Tarım ve Orman Bakanlığı izin verdi: 180 bin ağaç kesilecek !

Tarım ve Orman Bakanlığı Tekirdağ’da kuvars kum ocağı için 180 bin ağacın kıyımına izin verdi, bölgedeki yılan, kertenkele, kaplumbağa ve kemirgenleri yakalayıp başka yere taşıyacağını iddia etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tekirdağ’da kuvars kum ocağı için 180 bin meşe ve fıstık ağacının kesilmesine onay verdi. Ormanlık alanın doğal yapısının bozulacağını kabul eden bakanlığın, maden ocağına Orman Yasası kapsamında izin verildiğini bildirmesi çelişki yarattı.

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır'ın haberine göre Bakanlık, 102.31 hektarlık alanda tespit edilen canlı türlerinden taşınabilecekler için ise biyolog nezaretinde uygun yakalama teknikleri kullanılacağını savundu. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, “Tekirdağ’ın ciğerleri kesilecek” eleştirisinde bulunurken, “102.31 hektar alanda hangi hayvanı taşıyacaksın? Hayvanlar ölecek” dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Tekirdağ Çorlu’da Ersay Madencilik Yapı Turizm Hayvancılık San. Ltd. Şirketi’nin kuvars kum ocağı için kapasite artışı projesini sordu.

Aygun’un soruları özetle şöyle:

“Kesilmesi planlanan 180 bin ağaç orman kıyımıdır. Şirket kesilecek 180 bin ağacın 5 katı niteliğinde 900 bin ağacın dikilmesini taahhüt etmiştir. Kesilecek ağaçlar, meşe ve fıstık çamı ağaç türleridir. Kesilen ağaçların yerine dikilecek ağaçların aynı seviyeye gelmesi için en az 30-50 yıla ihtiyaç vardır. Orman yaşamını yok edecek bu projeye izin verecek misiniz? Proje alanında önemli bir yaban hayatı da bulunmaktadır. Proje alanındaki yılan, kertenkele, kaplumbağa ve kemirgenlerin bez torbalarla komşu alanlara taşınması, size göre gerçekleşme ihtimali mümkün bir iddia mıdır?”

Uygun yakalama tekniği

Bakan Pakdemirli önergeye yanıtında maden ocağına anayasa ve Orman Yasası kapsamında izin verildiğini bildirdi. ÇED Raporu’nda bakanlık tarafından flora ve fauna çalışması yapıldığı ve tespit edilen türlerle ilgili olarak alınacak önlemlerin belirlendiğine işaret edilen yanıtta, “Tespit edilen türlerden taşıma yapılacak fauna elemanları için biyolog nezaretinde uygun yakalama teknikleri kullanılacağı, flora türleri için ise tohum toplama gibi metotlarla taşıma yapılacağı, taşıma neticesinde ve alan restorasyonu neticesinde türlerin ve habitatların alana olan uyumlarını belirlemek üzere 2 yıl süre ile izleme çalışması yapılacağı ve bakanlığımıza 6 ayda bir rapor olarak sunulacağı taahhüt edilmiştir” denildi.

CHP’li Aygun, bakanın 180 bin ağacın kıyımına izin verdiğine işaret ederek “Tekirdağ’ın ciğerleri kesilecek. Bakan, üstelik bu kıyıma Orman Yasası kapsamında izin verdiğini açıklıyor. Akıl alır gibi değil” dedi.

Sonraki Haber