Sahte psikolog iddiası sosyal medyayı salladı

Sosyal medyada, sahte psikolog iddiası ortalığı karıştırdı.

Sosyal medya şu sıralar ‘sahte psikolog’ iddiası ile çalkalanıyor. Özel bir üniversitenin psikoloji-sosyoloji bölümünde mezun olduğunu söyleyen Çağla Düvenci Sönmez, bu unvanla televizyon programlarına katıldı, bir çok ünlü firmaya ait ürünün tanıtımını yaptı. Çocuk psikolojisi ile ilgili danışmanlık hizmeti de verdiğini söyleyen Sönmez, kendi beyanlarına göre, fatura da kestiğini söylüyor. Psikologlardan ise “Psikoloji mezunu olmayanların danışmanlık adı altında hizmet vermesi, fatura kesmesi etik olmadığı gibi suçtur” açıklaması yapıldı. Konu ile ilgili ulaşmaya çalıştığımız Sönmez ise dönüş yapmazken, Instagram hesabında “Kimseye ispatlayacağım bir durum yok” açıklaması yaptı.

Çağla Düvenci Sönmez (29) kişisel web sitesinde Bilgi Üniversitesi Psikoloji-Sosyoloji mezunu olduğunu belirtiyor.

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre; Sosyal medyanın etkin bir kullanıcısı olan Sönmez’in Instagram’da takipçi sayısı 190 bine yakın. Sönmez, üyesi olduğu tüm sosyal medya alanlarında kendisini ‘psikolog-sosyolog’ olarak tanıtıyor. Danışmanlık hizmeti için fatura kestiğini belirten Sönmez, bir kadının, yemek problemi olan yakını için yönelttiği soruya, yüz yüze görüşmede 250 TL+KDV ücret aldığını belirtiyor.

Yine Sönmez’in paylaşımlarına göre, özellikle bebek ve çocuklara yönelik üretim yapan firmaların ürün tanıtımlarını yaptığı anlaşıldı.  Ancak Sönmez ile ilgili yapılan araştırmalarda psikoloji bölümü mezunu olmadığı anlaşılıyor. Bilgi Üniversitesi Öğrenci İşleri’nden alınan yanıta göre Sönmez 27 Ocak 2010’da Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Okulun verdiği bilgiye göre Sönmez’in diploma numarası ise 127.. olarak kayıtlara girdi.

BAŞBAKANLIĞA BİLDİRDİLER

Sönmez’in, psikolog olmadığı halde, kendisini psikolog olarak tanıtıp haksız kazanç elde ettiği iddiasının Başbakanlığı da bildirildiği anlaşıldı.

Aralarında Sönmez’in takipçilerinin de olduğu çok sayıda kişinin BİMER başvurusunda, Sönmez hakkında gerekli araştırmanın yapılması istendi. Başvurularda, durumdan haberi olmayan çok sayıda kadının kandırıldığı öne sürüldü. Öte yandan, Sönmez ile bazı takipçileri arasında da sosyal medya hesapları üzerinde tartışmaların yaşandığı anlaşıldı. Sönmez’in, kendisini eleştiren bazı takipçilere ‘şişko’, ‘şizofren’ gibi ağır ifadeler kullandığı anlaşıldı.

FATURAYI KESTİM VERGİYİ ÖDEDİM

Konu ile ilgili ulaşmaya çalıştığımız Çağla Düvenci Sönmez’den ise dönüş olmadı. Telefonla ulaştığımız Sönmez'in babası M. D., görüşme talebimizi Sönmez'e ilettiğini belirterek "Ya kendisi ya avukatı size dönüş yapacak" dedi.

Sönmez, Instagram hesabı üzerinden önceki akşam yaptığı açıklamada ise “Aklıselim bir insan psikolojik danışmanlık almadığı birinin diplomasını neden bu denli sorgular? Bugüne kadar benden danışmanlık almış kişiler danışmanlık şirketim tarafından faturalandırılmış, vergisi ödenmiş. 2 yıldır bloggerlığa ağırlık vermem sebebiyle danışmanlık da vermiyorum. Ben bloggerım. Şirketim var mı vergi borcum var mı merak eden girip ticaret odasından arayabilir. Geri kalan kısım çalıştığım markalarla beni ilgilendirir. Kimseye ispatlayacağım bir durum yok” dedi.


190 bine yakın takipçisi olan Sönmez kendisi ile ilgili bilgileri paylaştığı bölümde 'psikolog-sosyol' ifadesi yer alıyor.

PSİKOLOGLAR DERNEĞİ'NE DE İLETİLDİ

Öte yandan konu ile ilgili Türk Psikologlar Derneği’ne de başvurulduğu öğrenildi. Derneğin etik kurulunun konu ile ilgili bilgilendirildiği anlaşıldı. Konu ile ilgili Hürriyet'e konuşan psikologlar ise “Ne yazık ki, başka meslek gruplarında olduğu gibi bizim meslekte de bu noktada sorun var. Psikoloji mezunu olmayan bu konuda eğitimi olmayan kişilerin, çocuk psikolojisi gibi hassas bir alanda ‘hizmet’ veriyor olmaları oldukça sorunlu. Danışmanlık hizmeti ada altında alınan ücret de kesilen fatura da suç oluşturuyor” dedi.

Sonraki Haber