Sinan Ateş davasında karar çıktı

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin davada karar açıklandı.

Ankara 32'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmaya Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş ve yakınları, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır, milletvekilleri, sanıklar ve taraf avukatları katıldı.

Tetikçi olarak suçlanan tutuklu sanık E.Ö. karar öncesi son savunmasında "Ben tasarlayarak kasten kimseyi öldürmedim. Yaralamak için geldim. Sinan Ateş'i ayaklarından vuruyorum ve yüzüstü düştü. Sonra arkadaşları gelince panik olup ateş etmeye devam ettim. Spontane bir şeklide gelişti. Keşke böyle olmasaydı. Selman'ın beni vuracağını düşündüğüm için karşılık verdim. Bana uygun görülen her türlü cezayı hak ediyorum. Ama algı operasyonlarına yönelik cezalandırılmak istemiyorum. Keşke ölmeseydi. Öldü başımıza bir sürü iş geldi. Kendimizi burada bulduk" dedi.

İddianameye göre, tetikçi E.Ö.’yü olay yerine getiren ve götüren motosiklet sürücüsü tutuklu sanık V.B., "Öncelikle ilk celseden bu yana samimi bir şekilde olayı size aktarmaya çalıştım. Benim Ankara'ya gelme amacım sadece alacak verecek meselesiydi. Ben bir insanın öleceğini bilsem Ankara'ya gelmezdim. Ben 'alacak verecek meselesi' diye geldim, çok farklı bir olay gerçekleşti. Ben istemeden de olsa olaya yardım etmiş oldum. Sizden gelen cezaya boynum kıldan ince, beraatimi talep ediyorum" diye konuştu.

10 SANIĞA HAPİS CEZASI

Mahkeme heyeti diğer sanıkların da savunmalarının alınması ardından kararını açıkladı. Tetikçi E.Ö. motosiklet sürücüsü V.B. ve cinayet mahallinde keşif yapan S.K.'ye 'tasarlayarak kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, müşteki Selman B.'ye yönelik 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan ise 13'er yıl hapis cezası verildi. Ö.'ye ayrıca 'ruhsatsız tabanca bulundurmak ve taşımak' suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. D.Ç. ve T.D. da 'tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı.

Sanıklar A.M.G., M.C.Ç. ve E.Y.'e 'tasarlayarak öldürmeye yardım' suçundan 18'er yıl, sanık M.U. ise 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanık A.A.'a 'suçluyu kayırma' suçundan 2 yıl hapis cezası verilerek, hükmün açıklanması geri bırakıldı. Sanıklar Z.A., H.S., U.K., M.Y., O.B., C.G., U.E., Ç.Z., A.A. ve E.K.'in üzerlerine atılı suçlardan beraatlerine karar verildi. Beraat kararı verilen sanık C.G. hakkında 'suçluyu kayırma' suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbarda bulunulmasına hükmedildi.

2 SANIĞIN DOSYASI AYRILDI

Sanıklar avukat S.Ö. ve dönemin Ankara Cinayet Büro Amiri M.E.A. hakkında 'tasarlayarak kasten öldürmeye yardım', A. hakkında ayrıca 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak' suçundan açılan dava dosyasının ayrılmasına karar verildi. Buna gerekçe olarak, sanıkların telefon şifrelerini vermekten imtina etmeleri ve cep telefonlarının incelenebilmesi için ABD'ye yazı yazılarak telefon şifrelerinin istenmesi gösterildi. Mahkeme, ayrıca sanık Ö.'nün cezaevinde bulunduğu süre göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verirken, A.'nın tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

AYŞE ATEŞ'TEN KARAR SONRASI İLK AÇIKLAMA

Karar sonrası konuşan Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, şu ifadeleri kullandı:

"Burada yapılan yargılamada ayakçılar yargılandı. Pensilvanya ile işte Pensilvanya dışarıda elini kolunu sallayarak dolaşanlardır. Oturdukları kürsülerden, suçluları yargılatmamak için bize parkmak sallıyorlar. Bunu bugün yaşadık. Biz adalet istiyoruz. Bizim hatamız adalet istemek mi? Sussaydık onlar çok mutlu olacaktı herhalde. Hiçbir yere gitmiyorum, sonuna kadar adalet yürüyüşünü, her bir suçlu cezasını bulana kadar devam ettireceğim. Göreceğiz bakalım el mi yaman bey mi yaman!"

KILIÇRAROĞLU: İKİNCİ DAVAYI BEKLİYORUZ

Kemal Kılıçdaroğlu ise tetikçilerin cezalarını aldığını ancak davanın henüz bitmediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, "Birincisi şu; Sinan Ateş'i kim öldürdü? Bugün tetikçiler cezalarını aldılar. Adalet yerini buldu. Ama ikinci bir sorumuz daha var; Sinan Ateş niçin öldürüldü? Bunun yanıtını henüz almış değiliz. Bu sorunun yanıtını aldığımızda gerçek failleri, gerçek katilleri, perdenin arkasındakileri de yakalamış olacağız. O nedenle bu dava burada bitmedi. Asıl faillerin bulunması, talimatların kimler tarafından verildiğinin öğrenilmesi için ikinci davayı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Avukat Hüseyin Kaya, "Cumhuriyetimiz çok adli problemlerle, trajedilerle karşılaştı. Ama ağır aksak da olsak, yargımız bu problemleri büyük oranda adaletin tecellisiyle gerçekleştirdi. Eksikliklerimiz var. Yargının bağımsız, tarafsız ve etkiden uzak bırakıldığında, hem gecikmeden hem de adalete en uygun kararları verebilme potansiyelini gözlemliyoruz. Bugün burada bu soruşturmayla ilgili bir karar verildi. Bu karar, iddianamenin içeriği itibarıyla tatmin edici" dedi.

Sonraki Haber