Şimşek'ten manidar yeşil pasaport açıklaması!

Başbakan Yardımcısı Şimşek "Kesinlikle memurlara yeşil pasaport verilmemesi lazım, sanayicimize yeşil pasaport verilmesi lazım" dedi.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,  "Kesinlikle memurlara yeşil pasaport verilmemesi lazım, sanayicimize yeşil  pasaport verilmesi lazım." dedi.
 
Ankara Sanayi Odası (ASO) mart ayı meclis toplantısında konuşan  Şimşek, Türkiye'nin son 12-13 yılda yolsuzluk konusunda çok önemli aşama  kaydettiğini belirtti. Eskiden 102 ülke arasında 65. sırada olan Türkiye'nin,  şimdi 168 ülke arasında 66. sırada olduğunu ifade eden Şimşek, "Şu an 102 ülkeden  daha iyi bir performans, eskiden ise 37 ülkeden daha iyi performans gösteriyordu.  Demek ki Türkiye bu konularda da hakikaten yol kat etmiş. Şimdi yeni reformlarla  daha iyi bir şekilde yol kat edeceğiz." diye konuştu.
 
'SİSTEMİ BOZARSANIZ MALİYETLER ÇIKIYOR'
 
Trafik sigortası konusunda birçok şikayet geldiğini anlatan Şimşek,  şunları kaydetti:
 
"Temelinde yargının aldığı kararlar var. Kaza 10 yıl önce olmuş, şimdi  yeniden dava açılıyor. Bu defa sektör önünü göremiyor, primleri yükseltiyor.  Zarara karşı çok büyük karşılıklar ayırıyor. Bu rakamlar ortada. Sistemi  bozarsanız, ondan sonra da maliyetler çıkıyor. Bankalar da aynı şekilde.  Tüketiciye krediyi vermişsin 10 yıl önce. Şimdi onu mahkemeye taşıyorlar. Bazı  mahkemeler şu kararları vermeye başlamış, 'Devletin faizi yüzde 9 en fazla  Borçlar Kanununda yüzde 7. Peki mübarek, Bankalar Kanunu'nu niye ihmal ediyorsun?  Borçlar Kanunu'nu referans alacağına Bankalar Kanunu'na baksana. Diyor ki 'En  fazla faiz yüzde 13,5 olacak, geriye doğru öde.' diyor. Mevduatın faizi şu anda  yüzde 14, mevduatın kredi maliyeti yüzde 16'nın altında değil. Nasıl böyle bir  karar verebilirsin? Veriliyor. Bu kararlar vatandaşa faydalı değil, vatandaşa  zarar veriyor. Çünkü önümüzdeki dönemde o zaman sistem kendini bu türden risklere  hazırlıklı yapmak için bu defa tüketici kredi faizini yüzde 20'lerin üzerine  çıkaracak. Yarar mı, zarar mı? Keyfi uygulamalar doğru değil."
 
Yargıtay'ın 2011 yılında "kusur indirimi"ni kaldırdığını belirten  Şimşek, "Kusurlu dahi olsanız, bir duvara çarpsanız, Allah korusun hayatınızı  kaybetseniz aileniz gidip sigortadan tazminat talep edebiliyor ve veriliyor.  Böyle bir modelde primler yükselir, suni bir şekilde tüketici kredi faizlerini  mahkeme kararıyla sınırlarsanız, Borçlar Kanunu'nu refarans alıp Bankalar  Kanunu'nu bir kenara bırakırsanız, tüketici kredi faizleri yükselir. Bizim ciddi  bir şekilde yargıda reforma ihtiyacımız var. İşin siyasi kısmından  bahsetmiyorum." değerlendirmelerinde bulundu.
 
'SANAYİCİLERİMİZLE AYNI FİKİRDEYİM'
 
Şimşek, Türkiye'nin sorunlarından birinin öngörülebilirlik olduğunu  vurgulayarak, öngörülebilirlik olmamasının risk primini yükselttiğini, bunun da  maliyet anlamına geldiğini söyledi.
 
Sanayicilerin yeşil pasaport taleplerine de değinen Şimşek, "Ben  sanayicimizle aynı fikirdeyim. Kesinlikle memurlara yeşil pasaport verilmemesi  lazım, sanayicimize yeşil pasaport verilmesi lazım ama aslolan da Türkiye'deki  ayyıldızlı pasaportumuzun itibarını yükseltmektir. O nedenle Avrupa Birliği ile vizenin kaldırılması sürecini yaşıyoruz. Yine desteğinize ihtiyacımız var, yeşil  pasaporta ihtiyacınız olmayacak. Nasıl bir destek? 4 Mayıs'a kadar bizim birçok reformu Meclis'ten geçirmemiz lazım. Lütfen siz de arayın muhalefet partilerini,  bize destek olsunlar. Bakın Avrupa Birliği işte." ifadelerini kullandı.
 
Şimşek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün muasır medeniyet seviyesi derken  Avrupa'yı işaret ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin, demokratik standartlarını  geliştirme, kaliteli güçlü kurumsal altyapı oluşturmak için Avrupa'ya ihtiyacı  olduğunu dile getirdi. Reform programının en önemli bileşenlerinden birisinin AB  olduğuna işaret eden Şimşek, AB'nin de Türkiye'ye çeşitli nedenlerle ihtiyacı  olduğunu belirtti. AB ile Gümrük Birliği'ni genişletmek istediklerini kaydeden  Şimşek, bu konuda tercih şansının olmadığını, yeni nesil ticaret anlaşmalarının  bunu zorunlu kıldığını ifade etti.
 
Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Bana kalırsa Türkiye, hizmetler  sektöründe Avrupa'dan çok daha rekabetçidir. Sağlıkta da turizmde de öyledir,  inanın finansta da öyleyiz. Korkmamak lazım. Tarımda da korkmamak lazım. Bu  sayede ölçek büyüyecek, verimlilik artacak, rekabet gücümüz artacak." diye  konuştu.
 
Otomotiv üretiminde Türkiye'nin önemli aşama kaydettiğini vurgulayan  Şimşek, "AB ile biz çok daha kapsamlı serbest ticaret anlaşmasını, Gümrük  Birliği'ni inşallah başaracağız." şeklinde konuştu.
 
Mehmet Şimşek, Türkiye'de siyasi istikrar bulunduğunu ve reformların  hazırlandığını belirterek, kötümserlik için sebep olmadığını dile getirdi.  Türkiye'de reform programı ve bunu yapacak siyasi iradenin de bulunduğuna işaret  eden Şimşek, verimlilik endeksindeki artışta Türkiye'nin üst sıralarda olduğunu  ifade etti.

Sonraki Haber