"Türkiye-afrika Tarihi İlişkilerinde Kadın"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan:- "İnanıyorum ki 21. yüzyıl, Afrika yüzyılı olacaktır. Kıta üzerinden sömürgeciliğin ruhunu kaldırmak, tüm dünyanın ortak sorumluluğudur. Ama bu süreç aynı zamanda Afrikalı kardeşlerimizin gayretine de bağlıdır"-
ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "İnanıyorum ki 21. yüzyıl, Afrika yüzyılı olacaktır. Kıta üzerinden sömürgeciliğin ruhunu kaldırmak, tüm dünyanın ortak sorumluluğudur. Ama bu süreç aynı zamanda Afrikalı kardeşlerimizin gayretine de bağlıdır" dedi.
Emine Erdoğan, Türk Tarih Kurumu Konferans Salonunda "Türkiye-Afrika Tarihi İlişkilerinde Kadın" başlıklı paneldeki konuşmasına, "Afrika ile olan bin yıllık köklü ilişkimiz her geçen gün tazelenmekte, halklarımız arasındaki kardeşlik ve dayanışma bağları güçlenmektedir" diyerek başladı.
Geçen hafta, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine’yi kapsayan Afrika ziyaretinde bulunduklarını, geçen yıl ise Etiyopya, Cibuti ve Somali'yi ziyaret ettiklerini anımsatan Emine Erdoğan, her seferinde Afrika halkının misafirperverliği ve güler yüzüyle karşılaştıklarını ifade etti.
Emine Erdoğan, 2005 yılının Afrika yılı ilan edildiğini, o zamandan bu yana, devlet yetkililerinin ziyaretlerinin sıklaştığını, sosyal projelerin sayısının arttığını belirtti. Büyükelçiliklerin sayısında ciddi oranda bir artışın meydana geldiğini dile getiren Emine Erdoğan, Türk Hava Yollarının da Afrika'da birçok noktaya uçuş başlattığını vurguladı.
Tüm bu ilişkilerin sadece siyasi, ekonomik değil, kültürel ve sosyal ilişkiler olduğuna işaret eden Emine Erdoğan, "Ama en önemlisi insani ilişkilerdir. Afrika'ya her gidişimizde oradaki kardeşlerimize şunu söylüyoruz; biz, sizin doğal kaynaklarınız için değil, kardeş olduğumuz için buradayız. Bu, 1000 yıllık dostluğun doğal bir sonucudur" dedi.
- "20. yüzyıl Afrika için kayıp bir yüzyıl olmuştur"
Emine Erdoğan, Afrika'ya kalkınma destekli yatırımlar için Türk iş adamlarının sıklıkla gidip geldiklerini, TİKA ile Kızılay başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının canla başla çalıştığını, yerel makamlarla eşgüdüm halinde faaliyetlerin sürdürüldüğünü anlattı.
Toplumun en korumasız grupları kadınlar, çocuklar, yetimler, engelliler ve hastalık mağdurlarının maddi ve manevi destekçisi olduklarını vurgulayan Emine Erdoğan, şöyle devam etti:
"Son gidişimde yetimhaneleri ziyaret ettim. O çocuklar, insanlığın ortak emanetidir, onların geleceği hepimizin sorumluluğundadır. Afrika ile coğrafi uzaklığımıza rağmen kalplerimiz her zaman bir ve beraberdir. 20. yüzyıl Afrika için kayıp bir yüzyıl olmuştur. Sömürgecilik, yüzyıllardır birlikte yaşayan toplumları ayırmış, birbirleriyle yaşama tecrübesi olmayan toplulukları da birlikte yaşamaya mecbur etmiştir.
Bugün Afrika'da eğitim, sağlık ve ekonomik alanda gördüğümüz sorunlar, sömürgeciliğin sonucudur. Ama inanıyorum ki 21. yüzyıl Afrika yüzyılı olacaktır. Kıta üzerinden sömürgeciliğin ruhunu kaldırmak, tüm dünyanın ortak sorumluluğudur. Ama bu süreç aynı zamanda Afrikalı kardeşlerimizin gayretine de bağlıdır. İnanıyorum ki Afrika, kendi küllerinden yeniden doğacak, doğal kaynakları, genç nüfusu ile kendini yeniden inşa edecektir. Afrika'nın başarısı, insanlığın başarısı olacaktır."
- "Afrika'ya yönelik sosyal içerikli bir proje başlattık"
Emine Erdoğan, "Her ne kadar Afrika, zorluklarla özdeşleşmiş gibi görünse de Afrika'yı tek bir algıya hapsetmek, büyük haksızlıktır" diyerek, Afrika'nın kültürel zenginliği, güçlü gelenekleriyle yerkürenin en özel coğrafyalarından birisi olduğuna dikkati çekti.
