Reyhanlı faciası böyle anıldı

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde meydana gelen faciada hayatını kaybeden 52 kişi anıldı.

Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde 2 yıl önce düzenlenen bombalı saldırılarda ölen 52 kişi, patlamanın olduğu yerde düzenlenen törenle anıldı. Törene ilçe sakinlerinden az sayıda kişi katılırken; ölenlerin yakınları, "Bir düğünde toplananlar kadar katılan olmadı" diyerek tepki gösterdi.

Reyhanlı Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve İlçe Müftülüğü'nün organizesiyle 11 Mayıs 2013'te patlamanın meydana geldiği belediye binası yanı ile ikinci patlamanın olduğu PTT binasının önünde tören yapıldı. Kaymakam Yusuf Güler, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Hacı Nuri Ünal, Belediye Başkanı Ak Partili Hüseyin Şanverdi ile saldıra ölenlerin yakınları katıldı. Törene, ilçe sakinlerinin az katılım göstermesi dikkat çekti. Törene, ölenlerin fotoğraflarıyla katılan aileleri, patlamaların olduğu alanda yaptıkları konuşmalarda bu duruma tepki göstererek şehitlere sahip çıkılmasını istedi. Ölen 52 kişiden Turgay Güdük'ün babası Hüseyin Güdük, "Bir düğünde toplananlar kadar katılan olmadı" dedi.

BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ

Patlamaların olduğu alana çiçek bırakılmasının ardından törene katılanlar 11 Mayıs Şehitler Anıtı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında ölenlerin yakınları sık sık 'Reyhanlı uyuma, şehidine sahip çık' diye bağırdı. Kuran-ı Kerim okunup anıta çiçek bırakıldıktan sonra Müftü Abidin Zeynel Tambağ dua okudu. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı törende belediye binası önündeki bayraklar da yarıya indirildi. Tören, Mustafa Şevki Paşa Camii'nde okutulan Mevlid-i Şerif ile sona erdi.

ODASI MÜZE OLDU

Patlamada ölenlerden 17 yaşındaki Oğulcan Tuna'nın ailesi, evin bir odasını adeta müze yaptı. Oğulcan'ın elbiseleri, eşyaları ve fotoğraflarının yer aldığı odada gözyaşı döken anne Fatma Tuna, oğlunu çok özlediğini belirterek, "Çiçek gibiydi. Oğulcansız hayat işe yaramıyor" dedi. 'Reyhanlı'nın seçilmesinin sebebi neydi, neden önlem alınmadı?' diyen anne Tuna, suçsuz insanların acımasızca öldürüldüğünü söyledi.

"KATİLLER BOMBA KOYDUKLARI YERDE ÖLSÜN"

Saldırıyı gerçekleştirenlerin en ağır şekilde cezalandırılmasını isten Fatma Tuna, şöyle konuştu:

"Ben ve eşim mücadele ediyoruz. Sonuna kadar da devam edeceğiz. Kim bunlar neden saklanmışlar, örtülmesin, ortaya çıksınlar, sorumluları da yakalansın. Katileri 50 avukat savunurken bizim 2 avukatımız var. Her şey para değildir. O katileri savunacaklarına bizi savunsunlar. Çok acı çekiyoruz. Onlarında evlatları var ve ellerini vicdanlarına koyup savunsunlar, bizim çektiğimiz acıyı onlarda çeksinler."

KUSURLU OLANLAR DA YARGILANSIN

Baba Ahmet Tuna ise, tazminat ya da para peşinde olmadıklarını tek isteklerinin olayı gerçekleştirenlerin en ağır cezayı almasının olduğunu söyledi. Valilik ve Kaymakamlıktan 30-35 bin TL dışında bir ödeme yapılmadığını, diğer oğlu Utku'nun 'Sivil şehit' statüsünden memurluğa alındığını belirten Tuna, 33 sanıklı davada tutuklu sayısının 9'a düşmesi karşısında da şaşkın olduklarını söyledi. Davanın Hatay'dan Ankara'ya nakledilmesine de tepki gösteren baba Tuna, "Mahkemeleri takip ediyoruz ama Ankara'ya gidip gelmekte zorluk çekiyoruz. Peşini bırakmayacağız. Güçlü olan devletimizin suç örgütlerini ortaya çıkarmasını bekliyoruz. Ayrıca kusurlu olanlarda yargılansın" diye konuştu.

İSMİ YEĞENİNDE YAŞIYOR

Öte yandan Oğulcan Tuna'nın yaşamını yitirdiği 11 Mayıs 2013'te 16 günlük olan yeğenine dayısının ismi verildi. Torunu Oğulcan'ı kucağından hiç indirmeyen Fatma Tuna, "Olay günü 16 günlüktü. Şimdi 2 yaşında oldu. Oğlumun adını yaşatacak" dedi.

Sonraki Haber