Süleyman Demirel'e veda...

Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel son yolculuğuna uğurlanıyor.

Türkiye siyaset tarihinin yarım asrında görev alan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, son yolculuğuna uğurlanıyor. Demirel için ilk tören Güniz Sokak’taki evinin önünde düzenlendi. Buradaki törenin ardından TBMM’de devlet töreni düzenlendi. Demirel’in naaşı daha sonra kortej eşliğinde Kocatepe Camisi’ne götürüldü. Törenin en dikkat çeken detayı ise Demirel ismi ile bütünleşmiş fötr şapkanın tabutu üstüne konulmasıydı. Cuma namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Demirel'in naaşı, memleketi Isparta'ya yolculandı.

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için ilk tören Güniz Sokak’taki evinin önünde düzenlendi. Güven Hastanesi’nden alınan Demirel’in naaşı, kortej eşliğinde Güniz Sokak’taki evinin önüne getirildi. Demirel’in Türk Bayrağı’na sarılı naaşı, tekbirler eşliğinde bahçeye bırakıldı. Naaşın, Güniz Sokak’a getirilmeden önce, buraya gül suyu püskürtüldü ve Demirel’in tabutunun üzerine gül yaprakları serpildi. Tabutun önünde, askerler tarafından Demirel’in fotoğrafı ve kendisine layık görülen madalya ve nişanların yer aldığı çerçeveler taşındı. Yapılan duanın ardından Demirel’in naaşı, Devlet Töreni için TBMM’ye götürüldü.

TBMM’DE DEVLET TÖRENİ DÜZENLENDİ

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için TBMM’de devlet töreni düzenlendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demirel ailesinin kıymetli mensuplarını tazim ve hürmetle selamladığını belirterek, "Ebediyete yolcu etmek üzere bir araya geldiğimiz 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’e bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Başta ailesi olmak üzere, tüm sevenlerine ve milletimize başsağlığı dileklerimi tekraren ifade etmek istiyorum" dedi.
 

TÖRENDEN KARELER - FOTO GALERİ

TÖRENE KATILANLAR

Meclis'te düzenlenen törene, Demirel'in ailesi ve yakınlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ile yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu'nun bazı üyeleri, eski Başbakanlardan Tansu Çiller, eski meclis başkanları Köksal Toptan, İsmet Sezgin ve Hikmet Çetin, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ahmet Özal ile çok sayıda Demirel'in birlikte siyaset yaptığı isimler de katıldı.

Aralarında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ve eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, Ukrayna Parlamentosu Millletvekili ve Kırım-Tatar Meclis'i eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'in de olduğu çok sayıda yabancı ülke temsilcisi de törende hazır bulundu.

ŞEVKET DEMİREL TÖRENDE AİLE ADINA KONUŞMA YAPTI

Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel de törende aile adına konuşma yaptı. Şevket Demirel, mevtanın nüfus kayıtlarına göre sahibinin kendisi olduğunu, ancak şimdi mevtayı devletin sahiplendiğini belirterek, bu bakımdan devlete ve onu temsil eden organlara teşekkürlerini iletti. 1972'de İslamköy'de babasının ölümünü köylüler duyunca 'eyvah dağ devrildi' sözleriyle acılarını ve kayıplarını ifade ettiklerini anlatan Şevket Demirel, "Onun ölümünden 43 sene sonra vefat eden oğlu 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatını duyan köylüler ve esnaf 'eyvah demokrasi ve refah pınarını kaybettik' dediler" diye konuştu. Şevket Demirel, "Gerçekten demokrasi ilkeleriyle atılan temeller bugün çok daha iyi ve verimli seviyelere ulaşmıştır. Seveni olsun olmasın, Süleyman Demirel, toplumun eğitim, sağlık, adalet, sanayi, tarım ciğerlerinin hepsine el attı, hepsine ilaç verdi. Belki de Demirel bu muazzam törende gözlerini açmak için gayret sarf etmektedir. Ne mutlu sana Demirel, ne mutlu buradaki Demirel sevenlerine, devlet sahiplerine, ruhun aziz olsun. Aile olarak da büyük acımız vardır. Bütün devletin bütün milletin acısı hepimizin acısıdır. Yalnız Hazreti Mevlana 'benim en büyük düğün günüm ölüm günüm' demektedir. Ağlayıp, sızlanmadan, dimdik ayakta durarak, tıpkı Mevlana'da olduğu gibi imanla, gözyaşlarıyla Demirel'i ebedi istirahatgahına tevdi edeceğiz. Demirel, milletin kalbinde her zaman yaşayacak. Ruhun şad olsun Demirel."

