Skandal! Yargıda mütalaa borsası iddiası
Adliyelerde bazı avukatların yargıç ve savcıların hocalarından para karşılığı mütalaa aldığı iddia edildi. İddialarla ilgili olarak suç duyurusunda bulunuldu.
Cumhuriyet gazetesinden Seyhan Avşar'ın haberine göre uzun süredir bazı avukatların davalarına bakan mahkeme heyeti ve duruşma savcılarının mezun oldukları fakülteleri öğrenip, daha sonra ise bu fakültelerde profesör olarak görev yapan hocalardan para karşılığı mütalaa (görüş) aldıkları, bu mütalaayı ise dava dosyasına sundukları, mahkeme heyetinin ve savcının, hocalarının verdiği mütalaadan farklı bir karar vermek istemedikleri tartışılıyordu. “Hukuki mütalaa borsası” olarak bilinen, çok tartışılan ancak bir türlü resmi yollardan gündeme getirilmeyen bu konuya ilişkin işadamı Doğan Kasadolu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Kasadolu, hakim ve savcıların hocaları olan hukuk profesörlerinin, akademik unvanlarını kullanıp haksız kazanç sağladıkları öne sürerken, davaların ise adil olmayan bir şekilde sonuçlandığını belirtti.
Kasadolu tarafından verilen suç duyurusu dilekçesinde son günlerde adliyelerde dillendirilen “hukuki mütalaa borsası”na ilişkin ihbarda bulunuldu. Adliyelerde çok sayıda dava ve soruşturma dosyalarının olduğunu belirtilen suç duyurusu dilekçesinde, zaman zaman soruşturma ve dava dosyalarına taraf avukatlarınca üniversitelerin hukuk fakültelerindeki profesörlerden para karşılığı alınan mütalaaların sunulduğu, bu yolla ise davaların etkilenmeye çalışıldığını anlattı.
Tek taraflı alınan mütalaaları hazırlayan hukuk profesörlerinin adliyelerde görevli hâkim ve savcıların hocaları olduğu için sanki tarafsız bilirkişi raporlarıymış gibi kabul gördüğünün anlatıldığı dilekçede, davaların adil bir şekilde sonuçlanmadığına dikkat çekildi.
Bu mütalaaları hazırlayan profesörlerin ise haksız bir ekonomik kazanç elde edildiğinin de öne sürüldüğü dilekçede, savcılığın yapacağı soruşturma sonucunda bilirkişilik adı altında haksız ekonomik kazanç sağlayan, vatandaşın hak kaybına yol açan ve hukuki “mütalaa borsası” oluşmasına yol açan öğretim üyelerinin tespit edilebileceği belirtildi. Dilekçede yargı içinde ve dışında bu oluşuma destek olan işbirliği yapan şahısların da deşifre edilmesi istendi.