SADAT'ın dosyası 4 ayda kapatılmış
İYİ Parti lideri Akşener'in 2018'de gündeme getirdiği, SADAT'ın Tokat ve Konya'daki kamp fotoğraflarını gördüğünü söylemesi üzerine açılan soruşturmanın takipsizlikle sonuçlandığı belirtildi.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in silahlı eğitim verdiği ifade edilen SADAT'ın Tokat ve Konya'daki kamp fotoğraflarını gördüğünü Sözcü yazarı Saygı Öztürk'e söylemesi üzerine başlatılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.
Gazeteci İsmail Saymaz, silahlı eğitim kamplarına ilişkin yürütülen soruşturmada SADAT Başkanı Melih Tanrıverdi'nin ifadesine dahi başvurulmadan kapatıldığını yazdı.
Gazeteci İsmail Saymaz, "SADAT kampı dosyası dört ayda kapatılmış" başlıklı haberinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kapısına giderek yaptığı açıklamalarla gündeme getirdiği SADAT hakkında 4 yıl önce açılan soruşturmanın jet hızıyla sonuçlandırıldığını yazdı.
Saymaz, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 2018'deki SADAT'a ilişkin açıklamaları sonrası yürütülen soruşturmanın akıbetine ilişkin şunları yazdı:
"CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçen hafta SADAT'ın önünde açıklama yapmasıyla birlikte bu şirket yeniden tartışmaların odağına yerleşti. İyi Parti lideri Akşener, "Kemal Bey'in ortaya koyduğu endişe, bizzat kapısına gidişini ciddiye almak lazım geldiğini düşüyorum" diyerek, tartışmaya katıldı.
Akşener, SADAT'ı gündeme getiren ilk siyasetçiydi.
Beş yıl önce güvenlik bürokrasisinde çalışan bir kişi Akşener'e gelip SADAT'ın Tokat ve Konya kırsalında kurduğu iddia edilen silahlı eğitim kamplarının fotoğraflarını gösterdi. Akşener, bilgiyi ifşa etmek için Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuştu.
Öztürk, 2 Ocak 2018'de 'Silahlı eğitim kampları mı kuruldu?' başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu'nca bir soruşturma başlatılarak, Öztürk ve Akşener'in ifadesi alındı.
Akşener, şunları dedi:
"İçişleri Bakanı olduğum için zaman zaman bürokratlar, sivil kesimden bazı insanlar önemli gördükleri konuları benimle paylaşır. İsmini açıklayamayacağım bir kamu görevlisi silahlı eğitim kampına ait olduğu iddiasıyla fotoğraflar getirdi. Fotoğrafları getiren kişi bunları geri götürdü. Dolayısıyla elimde fotoğraf ve video yok. Bu yerlerin Tokat ve Konya kırsalındaki kamplar olduğu bana iletildi. Kampların illerin hangi ilçelerinde olduğunu bilmiyorum. Türkiye'nin başka hangi ili ve ilçesinde nerede ve kimler tarafından hangi vatandaşlara eğitim verildiğine dair bende somut bilgi yok."
4 AYLIK SÜREDE TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİ
Savcılık, Konya ve Tokat başsavcılıklarından, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden bilgi istedi. Gelen yanıtlarda, "Tokat ve Konya'da ve Türkiye'nin diğer illerinde silahlı eğitim veren kampın bulunmadığı, kampların olduğuna dair bilgi ve delilin olmadığı" bildirildi. Bunun üzerine "Soyut iddia dışında dava açmayı gerektirir suç, şüphe ve delil olmadığı" ifade edilerek, 30 Nisan 2018'de kovuşturmaya yer olmadığına kadar verildi. SADAT Yönetim Kurulu Başkanı Melih Tanrıverdi'nin ifadesine dahi başvurulmadı.
SADAT, karar üzerine 9 Mayıs 2018'de Akşener, Öztürk ve Sözcü hakkında tazminat davası açtı. İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, 23 Kasım 2021'te talebi reddetti.
Dört yıl önce ve dört ay gibi kısa sürede verilen takipsizlik kararı, ne SADAT'la ilgili kuşkuları gideriyor ne de kamuoyundaki tedirginliği yok ediyor. Aksine SADAT, toplumda endişe kaynağı olmayı sürdürüyor."