Süleyman Demirel toprağa verildi
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel bugün doğduğu topraklarda defnedildi.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, memleketi Isparta'da Çalcatepe'deki anıtmezarda toprağa verildi. Demirel'i son yolculuğuna siyasilerin yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanından gelen binlerce kişi de uğurladı. Liderler, izdiham nedeniyle camide yerlerini alırken oldukça zor anlar yaşadı. Cenazede en dikkat çeken detay mezara dökülmek üzere çeşitli illerden toprak, bazı barajlardan da su getirilmesi oldu.
9.'ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in doğup büyüdüğü baba ocağı Isparta’nın Atabey İlçesi’ne bağlı İslamköy’deki cenaze törenine katılmak için Türkiye’nin dört yanından binlerce kişi geldi. Sabah saatlerinde çeşitli kuruluş ve kişilerin gönderdikleri çelenkler de musalla taşının hemen arkasında yer aldı.
Son yolculuğuna uğurlanmak üzere dün akşam saatlerinde memleketine naaşı getirilen merhum Cumhurbaşkanı Demirel’in öğle namazını müteakip gerçekleşecek cenaze töreni için Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda insan İslamköy’e gelmeye başladı.
Tören için yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı İslamköy’de Demirel’in naaşının bekletildiği Şehriban Hatun Camii avlusunda yer alan morgun önünde jandarma nöbeti devam ediyor. Törenin yapılacağı Demirel Külliyesi’ne açılan tüm yollar kapatılırken, otomobilleriyle veya kiraladıkları otobüslerle, minibüslerle İslamköy’e gelenler yürüyerek tören alanına ulaşabildi.
SÜLEYMAN DEMİREL TOPRAĞA VERİLDİ - FOTO GALERİ
SİYASİLERDEN ÇELENKLER
Törene sabah saatlerinde aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genç Parti imzasıyla Cem Uzan, Bedrettin Dalan, sanatçı İbrahim Tatlıses, şirketler, sivil toplum kuruluşlarının çelenkleri de ulaştı. TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çelenkleri ise Demirel’in naaşının konulacağı musalla taşının hemen arkasında yer aldı.
Törene katılmak için gelenlerin ilk ziyaret ettiği yer, Süleyman Demirel’in siyasi hayatının tüm izlerinin sergilendiği ve adını taşıyan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi oldu. Müze girişinde ziyaretçileri selamlayan Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan Demirel’in balmumu heykeli, günü ölümsüzleştirmek isteyenlerin fotoğraf çektirdikleri nokta oldu.
Külliyede yer alan cami ve müze girişlerinde anı defteri açılırken, yıllarca siyasi arenada Demirel’i desteklemek için yapılan atkılar, bu kez ’Seni Unutmayacağız’ yazısıyla törende ortaya çıktı. 10 liraya satılan atkılar, ’Baba Süleyman Demirel’ yazılı fotoğraflar törene katılanların boyunlarına, ceketlerine asıldı.
Demirel’in fötr şapkasını almayı başaranlardan kendisini onun ’manevi kızı’ gibi görenlere, yanında koruma olarak çalışanlara ve hatta Anadolu kulüplerinin eski amigolarına kadar çok saylıda kişi, Demirel’e son görevini yapmak için İslamköy’deydi. İzmir’den Harran’a kadar sabah saatleri itibariyle binlerce kişi İslamköy’e ulaşırken, Demirel için Bilecik’ten toprak getirenler de olduğu görüldü.
TÖRENE KATILANLAR
Törene, Süleyman Demirel'in ailesi ve yakınlarının yanı sıra, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski TBMM Başkanlarından Hüsamettin Cindoruk, Köksal Toptan, Hikmet Çetin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Masum Türker, DP Başkanı Gültekin Uysal, Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener, eski bakanlardan Cavit Çağlar, eski Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, AK Parti Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, iş adamları Nihat Özdemir, Ali Koç, Erdoğan Demirören, Ali Şen ve Nazif Zorlu, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, siyasetçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Cenaze törenine katılanlar izdiham nedeniyle zor anlar yaşadı.
Defin işleminin yapıldığı alana, gül yaprakları döküldü. Mezara dökülmek üzere çeşitli illerden toprak, bazı barajlardan da su getirildi.
DEMİREL BURAYA GÖMÜLDÜ