Yusuf Halaçoğlu ile Ümit Özdağ CHP'ye mi geçiyor ?
Referandum sürecinde "Hayır" diyen ve MHP'den ihraç edilen Yusuf Halaçoğlu ile Ümit Özdağ'ın CHP'ye geçeceği iddia edildi.
1 Kasım seçimlerinin ardından MHP’yi ele geçirme operasyonu başarılı olmayan muhalifler yeni arayışlar içine girdi. Yusuf Halaçoğlu ve Ümit Özdağ'ın CHP'ye geçme planları yaptığı ortaya çıktı.
MHP’den ihraç edilen Meral Akşener, Ümit Özdağ, Yusuf Halaçoğlu ve Sinan Oğan umutlarını başka oluşumlara bağladı. MHP’ye operasyonun başını çeken Meral Akşener, halk oylamasında “hayır” propogandası yapan siyasi partileri ve eski vekilleri ziyaret ederek yeni parti için nabız yokluyor.
AKŞENER’İN KARARINI BEKLİYORLAR
Yeni Şafak'tan Nur Banu Aras'ın haberine göre, muhalif isimlerden Ümit Özdağ ve Yusuf Halaçoğlu, Meral Akşener’in yanında görüntü verse de, bir taraftan da CHP ile dirsek temasını kesmiyor. Kulislerde Özdağ ve Halaçoğlu’nun CHP’ye geçme planları yaptığı, CHP’nin de iki isme sıcak baktığı dillendiriliyor. İkilemde kalan iki isim safını belirlemek için Akşener’in kararını vermesini bekliyor. Akşener’in kuracağı yeni bir parti güçlü bir siyasi hareket oluşturmazsa, Özdağ ve Halaçoğlu’nun kapalı kapılar ardında görüştükleri CHP’ye transfer olacağı belirtiliyor. Öte yandan MHP’den ihraç edilen muhalif isimler, yeni oluşum sürecinde eski Iğdır Milletvekili Sinan Oğan’ı yanlarına almak istemediği belirtildi.
YUSUF HALAÇOĞLU KİMDİR ?
1949 yılında Adana'nın Kozan kazasında doğdu. 1967'de liseyi, 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Kürsüsü'nden "Fırka-i İslâhiye ve Kozan" isimli lisans tezini hazırlayarak mezun oldu. 1974 yılında aynı üniversitede Yeniçağ Tarihi Kürsüsü'nde asistan, 1978 yılında "XVIII. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda İskân Siyâseti" konulu doktora tezi ile doktor oldu. 1982'de Yardımcı Doçent, Nisan 1983'te de "Osmanlı İmparatorluğu'nda Menzil Teşkilâtı ve Yol Sistemi" isimli doçentlik tezini hazırlayarak doçentliğe yükseldi. 1983-84 öğretim döneminde bir yıl süreyle 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 41. maddesi uyarınca Elâzığ Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde görev yaptı. 1986 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü'ne geçti. 20 Mart 1989'da "XVI. Yüzyılda Sosyal, Ekonomik ve Demografik Bakımdan Balkanlar'da Bazı Osmanlı Şehirleri" konulu takdim tezi ile profesörlüğe yükseldi. Aynı tarihlerde Türk Tarih Kurumu asıl üyesi seçildi. 1989 yılında Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'na tayin edildi ; 17 Aralık 1990'da da Genel Müdür Yardımcılığına getirildi. Bu sırada, Osmanlı Arşivi'nin otomasyonunu başlattı. Bu görevinden 2 Mart 1992'de istifa etti ve Marmara Üniversitesi'ndeki görevine döndü. 26 Ağustos 1992 tarihinde Rektör yardımcısı oldu. 23 Ekim 1992'de Rektör vekili ve Kasım 1992'de tekrar rektör yardımcılığında bulundu. Bu görevdeyken 21 Eylül 1993'de Türk Tarih Kurumu Başkanlığı'na getirildi. Bu görevi 23 Temmuz 2008 tarihine kadar sürdürdü. Tarih Kurumu Başkanlığından sonra Gazi Üniversitesi’nde Strateij Araştırmalar Merkezi Müdürü olarak görev yaptı. 28 Ocak 2011 tarihinde törenle MHP'ye katıldı. Genel seçimlerde Kayseri'den MHP Milletvekili seçilmişti.
ÜMİT ÖZDAĞ KİMDİR ?
