Reza Zarrab zorla getirilecek
Reza Zarrab'ın çalışanlarından Abdullah Happani'ye şantaj yapıldığı iddiasıyla ilgili davada 'zorla getirilme' kararı çıktı.
Türkiye'yi sarsan 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarında gözaltına alınan İranlı Reza Zarrab ile çalışanlarından Abdullah Happani'ye şantaj yaptığı iddia edilen aşçı İrfan Özsoy'un yargılandığı davada mahkeme, Zarrab ve Happani'nin zorla getirilmesine karar verdi.
Eski 4 bakan ve çocuklarının da şüpheli olarak yer aldığı 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra dosyanın sanıklarından Zarrab'la ilgili çok sayıda bilgi ve belge medya ve internet sitelerine düşmüştü. Söz konusu bilgi ve belgeler yolsuzluk dosyası kapatıldıktan sonra ilgili alanlardan kaldırılmıştı. Buradaki bilgi ve belgelerin bir örneğinin kendisine aldığı iddia edilen İrfan Özsoy'un, bu bilgi ve belgeler üzerinden Zarrab ve Happani'ye şantaj yaptığı öne sürüldü.
Zarrab ve Happani'nin şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, Özsoy'a "şantaj" suçu iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis talep edildi. 17 Aralık yolsuzluk dosyasına takipsizlik kararı veren savcı Ekrem Aydıner'in hazırladığı iddianamede, şüphelinin bu bilgileri kendisinde bulunan gizli bilgilermiş ve talebi yerine getirilmediği takdirde ilgili adli birimlere bildirmek durumunda kalırmış gibi bir izlenim yaratarak şikayetçilere gönderdiği ifade edildi. Şüpheli Özsoy savcılık ifadesinde içinde bulunduğu maddi sıkıntılardan kurtulmak için böyle bir yola başvurduğunu beyan etti.
İstanbul 64. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık İrfan Özsoy hazır bulunurken, şikayetçiler Zarrab ve Happani ise katılmadı. Özsoy, savunmasında, Sarraf ve Happani'den para istemediğini belirterek suçlamaları reddetti.
SENARYOM ÖĞRENİLMİŞ BİLGİLERE İNANMALARINI SAĞLAMAK YÖNÜNDEYDİ
Mahkemedeki ifadesinde aşçılık yaptığını belirten Özsoy, "Bende şu anda 300 sayfalık bir rapor mevcuttur. Bu rapor internette yayınlanmak üzere PDF şeklinde düzenlenmiştir. Bu rapor meclis araştırmaya komisyonunun yaptığı araştırmaya mevcut olup, TÜBİTAK'ta bu 110 sayfalık raporun 2 sayfasının kaybolduğuna ilişkin iddialar vardır. Daha sonra bu iki sayfanın bulunduğu şeklinde iddialarda mevcuttur. Ben şikayetçilerden para istemedim. Böyle bir izlenim yaratmış olabilirim. Öğrenilmiş, adliyece bilinen bilgilere inanmalarını sağlamaya çalıştım. Amacım şikayetçileri kandırmak değildir. Senaryom öğrenilmiş bilgilere inanmalarını sağlamak yönündeydi. Ben kendilerini adliyeye kendilerini şikayet edeceğimi söylemedim. Zaten bu bilgiler adliyece bilinen bilgilerdir. Ben sizin karşınıza böyle bir iddia ile çıkmak istemezdim." dedi.
Zarrab'ın avukatı, müvekkilinin şehir dışında olduğu için duruşmada hazır edemediklerini belirtti.
Mahkeme, usulüne uygun davetiye tebliğine rağmen duruşmaya gelmeyen ve mazeret de bildirmeyen şikayetçiler Zarrab ve Happani'nin beyanlarının alınması için zorla getirilmesine karar verdi. Duruşma Haziran ayına ertelendi.