"Hırsız var" karikatürü kriz yarattı !
Ankaralı bir avukatın Facebook'ta paylaştığı bir karikatür krize oyl açtı.
Ankaralı avukat Bayram Vural’ın Facebook’ta oluşturduğu “Çizgili Hukuk” grubunda paylaştığı “Hırsız var” karikatürü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı kızdırdı.
Saray, Sözcü’den Ergin Asyalı’nın çizdiği karikatürün Cumhurbaşkanı ve devletin yargı organlarına hakaret ile aşağılama niteliği taşıdığını iddia ederek Bayram Vural’ı Ankara Barosu’na şikayet etti. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga 9 Ekim 2015 günü Baro’ya gönderdiği “gizli” yazı ile Vural hakkında TBB Meslek Kurallarının 4, 5. Maddeleri ile Avukatlık Kanunu’nun 134 ve devamı maddesi uyarınca disiplin işlemi yapılmasını istedi.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Ankara Barosu ceza verilmesini isteyen Vural hakkında Saray’ı kızdıracak bir karar aldı. Baro yaptığı incelemede, çıktısı alınan karikatürde disiplin suçu konusunu oluşturan her hangi bir unsura rastlanmadığı belirtilerek şöyle denildi:
“Başvuru konusu paylaşımın ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı ve meslek kuralları ile Avukatlık Kanununu ihlal eder bir nitelik taşımadığı görülmüştür. İfade özgürlüğünün sınırları da Anayasa ve Avrupa İnsan Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında açıkça belirtilmiştir.
HIRSIZ VAR
Paylaşımdaki karikatür hakim karşısına çıkmış ve evine hırsız girmiş bir vatandaşın sokağa çıkıp “hırsız var” diye bağırmasından ibaret olay neticesinde hakimin sözlerini içermektedir. Hiçbir kişi veya kuruma hakaret içermediği çok açık olan söz konusu paylaşımın disiplin yönünden de bir suç unsuru taşımadığı açıktır.
MİZAH TANIMI
Mizah ve karikatür düşüncelerin görsel metinlerle anlatılması, değişik ifadelerin ve yayma yöntemlerinin bu biçimiyle ön plana çıkmasını sağlamakta, sözcüklerle yapılamayacak veya söylenemeyecek olan şeylerin temsil figür ve tiplerle karikatürize edilmesine imkan vermektedir. Dolayısıyla mizah ve karikatür gibi sanatın diğer alanları ile fikir ve düşüncelerin ifade edilmesi mümkün olmaktadır.
CEZAYA GEREK YOK
Karikatür içeriğinin belirli bir kişiye hakaret unsuru içermediği, mesleki etikle bağdaşmayan bir tutum taşımadığı görülmekte, şikayet edilen avukat hakkında işlem yapılmasına yer olmadığına dair karar verilmesi gerekmiştir”
SAVCI HAREKETE GEÇTİ
Ankara Barosu’nun avukat Bayram Vural’a ceza verilmemesi yönündeki kararı üzerine Cumhuriyet Savcısı Zafer Ediş harekete geçti. Savcı Ediş, kararın iptali için Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu’na itirazda bulundu. İtirazında avukat hakkında disiplin soruşturması yapılması, kanıtların toplanıp ilgilinin beyanının tespit edilmesi gerektiğini savunan Savcı şöyle dedi:
“Hukuki durum bu şekilde olduğu halde bu yasal zorunluluğa uymadan ve yasada da bulunmayan bir ifadeyle ‘işlem yapılmasına yer olmadığına’ karar verilmesi usul ve yasa hükümlerine aykırıdır. Bu gerekçelerle Ankara Barosu Yönetim Kurulu kararının kaldırılmasına ve ilgili nedenlerle disiplin kovuşturması açılmasına karar verilmesi 1136 Sayılı Yasanın 142/1 maddesince itirazen kamu adına talep olunur”
DERLEME KARİKATÜR
Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu’na itiraz yolu açık verilen Baro kararı sonrası Saray’ın şikayetindenhaberdar olan Bayram Vural ise SÖZCÜ’ye konuştu. Vural, 7 bin 945 üyesi olan “Çizgili Hukuk” kapalı grubunda ulusal ve uluslararası 3 bin 500 derleme “hukuk” karikatürünün yayınlandığını belirterek şöyle konuştu:
“Grup sayfamda ‘Konusu hukuk olan karikatürlerin toplandığı Türkiye’nin en büyük mizah sayfasıdır. Katkıda bulunabilirsiniz. Bu grupta kişilerin siyasi görüşlerine bakılmaz. Sadece küfür ve hakaret içeren karikatürler paylaşılmaz’ notu var.
HAKİMLER BİLE VAR
Grubumun 7 bin üyesi hukukçu. İçlerinde 500 dolayında hakim ve savcı var. 500 derleme karikatür paylaşım için sırada bekliyor. Derleme karikatürler içinde hakaret, aşağılama vb. suç unsuru taşısaydı grup üyesi hakim ve savcılar rahatsız olur harekete geçirdi. İlk önce onlar suç duyurusunda bulunurlardı. Bu grubu 3 yıl önce oluşturdum. Mizah açısından paylaşıma değer bulduğum için grupta yayınladım.”