Doktoru Aylin Cesur, Süleyman Demirel'in fötr şapkasını Türk Bayrağı'na sarılı tabutun üzerine bıraktı.

ERDOĞAN'DAN TBMM'DE AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için TBMM'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada ''İslamköy'den çıktığını hiç unutmadı, aksine hep gururla ifade etti'' dedi.

Erdoğan, törendeki konuşmasında şunları söyledi:

Başta ailesi olmak üzere herkese baş sağlığı diliyorum.
Rahmetli Demirel yarım asır boyunca devlet kademesinin her  bölümünde hizmet vermiştir. Canlı bir tarihti. Yer yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler. Demirel kendine has tarzı olan bir devlet adamıydı. Isparta'dan, İslamköy'den çıktığını hiç unutmadı, aksine hep gururla ifade etti. Milletle güçlü bir bağıydı bu... Bu alanda ayakta kalmak, kalıcı olmak öyle kolay değildir. Milletin dilini yakalamak kolay değildir. Bunun için de milletle aynı dili konuşmanız gerekiyor. Demirel işte tüm bu vasıfları üzerinde toplayan bir isimdi.



İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek  bir vecibedir. Ülke için gittiğim bir çok yerde hizmetlerinin hizmetine rastladığımı birisimdir. Güniz Sokak'taki evi bundan sonraki nesillere onu yaşatan eserler olacaktır. Belgeleriyle adete arşiv olmuş Güniz Sokak'ta bundan sonra gençliğin hizmetine sunulacak bir gelecek herkese yol açıcı olacaktır. Bir kez daha ailesinin ve ülkemizin başı sağ olsun diyorum

TANSU ÇİLLER: SÖYLENECEK HER ŞEY SÖYLENDİ

Törenin ardından kortej yürüyüşe geçtiği sırada Eski Başbakan Tansu Çiller, kısa bir değerlendirmede bulundu. Kendisine yakınlığı ve son dönemde yaşadığı kırgınlıklar hatırlatılarak Demirel hakkında soru yöneltilen Çiller, “Hepimizin başı sağolsun. Şimdi bugün söylenecek her şey artık söylendi. Artık dua zamanı. Mekanı cennet olsun inşallah. Allah gani gani rahmet eylesin” dedi.

DEMİREL’İN NAAŞI KORTEJ EŞLİĞİNDE KOCATEPE CAMİSİ’NE GÖTÜRÜLDÜ

Demirel'in naaşı, Meclis'de düzenlenen törenin ardından top arabasına konuldu. Siyasiler, yakınları ve vatandaşların katılımıyla oluşturulan kortej eşliğinde cenaze Kocatepe Camii'ne götürüldü.

Kortej Atatürk Bulvarı, Meşrutiyet Caddesi ve Mithatpaşa Caddesi güzergahını izleyerek Kocatepe Camii'ne ulaştı.

Memleketi Isparta’dan getirilen gül suyu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in naaşı için oluşturulan kortejin önündeki araçtan havaya püskürtüldü.

Devletin zirvesi, TBMM'den sonra Kocatepe Camii'ndeki törene de katıldı. Demirel'in cenaze namazını eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz kıldırdı.

Binlerce vatandaşın katıldığı namazın ardından Demirel'in naaşı cenaze arabasına konularak Esenboğa Havalima'na doğru harekete geçti.

Sonraki Haber