Rejim Ve Hizbullah Kuşatmasındaki Madaya'da Açlıktan Ölümler Sürüyor
Şam'ın batısında rejim ve Hizbullah güçlerinin ablukada tuttuğu Madaya'da 2 kişi daha gıda yetersizliğinden hayatını kaybetti- Birleşmiş Milletler'in çağrısına rağmen beldeden çıkarılmasına izin verilmeyen yüzlerce ağır hasta ölümle savaşıyor- Doktor Yusu
İSTANBUL (AA) - Suriye'de 7 aydan uzun süredir Beşşar Esed rejimi ve Hizbullah milislerinin ablukasındaki Madaya beldesine ikinci insani yardım konvoyunun ulaşmasının üzerinden bir hafta geçti. Ancak beldede gıda yetersizliğinden ölümler devam ediyor. Rejim ve Hizbullah milisleri Madaya'daki 300 ağır hastanın çıkarılmasına da izin vermiyor.
Madaya'da son olarak, tedavi bekleyen 2 hasta daha yetersiz beslenme sebebiyle yaşamını yitirdi. Madaya sağlık merkezinde görev yapan Doktor Muhammed Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşamını yitirenlerden birinin 50 yaşında, diğerinin 16-17 yaşlarında olduğunu belirtti.
Yusuf, hayatını kaybeden Emced el-Melih adlı gencin, Birleşmiş Milletler heyeti tarafından, ölümünden 3 gün önce beldeden çıkarılarak tedavi için Şam'a gönderildiğini ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığını ifade etti.
Son ölümlerle birlikte, insani yardımların ulaşmasının ardından beldede gıda yetersizliği nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 9'a yükselmiş oldu.
Yusuf, ablukanın kaldırılması gerektiğini, aksi takdirde gıda yetersizliğinden kaynaklanan ölümlerin devam edeceğini söyledi. BM ve Kızılay'ın durumları ağır 300 hastanın çıkarılacağı sözünü hatırlatan Yusuf, "Ancak BM sözünü tutmadı. Madaya'da ilaç ve tıbbi malzeme yok. Sağlık merkezi teknik olarak yetersiz kalıyor. Yüzlerce hasta burada hayatta kalma mücadelesi veriyor" diye konuştu.
Suriye Kızılayının dün girdiği beldeden sadece 1 çocuğu çıkardığını kaydeden Doktor Yusuf, yardım geldikten sonra sağlık merkezlerine başvuranların sayısında kayda değer bir azalma olmadığını ifade etti. "Yardım sonrası sağlık merkezlerine gelen kişi sayısı sadece yüzde 10 azaldı. İnsanlar yetersiz beslenme nedeniyle komaya girerek buraya geliyorlar" dedi.
Hastaların uzun süren açlık sonrası yedikleri yemekleri hazmedemediğini, vücutlarının bunu reddettiğini anlatan Yusuf, BM'nin 1 aylık yardım gönderildiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını kaydetti.
Beldeye giren yardımların ancak 10-15 gün yeteceğini vurgulayan Yusuf, "Madaya üzerindeki kuşatma derhal kaldırılmalı. Arada yardım girmesiyle bu hayatlar kurtarılamaz, burada on binlerce insan yavaş yavaş ölüyor" ifadelerini kullandı.
Rejim güçleri ve Hizbullah tarafından temmuz 2015'ten bu yana ablukada tutulan Madaya halkı için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından gönderilen insani yardım malzemelerinin ilki Suriye Kızılayı ve Kızılhaç ekiplerinin denetiminde 11 Ocak günü bölgeye sevk edilmişti. Beldeye ikinci insani yardım konvoyu 14 Ocak'ta ulaşmıştı.
İlk konvoya katılan BM ve Kızılhaç yetkilileri, Madaya'daki durumun kendilerini dehşete düşürdüğünü, sağlıklı tek bir kişi bile görmediklerini ve yetersiz beslenme nedeniyle birçok kişinin hayati tehlikede olduğunu söylemişti. Dünya Sağlık Örgütü'nün Suriye Temsilcisi Elizabeth Hoff, Madaya'da 400 civarında kişinin durumunun çok kritik olduğunu ve acil tedavi edilmesi gerektiğini, bu kişilerin tahliye görüşmelerinin ise devam ettiğini ifade etmişti.
Hizbullah'ın, Madaya beldesinin çevresine mayın döşemesi ve rejim güçlerinin müdahaleleri sebebiyle bölgeden çıkamayan halk, temel gıda maddelerine dahi ulaşamıyor. Abluka sebebiyle bölgede son bir ayda 30'dan fazla kişi açlıktan hayatını kaybetti.
BM rakamlarına göre yaklaşık 4,5 milyon Suriyeli, ülkede ulaşımın güç olduğu bölgelerde yaşıyor 400 bini ise abluka altındaki 15 bölgede temel hayati ihtiyaçlarından mahrum bulunuyor.