Su kaynakları elinden alınan köylüler eylem yaptı

Adıyaman’ın Çelikhan ilçesine bağlı Yeşilyayla köyünde yaşayan vatandaşlar, köyün tek içme ve sulama suyu kaynağının ilçe belediyesi tarafından alınmak istenmesini protesto etti. Köy meydanında toplanan vatandaşlar, Çelikhan Belediyesi...

Adıyaman’ın Çelikhan ilçesine bağlı Yeşilyayla köyünde yaşayan vatandaşlar, köyün tek içme ve sulama suyu kaynağının ilçe belediyesi tarafından alınmak istenmesini protesto etti.

Köy meydanında toplanan vatandaşlar, Çelikhan Belediyesi tarafından Karmkük isimli su kaynağının bir kısmını ilçeye taşınmak istenmesine karşı çıktı. 5 köyün tek kaynağı olan suyun çevresindeki köylere ancak yettiğini belirten köylüler, 'Adıyaman milletvekilleri ve yetkilileri neredesiniz', 'Nerede adalet' şeklinde pankartlar açtı. Köylüler, su kaynağının paylaşımı konusunda 2004 yılında başlayan davanın 2009 yılında belediye başkanının değişmesiyle durduğunu, aynı belediye başkanının 2014 yılında yeniden başkan seçilmesiyle yeniden açıldığını anlattı.

Şanlıurfa İdare Mahkemesi’nin verdiği karar çerçevesinde su kaynağının yüzde 24’ünün 3 aylık kullanım hakkının tartışmalı bilirkişi raporlarıyla Çelikhan Belediyesi’ne verildiğini öne süren köylüler, karara Danıştay’a başvurarak itiraz etmeye hazırlanıyor. Mahkeme kararının ardından önceki gün sondaj ekipleri bölgeye gelmesiyle yaşanan tartışmada çıkan olaylar sonrası 1 köy korucusu hayatını kaybederken 1 köy korucusu da yaralanmıştı. Köylüler bu olayın da tahrik sonucu yaşandığını ifade ediyor. Askeri personelin köydeki kadın ve yaşlı vatandaşlara orantısız güç kullandığını ileri süren köylüler bunun sonrasında acı olayın gerçekleştiğine dile getiriyor.

Su kaynağının ellerinden alınmasını protesto eden Hasan Yağız, “Çelikhan’ın suya ihtiyacı olmamasına karşın bu su götürülmeye çalışılıyor. Suyumuz fazla değil. İlçenin yanında birçok su kaynağı var. Biz mağduruz. Su sondaj için gelindiğinde olaylar çıktı. Yüzlerce asker ile gelindi. Askerler kadınlara ve diğer vatandaşlara zor kullandı. Burada bizim can damarımız bu sudur. İnatla bu alınmaya çalışılıyor." diye konuştu.

Hüseyin Sarıgül ise yaşanan acı olay nedeniyle üzüntülü olduklarını, hayatını kaybeden köy korucusunun ailesine de baş sağlığı dilediklerini ifade etti.

Şevket Aldemir isimli vatandaş da yetkililere defalarca durumu bildirmelerine karşın kimsenin ilgilenmediğini vurguladı.

İbrahim Ayaz da “Geçtiğimiz salı günü bizim köyümüz 1980’i yaşamıştır. Kadınlarımız coplanmıştır.” diye konuştu. Lütfü Ayaz ise “Kadınlarımızı annemizi dövmüşler. Bunun neresinde adalet vardır” dedi.

Tutuklanan Yusuf Demirtaş’ın yengesi de olaydan üzüntü duyduklarını anlatarak "Çocuklarımız yetim kaldı. Ölen köy korucusunun çocukları da bizim çocuklarımızdır. Onlar için de üzgünüz. Olay yaşanırken cep telefonu kamerası ile çekmeye çalıştım bırakmadılar. Allah’tan korksunlar” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz Salı günü su kaynağının bulunduğu bölgede jandarma personeli ile köylü arasında yaşanan tartışma sonucu 1 köy korucusu hayatını kaybederken 1 köy korucusu da ağır yaralandı. Yaralı köy korucusunun tedavisi Malatya'daki Turgut Özal Tıp Merkezi'nde sürdürülüyor. CİHAN

Sonraki Haber