SEO Çeşitleri Yerel SEO – Uluslararası SE

SEO web sitelerinin organik arama sonuçlarında üst sıralarda çıkabilmesi için yapılan çalışmaların tümüdür. Aslında bazı ortak SEO çalışmaları dışında sitesinin hedef kitlesi, sektörü, hedef bölgesi ve site içeriğine bağlı olarak değişik çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Arama motorları, kullanılan cihazlar, kullanıcı davranışlarının sürekli gelişmesi SEO çalışmalarının da çeşitlenmesine ön ayak oldu. Klasik SEO çalışmaları halen işin temelini oluştursa da verimliliğin artması için planlamanın hedef bölge, hedef kitle ve sektöre göre yapılması şarttır.

Ayrıca mobil cihazlar ve arama motorlarının akıllanması ile kullanıcı tercihlerinin zaman içinde değişikliğe uğraması gibi etkenler aşağıdaki sebepleri ortaya çıkardı.

·         Mobil arama oranlarının yükselmesi.
·         Asistan uygulamalarının (Siri, Google Asistan vb. gibi) kullanım oranlarının yükselmesi.
·         Sesli arama oranlarının her geçen gün yükseliyor olması. (Çocuklar ve Youtube bu konuda öncü)
·         Video içerik aramasının her geçen gün artarak devam ediyor olması.
·         Arama motorlarının sunduğu harita hizmetlerinin kullanım oranlarının anlık trafik yoğunluğu gibi artılarından dolayı sürekli yükselmesi.
·         Kullanıcı davranışları değişmesi. (Dipnot: Aslında yeniden pazarlama çalışmaları gibi pazarlama teknikleri ile kullanıcıları değiştiren ve yönlendiren yine sistemin kendisi fakat kullanıcılar bunun farkına varmıyor.)

İşte böyle bir internet döneminde klasik SEO çalışmalarından verim almak eskiye göre çok daha zor. Bu sebeple SEO hedefe yönelik olmak zorundadır.

Farklı SEO Çeşitleri temelinde klasik SEO yatmaktadır. Klasik çalışmalar yapılıp devamın da planlanan stratejiye uygun çalışmalara geçilmesi gereklidir. Aslında tüm amaç çalışmanın verimliliğinin arttırılmasıdır.

Yukarıdaki açıklamaların sonucunda SEO çeşitleri;

·         Yerel (Local) SEO
·         Genel SEO
·         Uluslararası (International) SEO
·         Mobil SEO

olarak çeşitlendirilebilir. Ayrıca SEO çalışmaları aşağıdaki 3 teknik kullanılarak yapılmaktadır.

·         Beyaz Şapka SEO (White Hat SEO)
·         Siyah Şapka SEO (Black Hat SEO)
·         Gri Şapka SEO (Grey Hat SEO)

Konuyu örneklerle anlatmak daha kolay olacak sanırım. Şöyle ki;

Yerel (Local) SEO           

İstanbul Bahçelievler ilçesinde yerel bir anahtarcının web sitesi için yapılacak SEO çalışmasında asıl hedef Bahçelievler ve belki çevre ilçeler olmalıdır. Daha fazla bölgeye erişmek için yapılacak SEO çalışmasına gerek yoktur. Çünkü bırakın başka ili, komşu ilçelerden bile gelen müşteri olmayacaktır. Başka ilçede oturan bir kullanıcı bu anahtarcının yakınlarında olursa belki ona erişip hizmet alacaktır.

Sadece belli bir şehir veya ilçe için yapılan işlemleri kapsayan SEO çalışmalarına yerel SEO denir.

Genel SEO

Fakat bu anahtarcı farklı modellerde anahtar takımları satıyor ve sitesinden bu ürünlerinin tanıtımı hatta online satışını yapıyorsa bu durumda yapılması gereken SEO çalışması ülke çapında klasik SEO çalışmaları olmalıdır.

Bildiğimiz/Öğreneceğimiz genel anlamda tüm Türkiye’den ziyaretçileri çekebilmek için yapılan çalışmalara genel SEO çalışmaları olarak adlandırılabilir. Genel SEO çalışmaları içinde yerel SEO çalışmaları da barındırmaktadır.

Uluslararası (International) SEO        

Ve diyelim ki bu anahtarcının anahtar ürettiği bir fabrikası var ve ürettiği ürünlerini dünyaya tanıtıp farklı ülkelerin pazarına girip ihracat yapmayı planlıyorsa yapılacak SEO çalışması hedef ülkeler dikkate alınarak o ülkelere göre yapılmalıdır.

Mesela ülkemizde Bahçe Şemsiyesi’nin karşılığı Garden Umbrella’dır. Fakat bazı ülkeler Bahçe Şemsiyesi’ne “Patio Umbrella”, bazıları “Outdoor Umbrella”, başka bir grup ülke ise  “Garden Umbrella” demektedir.

Tüm dünyayı, belli bir bölgeyi (Örn. Ortadoğu, Avrupa gibi) veya birden fazla ülkeyi kapsayan SEO çalışmalarına uluslararası SEO denir. Uluslararası SEO çalışmaları yerel ve genel SEO çalışmalarını da kapsamaktadır.

İşte bu yukarıdaki örnekten yola çıkarsak aslında gerçek hayatta da 3 farklı SEO çalışması modeli oluşmuştur.

·         Yerel SEO (Local SEO)
·         Klasik SEO (Global SEO)
·         Uluslararası SEO (International SEO)

Yukarıdaki bu modellerin temelinde olması gereken bazı ortak çalışmalar vardır. Bunlar dışında kalan tüm çalışmalar ve içerikler hedef kitlenin pazar yapısı ve genişliğine göre değişmektedir. İlerleyen konularda SEO modellerine detaylı olarak bakacağız.

Yukarıdaki hedef bölge dışında sektörlere göre yapılması gereken SEO çalışmaları da farklılık göstermektedir/göstermelidir. Bir blog sayfasına yapılanlar ile e-ticaret sitesine yapılması gereken çalışma aynı olamaz. Bu sebepledir ki bir çok SEO firması sitesinde hizmetlerimiz bölümünde E-Ticaret SEO Hizmeti veya Emlak Firması Seo Hizmeti gibi başlıklar açmıştır. Yine aynı şekilde mobil SEO dediğimiz cihaza yönelik yapılan çalışmalarda bulunmaktadır.

Siyah SEO – Gri SEO – Anti SEO

Tavsiye edilmeyen hem etik hemde arama motoru kuralların dışında kalan SEO teknikleri vardır. Bunlar siyah SEO, gri SEO ve Anti SEO’dur. En ağır Google cezalarının verildiği etik olmayan Siyah Şapka SEO asla tavsiye etmediğim ve iyi Seocu’ların bulaşmadığı bir yoldur. Arama motorlarının etik olup olmadığı konusunda açıklama yapmadıkları bu sebeple tam anlamıyla etik olup olmadıkları konusunda tartışmaların olduğu Gri Şapka SEO (Grey Hat SEO).

Yukarıdaki 2 SEO çalışma şekli site sahipleri tarafından kendi siteleri için uyguladıkları etik olmayan uzun vadede zarar verecek SEO işlemleriydi. Birde rakip sitenin SEO başarısını azaltmak,  yani arama motorlarında sıra kaybetmesi için yapılan Anti SEO veya diğer adıyla negatif SEO işlemleri vardır.

Negatif SEO, birinin sitenizin sıralamasına zarar vermek için yaptığı kötü niyetli işlemlere verilen isimdir. Negatif SEO, anti SEO veya anti SEO saldırısı olarakta adlandırılmaktadır.

Sonraki Haber