Etiyopya'dan Cibuti'ye, Nijerya'dan Fildişi Sahili'ne her bir ülkenin kendine has özellikleri bulunduğunu ifade eden Emine Erdoğan, Afrika üzerine yapılacak yeni çalışmaların, insanlığın dikkatine sunmaya vesile olacağını söyledi.
Emine Erdoğan, gerçekleştirilen "Türkiye-Afrika tarihi ilişkilerinde kadın" konulu panelin de bu anlamda önemli bir amaca hizmet edeceğine inandığını bildirdi.
Mevcut ilişkileri güçlendirecek, tarihi bağları derinleştirecek, kadınların geleceğini etkileyecek sonuçlar elde etmeyi umduğuna işaret eden Emine Erdoğan, tarihçilere, araştırmacılara verecekleri katkı için şimdiden teşekkürlerini iletti.
Emine Erdoğan, kadın sağlığı sorununun Afrika için önemli sorunların başında geldiğine dikkati çekti. Eğitimin de Afrika'nın geleceğini kurtaracak yegane çözüm aracı olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan, şunları söyledi:
"Bu nedenle Türkiye'nin kalkınma yardımlarında temel hedef, Afrikalı kardeşlerimize mesleki eğitim kazandırmaktır. Onların birikimini Afrika lehine kazanca dönüştürmektir. Bu çerçevede güzel bir haberi sizlerle paylaşmak isterim. 2015 Ocak ayında Cumhurbaşkanımıza refakaten Etiyopya, Cibuti ve Somali'ye yaptığım ziyaretten sonra Dışişleri Bakanlığı koordinasyonuyla Afrika'ya yönelik sosyal içerikli bir proje başlattık.
Proje, Afrika'dan alınacak el sanatları ürünlerinin ülkemizde pazarlanması şeklindedir. Elde edilecek gelir, bu ürünleri yapan Afrikalı kadınlara ulaştırılacak, aile bütçesine katkı yanında çocukların eğitimi ve hastalıklarla mücadelede kullanılacaktır. İnşallah 25 Mayıs'ta açılışını yapmayı planladığımız proje, Ankara'ya bir 'Afrika Pazarı' yanında 'Afrika Kültür Evi' de armağan edecektir. Bu projeye hepinizin aktif katılımını bekliyoruz."
- "Kararlar, tüm kadınları güçlendirecek"
Kadınların dayanışma içinde olması gerektiğini, kadın sorunlarının üstesinden gelebilmek için bunun şart olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, eğitimden sağlığa, istihdamdan temel hak ve hürriyetlerin kullanımına, dünyada kadınla ilgili birçok sorunun yaşandığını belirtti.
Emine Erdoğan, Türkiye'de kadınların güçlenmesi adına önemli gelişmeler sağladıklarını, milletin güç birliği yapmasıyla, siyasetten akademiye, iş dünyasından bürokrasiye kadın varlığı alanında mücadeleler verdiklerini anlattı.
Geçen kasım ayında da Türkiye'de gerçekleştirilen "G-20 Liderler Zirvesi" kapsamında oluşturdukları "Kadın-20" girişim grubunun önemli bir çalışma yaptığına değinen Emine Erdoğan, "2025 yılına kadar kadın ve erkeğin iş gücüne katılım farkını yüzde 25 oranında indirme küresel hedefini koydu. İnanıyorum ki, gelişmekte olan ülkelerin politikalarına da yansıyacak bu kararlar, tüm kadınları güçlendirecektir" diye konuştu.
Emine Erdoğan, tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü tebrik ettiğini belirterek, Türk Tarih Kurumu, Türkiye'de bulunan 32 Afrika Büyükelçisi, sefireleri ve Gazi Üniversitesi Afrika Medeniyetleri Araştırma Merkezi işbirliğiyle düzenlenen panele emeği geçen herkesi kutlayarak konuşmasını tamamladı.
Konferanstaki konuşmasının ardından Emine Erdoğan, Afrika'ya ait yöresel yemeklerin bulunduğu stantlara geçti, yemeklerin tadına baktı.
Konferansta Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs, Zambiya Büyükelçisi-Afrika Ülkeleri Sefireleri Onursal Başkanı Mariam Mulenga, Afrika Ülkeleri Sefireleri Başkanı-Cibuti Sefiresi Fuzia Abidellahi ile Afrika'nın Türkiye'deki büyükelçi eşleri de hazır bulundu.