Rıza Sarraf davasının perde arkası ! O isim FETÖ toplantısına katılmış
ABD'deki Rıza Sarraf davasıyla ilgili tartışmalar devam ederken, davanın yargıcı Berman’ın İstanbul'da FETÖ toplantısına katıldığı ortaya çıktı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işadamı Rıza Sarraf ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın ABD’de tutuklandığı davaya ilişkin “tezgâh” yorumunu yapmasının ardından davanın hakimiyle ilgili detaylar da tartışılmaya devam ediyor. 17-25 Aralık’tan sonra FETÖ’nün organize ettiği bir sempozyumda moderatör olduğu ortaya çıkan ABD’li yargıç Richard Berman, davaya yönelik tepkilere ilişkin son yaptığı açıklamada “Yanlış anlaşılma var” ifadesini kullandı.
Berman’ın sempozyumdan sonra Today’s Zaman’a verdiği röportajda 17-25 Aralık ve öncesinde bir çok hukuksuz soruşturma yürüten polis şeflerine destek olarak yorumlanan ifadeleri de tartışılıyor. Sarraf davasının eski savcısı Bharara ise, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret içeren bir tweet attı.
Berman tartışılıyor
Türk vatandaşı İranlı işadamı Sarraf ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını bankalar yoluyla deldikleri suçlamasıyla tutuklanmıştı. Soruşturmayı yürüten ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bağlantılı olduğu tartışmalarıyla gündeme gelen savcı Preet Bharara, Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından 11 Mart 2017’de görevden alınmıştı. Davanın hâkimi Berman ise tartışılmaya devam ediyor.
Berman’ın, FETÖ bağlantılı yapılar tarafından 8-9 Mayıs 2014’te organize edilen bir sempozyum için İstanbul’a geldiği ve sempozyumdaki oturumlardan birinde de moderatörlük yaptığı ortaya çıkmıştı. Bu yapılar arasında ortakları halen FETÖ firarisi olan “YKK” adlı hukuk danışmanlık firması da bulunuyor.
Tepki çeken yorumlar
Sempozyumun canlı yayınlandığı internet sitesini de bu hukuk firmasının tescil ettirdiği kayıtlarda yer alıyor. Özellikle ABD’de Gülen lehinde hareket eden bir çok Amerikalı isimle de bağlantılı olan bu firmanın ünlü bir alışveriş merkezindeki ofisine polis 23 Temmuz 2016’da baskın yapmış ve 10 avukatı gözaltına almıştı.
Yargıç Berman’ın sempozyumdan sonra Today’s Zaman’a verdiği röportajda Türkiye’ye yönelik siyasi içerikli eleştiri ve değerlendirmeleri de hafızalarda yer alıyor.
Berman, FETÖ bağlantılı oldukları için görevlerine son verilen ve çeşitli “kumpas” davalarında görev alan polisleri destekleyen nitelikte tepki çeken yorumlar yapmıştı. Berman, hukuksuz dinlemeler yaptıkları ortaya çıkan polis müdürlerinin görevden alınmasını “Hukuk devletine saldırı” olarak nitelendirmişti. Başkan Bill Clinton tarafından 1998’de hâkim olarak atanan Berman daha öncesinde ABD senatosunda görev almış ve bazı medya şirketlerinde de danışman olarak çalışmıştı.
Erdoğan: Aynı tezgâh
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Aralık’ta görülmeye başlayacak dava için son olarak “17-25 Aralık’ta ülkemize tarihin en büyük tuzaklarından biri kuruldu. Dik duruşumuz sayesinde bu tuzak başarısız olunca aynı tezgâhı götürdüler Amerika’da kurdular” değerlendirmesini yaptı.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da, “Bu dava çok net olarak söylüyoruz, siyasidir, hukuki dayanaktan yoksundur, Türkiye’ye karşı bir kumpas davasıdır. Yargılama yapanlar, davanın sanıkları üzerinde çok net bir şekilde baskı uygulamaktadırlar” demişti.
ABD’den resmi yanıt gelmedi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın New York’taki davanın eski New York Bölge Savcısı Bharara ile birlikte, yeni savcısı Joon H. Kim hakkında 18 Kasım’da başlattığı soruşturma ise devam ediyor. Savcılık İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki bilgi ve belgelerin ABD’ye nasıl götürüldüğünü ve oradaki soruşturmalara nasıl malzeme yapıldığını da araştırıyor.
Bu kapsamda İstanbul Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı aracılığıyla ABD Adalet Bakanlığı’na soruşturmada kullandıkları belge, ses kaydı ve içeriklerin ne şekilde ve ne zaman elde edildiği, kim ya da kimlerden temin edildiği, bu kişilerin nerede olduğu ve bu konudaki yazılı ifadelerin nelerden ibaret olduğu sordu. ABD tarafından henüz resmi bir yanıt verilmedi.
Sarraf ve Atilla’yı 7 avukat savunacak
Sarraf ve Atilla’nın yargılanmasına başlanmadan önce son kez ara duruşma önceki gün yapıldı. Atilla ve avukatları mahkemede hazır bulunurken, Sarraf hakim karşısına çıkmadı. ABD basınında Sarraf’ın suçunu kabul ederek savcılıkla işbirliği yapacağı yönünde haberler yer almıştı. Ara duruşmada, Atilla’nın savunma ekibine yeni katılan yeni avukatının çıkar çatışmasına neden olup olmayacağı görüşüldü. McDermott Will & Emery hukuk firmasının avukatlarından Todd Harrison’ın Türkiye’nin Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği’ne ticari konularda danışmanlık yaparken aynı zamanda Atilla’yı temsil etmesinin çıkar çatışması yaratıp yaratmayacağına ilişkin hem avukata hem Atilla’ya sorular yönetildi.
Hakim, Atilla’dan doğruları söyleceğine ilişkin ayağa kalkıp elini kaldırarak yemin etmesini istedi. Elini kaldırmayı reddeden Atilla, “Bütün soruları doğru yanıtlayacağıma söz veriyorum, yemin ediyorum” dedi. Berman’ın, Harrison’ın hem Türkiye’yi hem de kendisini temsil etmesinin çıkar çatışması yaratıp yaratmayacağına ilişkin sorularına Atilla, “Bu firmanın davaya katılması önerisini bana Halkbank getirdi. Ben de duruşmaya az bir süre kaldığı için yardım edebileceklerini düşündüm. Teklif Halkbank’tan davaya yardım amaçlı geldi. (Türkiye’nin) Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği’nin benimle çatışma içinde olacağını
düşünmüyorum” diye cevap verdi.
Sarraf ve Atilla’yı 7 avukat savunacak.
Bharara’dan Erdoğan’a hakaret dolu tweet
Davanın görevden alınan eski savcısı Bharara ise dün Türkiye’den sınır dışı edilen Today’s Zaman gazetesi muhabiri Mahil Zeynalov’un bir tweet’ini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ağır hakaret içeren bir yorumla retweet etti. Eski savcı Bharara, daha öncede FETÖ’ye destek olarak değerlendirilebilecek paylaşımlar yapmıştı.
Berman: Yanlış anlaşılma var
ABD’li Yargıç Berman, Deutsche Welle’de yer alan son açıklamalarında Türkiye tarafının tepkilerine, “Dürüst olmak gerekirse hukuk sistemimizin nasıl çalıştığına dair temel bir yanlış anlamayı ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.