluslararası konuları gayriresmi ortamda değerlendirmelerine imkan tanıyor. Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedefleyen Tatlıdil Forumu, bir yıl Türkiye'de, bir yıl İngiltere'de yapılıyor. Forumun eş başkanlıklarını AK Parti kurucu üyesi Reha Denemeç ile İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw yapıyor.

Sonraki Haber