Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü Projesi Tanıtım Toplantısı
Türk Edebiyatı İsimler Projesi Tanıtım toplantısı Ankara Rixos Otel’de gerçekleştirildi. Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından düzenlenen proje tanıtım toplantısına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevel
- Türk Edebiyatı İsimler Projesi Tanıtım toplantısı Ankara Rixos Otel’de gerçekleştirildi. Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından düzenlenen proje tanıtım toplantısına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Osman Horota, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurulu Başkanı Prof.Dr. Derya Örs ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof.Dr. Turan Karataş da katıldı.
Toplantıyla, başlangıçtan 20. yüzyıla gelinceye kadar Türk edebiyatına şair ve yazarların biyografilerini Genel Ağ ortamında bilim ve kültür hayatının hizmetine sunmayı amaçlayan Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü hizmete açıldı. Projeye http://www.turkedebiyatiisimlersozlugu.com adresinden ulaşılabiliyor.
Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Prof.Dr. Mustafa İsen'in başkanlığında, Prof. Dr. Mehmet Arslan, Prof. Dr. İsmail Hakkı Aksoyak, Prof.Dr. Filiz Kılıç, Prof.Dr. Öcal Oğuz'dan oluşan bir ekip tarafından yürütülen proje tanıtım toplantısında bir konuşma yapan İsen, 1 Şubat'ta başlayan projenin iki yıl içinde tamamlanmasını ve ikinci aşamasında da Tanzimat sonrası modern Türk edebiyatını ele almayı planladıklarını söyledi.
İsen, Proje ile, daha önce Haluk İpekten tarafından hazırlanan 'Tezkirelere Göre Divan Edebiyatı İsimler Sözlüğü' adlı çalışmada tespit edilen 3 bin 180 ismin, tekke ve aşık edebiyatı ile eldeki verilere göre 12 bin 138 şair ve yazar sayısına ulaşacağının öngörüldüğünü söyledi. Bu şekilde tezkirelerde gündeme gelmemiş, ama eserleriyle edebiyat dünyasında var olmuş isimlerin, kütüphanelerinin tozlu sayfalarında kalmaktan kurtarılması, Türk edebiyatıyla ilgili değerlendirme süzgecinden geçmiş, doğru, güvenilir, bilimsel bilginin yararlanıcılarına Genel Ağ ortamında etkin bir şekilde ulaştırılması amaçlanıyor."
Dün itibariyle projede madde yazmak üzere üniversitelerden çok sayıda akademisyenin veri tabanına kayıt yaptırdığını kaydeden İsen, ilk aşamada yazımı ve incelenmesi tamamlanan 574 maddenin erişime açıldığını söyledi. Projeyle ilgili İsen, şöyle konuştu: "Projede maddelerin siparişi, girişi, incelenmesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından hazırlanan bir veri tabanı üzerinden yapılmakta ve inceleme süreci tamamlanan maddeler erişime açılmaktadır. Okuyucular, hazırlanan veri tabanında, edebiyatçıların isimlerine, alanlarına, yetiştikleri sahalara, yaşadıkları yüzyıllara, doğum tarihlerine, doğum yerlerine, ölüm tarihlerine, mesleklerine, eserlerine göre arama yapabilmektedir. Projede, şair ve yazarların biyografilerinin yanında ele alınan isme ait örnek metinlere ve onlarla ilgili beslenmiş veya seslendirilmiş şiirlerinden örneklere, şair ve yazarların resim ve minyatürlerine de yer verilmektedir."
Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. Osman Horota ise Ahmet Yesevi Üniversitesi için projenin önemini anlatarak şunları söyledi: “Bilginin üretimi ve üretilen bilgi ve teknolojiye hızla ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürmenin en önemli faktör haline geldiği bir süreçte yaşıyoruz. Ülkemizin gelecekte dünyanın gelişmiş ülkeleri arasında yer alabilmesinin temel koşullarından biri de her türlü bilimsel, teknolojik gelişmesinin vazgeçilmez alt yapısı konumuna gelen bilgi ve yüksek hizmet kalitesinin sağlanmasına bağlıdır. Bu projede üniversitemiz açısından mütevazi fakat anlamlı bir girişim olarak değerlendirilmiş ve üniversitemizin imkanları hizmete açılmıştır. Hiçbir ücret talep edilmeden Uzaktan Eğitim Merkezi'ndeki arkadaşlarımızın çabalarıyla hazırlanmıştır. Bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Projenin sürekli güncellemeye açık olduğunu anlatan Horota, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk Edebiyatı için önemli bir hizmet olan projenin madde yazarları arkadaşlarıma da teşekkürlerimi sunuyorum.”
Toplantı Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin tanıtım filminin gösterimi ve projenin tanıtım amaçlı uygulanmasıyla devam etti.