Tbmm Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonundan Ziyaret
Komisyon Başkanı Keşir ve beraberindeki üyeler, Altındağ Sosyal Hizmet Merkezi ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkezini ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı- Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Çelenk:"ŞÖNİM'lerde gecenin hangi saatinde ihbar gelirse ge
ANKARA (AA) - TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir ve beraberindeki üyeler, Altındağ Sosyal Hizmet Merkezi ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkezini (ŞÖNİM) ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.
Komisyon üyelerine, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Altındağ Sosyal Hizmet Merkezine yaptıkları ziyarette, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Selim Çelenk tarafından ailelere verilen hizmetlere ilişkin sunum yapıldı.
Şehit aileleriyle uzmanların yakından ilgilendiğini, ailelerin ihtiyaçlarına yönelik sosyal yardımlaşma vakfından katkı sağlandığı bilgisini aktaran Çelenk, sosyal yardımlaşma vakfından her bir gazi ailesine de 2 bin lira yardımda bulunduklarını söyledi.
Aile Sosyal Destek Programı'nın (ASDEP) Ankara'daki uygulaması için bir yılda 20 uzman atadıklarını belirten Selim Çelenk, sosyal yardımlaşma vakfından dezavantajlı ailelerin listesini istediklerini de ifade etti.
Çelenk, "Dezavantajlı ailelerden 9 bin aileyi bize verdiler. Bu 9 bin aileyi 20 uzmana dağıttık. Bin aileyle 2 uzman birlikte çalıştı. Bize verilen 9 bin ailenin adres değişikliği nedeniyle bazılarına ulaşamadık. Ama biz gittiğimiz yerde, hiç daha devlete müracaat etmemiş bin 700 aileyi yakaladık. Bu aileleri de bu incelemeye aldık. Her 500 aileden sorumlu meslek elemanımız var, Altındağ'da ailelerin incelemesini yapıyor. Ekonomik, fiziksel şiddet var mı? Çocuğunu okutuyor mu? Mağduriyet var mı? Hepsini kayıt altına alıyoruz." diye konuştu.
Sosyal Hizmet Uzmanı Ebru Küçükdüveyki de "ASDEP Vaka Sunumu" başlığı altında incelediği bir aileye ilişkin yaptığı çalışmanın sunumunu paylaştı.
- "Ankara'da 3 tip kadın konukevi bulunuyor"
Ardından ŞÖNİM'e yapılan ziyarette komisyon üyelerine merkezin hizmetlerine ilişkin sunum yapıldı.
İl Müdürü Selim Çelenk, kolluk kuvvetlerine müracaat eden, şiddete uğramış kadınların ilk olarak ŞÖNİM'lere getirildiğini dile getirdi.
Kadınlarla burada görüşme yapıldığını, durumuna göre kadın konukevlerinden birine yönlendirildiğini anlatan Çelenk, Ankara'da 3 tip kadın konukevi bulunduğunu bildirdi.
Kadınlar için ne gerekiyorsa yapıldığına, 7 gün 24 saat çalışıldığına dikkati çeken Selim Çelenk, şunları kaydetti:
"ŞÖNİM'lerde gecenin hangi saatinde ihbar gelirse gelsin kadını hiç bir zaman mağdur etmeden gerekli görüşmeler yapılıyor. Çalışma yapıldıktan sonra da hakkında gerekli olan çözümler üretiliyor. ŞÖNİM'lerde şiddete uğrayan kadınların izlemesi ve takibi yapılıyor. Takipler sonucunda kadın hayatında değişiklikler meydana gelmiş de düzelmeler olmuşsa, zaten kendiliğinden bize diyor ki 'tamam benim durumum düzeldi, ancak maddi imkansızlığım var.' Maddi boyutuyla olayları tahlil edip ona yardım sağlıyoruz. Ama düzelmemiş de risk taşıyorsa, ayrıca değerlendirip takibini devam ettiriyoruz."
Çelenk, daha sonra ŞÖNİM'lerde verilen "Öfke Kontrol Eğitimi Programı"na ilişkin de heyete bilgi aktardı.