"Türk İş Adamları İsimsiz Kahraman"
Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Kılıç:- "Türk iş adamlarındaki yatırım eğrisi, 'Karı maksimize edip bir an önce gideyim' anlayışı değil. 'Burada büyüyeyim, zengin olayım, ecel gelirse de burada öleyim ve gömüleyim' diyen iş adamları tipidir”
BİŞKEK (AA) – Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, Kırgızistan’da yatırım yapan Türk iş adamlarını “isimsiz kahraman” şeklinde nitelendirerek, bu iş adamlarının Kırgızistan’a "vatan" gözüyle baktığını söyledi.
Büyükelçi Kılıç, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Manas radyosunda, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki askeri, ticaret ve ekonomi alanındaki işbirliği konularını değerlendirdi.
Kılıç, Kara Kuvvetleri Komutanlığının tüm ihtiyaçlarını Türk sanayisinin kendi üretimiyle karşıladığını ve sahip olduğu kapasitesiyi müttefik, dost ve kardeş ülkelere aktardığını kaydetti.
Türkiye'nin, 1991'den itibaren Kırgızistan ile askeri alanda işbirliği faaliyetlerine başladığını ve NATO standartlarında yapılanmış ordusu ve eğitim sistemiyle Kırgız subaylara eğitim vermeyi sürdürdüğünü ifade eden Kılıç, Türkiye'nin Kırgızistan Silahlı Kuvvetlerinin silah ve teknik altyapısının geliştirilmesi için her yıl 2 milyon dolar değerinde teknik hibe ve destek sağladığının altını çizdi.
Kılıç, Türk ordusundaki uzun menzilli savaş uçaklarının, havada yakıt ikmali yaparak Avrupa’da İspanya’ya, Orta Asya’da da Kırgızistan’a kadar iniş yapmadan gidebildiğini anlattı.
- "Rusya’daki krizin Kırgızistan’a etkisiyle talep daralması var"
Rusya’da yaşanan ekonomik krizin Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticareti olumsuz etkilediğini dile getiren Kılıç, 2015'te Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın kurduğu Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üyesi Kırgızistan'ın, Türkiye ile ortak ticaretinde azalma olduğuna dikkat çekti.
Kılıç, "Bu azalmanın ölçümünü şimdilik yapmak mümkün değil. Rusya’daki krizin Kırgızistan’a etkisiyle talep daralması var. Kırgızistan’ın AEB’nin diğer üye ülkeleriyle dış ticaretinde de azalma görülüyor. Rusya’daki kriz devam ederse, bu krizin Kırgızistan’ın dış ticaretini de olumsuz etkileceği görülüyor” dedi.
Kılıç, Kırgızistan’ın AEB'de yaşanan krizden kaynaklanan zorlukları yabancı yatırımcı çekerek yerli ürün üretimini artırmasıyla aşabileceğini vurguladı.
- "Türk yatırımların sosyal ve ekonomik katkısı çok büyük"
Türk yatırımlarının Kırgızistan’a sosyal ve ekonomik katkısının çok büyük ve yaygın olduğunu belirten Kılıç, Kırgızistan’da yatırım yapan Türk iş adamlarını “isimsiz kahraman” olarak tanımladı.
Kılıç, Türk iş adamlarının Kırgızistan’a "vatan" gözüyle baktığına işaret ederek, "Türk iş adamlarındaki yatırım eğrisi, 'Karı maksimize edip bir an önce gideyim' anlayışı değil, 'Burada büyüyeyim, zengin olayım, ecel gelirse de burada öleyim ve gömüleyim' diyen iş adamları tipidir” şeklinde konuştu.
Türk yatırımcıların, Kırgızistan'da yoğunlukla küçük ve orta ölçekli işletmelerle, toplum katmalarına daha çok iş sağlayacak yatırımların peşinde olduğunu ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:
“Büyük yatırım yapan ülkeleri ortada göremezsiniz ama Türk firmalarını her şehrin caddelerinde görebilirsiniz. Türk yatırımlarının ülkede dördüncü sırada olduğu ifade ediliyor ama Türkiye bugün Kırgızistan’da ikinci veya dördüncü sırada değildir. Bunun sebebi çok basit. Örneğin, bir ülke gelip burada büyük bir maden sahasına yatırım yaptığında, parasal olarak çok büyük bir yatırım ama sosyal olarak hiçbir etkisi olmayan bir yatırımdır. Şirket maden çıkarıyor, Kırgızistan’a payını veriyor ve karını çıkarıyor. Türk yatırımları ise küçük ve orta ölçeklidir. Toplumun yararına ve istihdam yaratma peşindedir. Bu nedenle, sosyal ve ekonomik katkısı çok büyük ve yaygındır. Biz genellikle bu alana bakarız.”