"Cinnah Genç Yazarlar Ödülü Kompozisyon Yarışması"
Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkileri geliştirmek ve gençleri bilgilendirmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle düzenlenen "Cinnah Genç Yazarlar Ödülü Kompozisyon Yarışması"nda dereceye girenler ödüllend
ANKARA (AA) - Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkileri geliştirmek ve gençleri bilgilendirmek amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle düzenlenen "Cinnah Genç Yazarlar Ödülü Kompozisyon Yarışması"nda dereceye girenler düzenlenen törenle ödüllendirildi.
MEB ile Pakistan'ın Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle lise son sınıf öğrencileri arasında düzenlenen "Tarihi Perspektiften Türkiye-Pakistan İlişkileri" konulu "Cinnah Genç Yazarlar Ödülü Kompozisyon Yarışması"nın ödül töreni, MEB Konferans Salonu'nda düzenlendi.
Saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bir konuşma yaptı.
Yarışmanın iki ülke dostluğunun sonsuza kadar sürmesi için katkılar sunması temennisinde bulunarak, Pakistan'ın kurucu lideri Muhammed Ali Cinnah'ı hürmetle yad eden Avcı, iki ülke arasındaki kadim dostluğun uluslararası ilişkiler düzleminde karşılığı olmayan bir anlamı ve derinliğinin olduğunu belirtti.
Gücünü, tarihi süreçte oluşan gönül birlikteliğinden alan dostluğun ülkeler arasında menfaat münasebetlerinden, jeopolitik hesaplardan uzak, samimi ve hakiki bir dostluk olduğunu anlatan Avcı, iki ülkenin zor zamanlarda yan yana durarak ve aralarındaki muhabbetten güç alarak tüm zorlukların üzerinden geldiğini ve dimdik ayakta kalmayı başardığını bildirdi.
Bakan Avcı, Türk milletinin kardeş Pakistan halkının İstiklal Harbi'nde gösterdiği dayanışmayı asla unutmadığını vurgulayarak, bu hatıranın iki ülke kardeşliğinin bir nişanesi ve göstergesi olarak muhafaza edildiğini ve nesilden nesile aktarılarak yaşatıldığını anlattı.
Avcı, "Türkiye-Pakistan dostluğu bölgemizde ve dünyanın her yerinde var olan, ülkeler arası çatışmalara, çekişmelere ve acımasız rekabete karşı örnek alınacak nitelikte ve değerde bir dostluktur." dedi.
- Türkiye'deki Pakistanlı öğrenciler
Pakistan ile kadim dostluğun eğitim alanında da faydalı iş birliklerine yansıdığını ifade eden Bakan Avcı, 1953'te imzalanan "Kültür İşbirliği Anlaşması"nın iki ülke ilişkilerinde önemli yer tuttuğunu vurguladı.
2013'te imzalanan "Türkiye ile Pakistan arasında Eğitim Alanında İşbirliğinin Güçlendirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı"nın bu ilişkilerin güncellenerek sürdürüldüğünün bir göstergesi olduğunu aktaran Avcı, "Pakistan'dan Türkiye bursları kapsamında 234 öğrenci ülkemizde öğrenime devam etmektedir. Bugüne kadar 94 Pakistanlı öğrenci mezun edilmiştir. Kendi imkanlarıyla ülkemize gelerek farklı üniversitelerde öğrenimine devam eden Pakistanlı bin 127 öğrenci bulunmaktadır. Bakanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın misafiri olarak ülkemizde ağırlanan 31 Pakistanlı öğrenci 2015-2016 eğitim-öğretim yılının başından itibaren Anadolu İmam Hatip Liseleri'nde öğrenim görmektedir." ifadelerini kullandı.
Avcı, TİKA ile geliştirilen proje kapsamında mesleki ve teknik eğitim alanında Pakistan'da görevlendirilen öğretmenlerin hem modern kuruluşların oluşturulmasına destek verdiğini hem de meslektaşlarıyla tecrübelerini paylaştığını belirterek, iki ülke arasındaki eğitim iş birliğinin devam ettirilmesini temenni etti.
Bakan Avcı, konuşmasını "Cive Pakistan, Cive Türkiye,Yaşasın Pakistan, Yaşasın Türkiye" sözleriyle tamamladı.
Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Süheyl Mahmud ise yarışmanın amacının, ortak kader, tarih ve kültürel bağlara sahip iki ülke genç nesillerine uzanmak ve gençlere bu bağları en derin şekilde tanıtmak olduğunu kaydetti.
Ödüllerin iki ülke arasında sarsılmaz karşılıklı güven, anlayış ve kardeşlik bağlarının güçlenmesinde çok önemli rol oynayan Pakistan'ın kurucu lideri Muhammed Ali Cinnah adına verileceğini anlatan Mahmud, "İki halk arasındaki bağları zenginleştiren Muhammed Ali Cinnah, Mevlana Rumi, Muhammed İkbal ve Mehmet Akif arasındaki manevi bağı hepimiz biliyoruz." dedi.
Yarışmaya katılan eserlerin içeriğini ve niteliğini etkileyici bulan Mahmud, iki ülkenin iyi ve kötü günde yan yana olduğunu, gelecek dönemde de iki ülkenin birlikte hareket edeceğini ifade etti.
Mahmud, eğitim ve kültür alanlarındaki iş birliğinin gelişmesinin iki ülke halklarının daha da zenginleşmesine katkı sunacağına dikkat çekti.
Törende, Konya Selçuklu Dolapoğlu Anadolu Lisesi öğrencisi Emre Karakuyu birincilik, Ankara Atatürk Lisesi'nden Mehmet Furkan Onay ikincilik, Sivas Selçuklu Anadolu Lisesi'nden Ebrar Saliha Korkmaz üçüncülük ödülü aldı.
Balıkesir T.C. Ziraat Bankası Fen Lisesi öğrencisi Özge Işıklıoğlu, Gaziantep N. Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi öğrencisi Özgür Baran Tunç ile Yalova Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Rümeysa Aydın da mansiyon ödülüne layık görüldü.
Ödül töreninin ardından Bakan Avcı, mansiyon ödülü alan Özgür Baran Tunç'un yanına gelerek, "Özgür gördüğünüz gibi çok yakışıklı çocuk. Ama şunu düşünmüyor, saçı olan var olmayan var" diye espri yaptı.
Bu arada, Bakan Avcı, sözlerinin cümle cümle çevrilmesi nedeniyle konuşmasının uzadığını belirterek, "İki ülke arasında çevirmene gerek yok." dedi.