3 Mart 1961 yılında Japonya’nın Tokyo şehrinde doğan Özdağ, ilk, orta ve lise eğitimini TED Ankara Koleji’nde tamamladı. Yüksek öğrenimini Münih kentinde Ludwig Maximilians Üniversitesi siyasal bilgiler, felsefe, iktisat fakültelerinde tamamlamış ve yüksek lisans çalışmasını Türkiye’de planlı kalkınma ve Devlet Planlama Teşkilatı üzerine hazırlamıştır. Ümit Özdağ, 1986 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. 1990 senesinde “Atatürk ve İnönü döneminde Ordu-Siyaset ilişkileri” konulu tezi ile siyaset bilimi doktoru olmuştur. Dr. Özdağ, 1993 yılıda “Menderes Döneminde Ordu-Siyaset ilişkileri ve 27 Mayıs İhtilali” konulu tezi ile siyasal teori doçenti ünvanını almıştır.
Doç. Dr. Ümit Özdağ, 1994 yılında “Avrasya Dosyası” adlı üç aylık uluslararası ilişkiler ve stratejik araştırmalar dergisini çıkarmaya başlamış ve editörlüğünü yapmıştır. 1980’lerin sonundan itibaren terörizm ve etnik sorunlar konularında araştırmalar yapmaya başlayan Özdağ, 1990’lı yıllar boyunca Doğu, Güneydoğu Anadolu illerimizden göç alan illerde sosyopolitik içerikli saha araştırmaları yapmıştır. 1996 yılında Kuzey Irak’ta ekonomik merkezli araştırmalar gerçekleştirmiştir. Ümit Özdağ, 1997 – 1998 yıllarında ABD’de Baltimore/Townson Üniversitesi’nde küreselleşme, Avrasya’da etnik sorunlar konularında araştırmalar yapmış ve aynı konularda ders vermiştir. Ümit Özdağ, 1999 yılında Avrasya Bir Vakfı’nın desteğiyle dünyanın en büyük stratejik araştırma merkezlerinden birisi olan Avrasya Stratejik Araştırma Merkezi’ni (ASAM) kurmuş ve başkanlığını üstlenmiştir. 2000 yılında ASAM’a bağlı olarak çalışan Ermeni Araştırmaları Enstitüsü’nü kurmuştur.
2001 yılında profesör olan Ümit Özdağ ASAM Başkanlığı görevinin yanında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde öğretim üyeliği görevini 2004 Temmuzuna kadar sürdürmüş, Cumhurbaşkanının Gazi Üniveristesi'nde yaptığı rektörlük atamasını protesto etmek için görevinden ayrılmıştır. Prof Dr. Ümit Özdağ, 1 Nisan 2004 tarihinde ASAM başkanlığı görevinden de ayrılmıştır.
Prof. Dr. Ümit Özdağ Harp Okulu, Polis Akademisi, Milli Güvenlik Akademisi ve İçişleri Bakanlığı kurslarında ders vermektedir. Brüksel’de NATO Karargahı’nda Ekonomi Komitesi’nde terör konusunda danışmanlık yapmıştır. Prof. Dr. Ümit Özdağ, Washington, Moskova, Tokyo, Yeni Delhi, İskenderiye, Brüksel, Tarhan, Bişkek, Almaata, Taşkent, Londra, Münih ve Tel Aviv’de değişik üniversiteler ve araştırma merkezlerinde konferans vermiştir. 2002 sonunda Diyanet İşleri Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan ve dünya dinlerini stratejik bir bakış açısıyla inceleyen Diyanet Araştırmaları Merkezi’nin (DİYAM) kurucu başkanlığını üstlenen Prof. Dr. Ümit Özdağ, ayrıca 2002 yılından bu yana “Türkiye – Azerbaycan Dostluk Derneği” Genel Başkanı’dır. Ümit Özdağ, “Avrasya Dosyası” dışında aylık yayın organları olan “Stratejik Analiz”, sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri için hazırlanan “Jeopolitik Gündem” ve Türk İktisadi Kalkınma Ajansı için “Avrasya Analiz” dergilerinin ve İngiltere'de Frank Cass yayınlarının yayınlandığı “The Review of International Affairs” dergisi ile “Ankara Paper” adlı kitap dizisinin editörlüğünü yürütmüş, ASAM başkanlığından ayrılmasını takiben bu görevlerinden ayrılmıştır. 2011 yılında törenle resmen MHP'ye katılmıştı.