Şok Market çalışanları isyanda
ŞOK Market çalışanlarının maaşlarının asgari ücretin altında kaldığını savunan Mağaza Market Sen bir açıklama yaptı ve çağrıda bulundu: Net maaşlar en az 7 bin 500 lira olmalı. Çalışma saatleri düzenlenmeli.
Mağaza Market-Sen yaptığı açıklamayla ŞOK’un market işçilerine brüt yüzde 35 zam yaptığını belirterek, "Net maaş en az 7 bin 500 olmalı” dedi. ŞOK İşyeri Koordinasyonu imzasıyla yapılan açıklamada günlük yemek ücreti en az net 55 TL, yol ücreti günlük en az net 25 TL olacak, primde adaletsizliğe son verilecek denildi. 1 Haziran’da yüzde 35 yapılan brüt zammın işçilerin derdine derman olmadığını belirten ŞOK İşyeri Koordinasyonu, “Maaşlarımız asgari ücretin bile altında kaldı. Enflasyon yüzde 80’i aşıyor. Ücretlerimiz her dakika eriyor. Yapılan zam eksiye düşüyor. Az işçiyle çok iş politikası, zincir market patronlarının cebine milyar dolarları dolduruyor. “Az işçi” düzeni yüzünden günlerce full çekiyoruz. Fazla mesaiyle, 12 saat çalışmayla günler geçiyor. Biz bu çağın ücreti ödenen köleleri miyiz neyiz?” dedi. Mağaza Market-Sen’de örgütlenme çağrısı yapılan açıklamada talepler şöyle sıralandı. Şok marketlerde en düşük NET ücret en az 7500 TL olacak. Personel, master, müdür konumunda çalışan işçilerin maaşlarına 7500 TL taban sayılarak zam yapılacak. Günlük 19 TL’lik yemek parası aç kal demektir. Günlük yemek ücreti en az NET 55 TL olacak. İşe alırken vereceğiz dedikleri, sonra kasa tazminatı adı altında gasp ettikleri yol ücretimizi alacağız. Yol ücretimiz günlük en az NET 25 TL olacak.
TEK SORUMLU 3 HARFLİ MARKETLERMİŞ!
İktidar kendi döneminde onlarca şubeyle Türkiye’ye yayılan marketlere göstermelik tepkisini sürdürüyor. Her fırsatta bu marketlerin enflasyonun en önemli nedeni olduğunu savunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de "Diğer zincirlerin de bu kalemlere uygun adım atması beklentimiz. Tarım Kredi Kooperatifi’nin indirim yapmış olduğu ulusal zincirler adım atmalı" dedi.
Öte yandan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’den dün benzer bir çıkış geldi. Palandöken, "Enflasyon oranının yükselmesinin asıl nedeni birden çok yani zincirler 3 harfli marketler. Perakende ticaretin neredeyse yüzde 68’ini bulan bir ticaret hacmi. Dolayısıyla buradaki kazancının vergi levhasının ülke merkezli olması nedeniyle devletin de önemli kayıpları var. İkincisi de bunlar 10 bin 12 bin mağazayla buradaki geleneksel yapıyı bozmayla kalmıyor, rekabet gücünün yüksekliği dolayısıyla vatandaşı yanıltma politikalarını da birlikte yapıyorlar." ifadelerini kullandı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ise zincir marketlerde Tarım Kredi Kooperatifleri ürünlerinin satılacağını söyledi.