Türk halkı onları tehdit görüyor
Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırma Merkezi, vatandaşların Türkiye'nin dış politikasına nasıl baktığına dair araştırmalar yaptı.
Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi, kamuoyunun Türk dış politikasına yönelik bakış açısını ortaya koymak ve politikada ağırlık verilmesi gereken konular ile etkili olan kurumlara yönelik düşünceleri belirlemek üzere “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması” yaptırdı. Araştırma sonuçları Türk halkının IŞiD'i tehdit olarak gördüğünü ortaya koydu.
Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi, kamuoyunun Türk dış politikasına yönelik bakış açısını ortaya koymak ve politikada ağırlık verilmesi gereken konular ile etkili olan kurumlara yönelik düşünceleri belirlemek üzere “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması” yaptırdı.
Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın başkanlığında, Kadir Has Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinem Açıkmeşe koordinasyonunda, Türkiye’nin nüfus yapısını temsil eden 26 ilde 18 yaş üstü bin kişi ile görüşülerek yaptırılan ankette, katılımcılara dış politika konularının hangi organlardan takip edildiği, hangi kurumların dış politikayı yürüttüğü ve Türkiye’nin başta Suriye, ABD ve AB ile ikili ilişkileri olmak üzere Türk dış politikasının dinamikleri konularında sorular soruldu.
IŞİD TEHDİT OLARAK GÖRÜLÜYOR
Araştırma, Türk halkının Ortadoğu’daki olaylardan endişe duyduğunu ve IŞİD’i bir tehdit olarak gördüğünü gösterirken; ankete katılanların yarıya yakını IŞİD’e karşı pasif bir tutum izlenmesi konusunda görüş belirtti.
Suriye sorunu yüzde 65,5 ile Kasım 2013’te ankete katılanların en büyük tehdit olarak gördüğü konu başlığı olurken, aynı maddeyi seçenlerin oranı Mayıs 2015’de yüzde 20,3’te kaldı. Ankete katılanlar, yüzde 36,3 oranı ile mülteci alımına son verilmesi ve daha önce gelmiş olanların ülkelerine gönderilmesi konusunda fikir beyan etti.
Ankete katılanların yüzde 37’si Türkiye’yi bir İslam ülkesi olarak görürken, yüzde 24,3’ü Türkiye’yi Avrupa ülkesi olarak nitelendirdi.
DIŞ POLİTİKADA YALNIZLIK
Anket sonuçlarına göre, Türkiye’nin dış politikada dostu olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 38,9 iken, dış politikasını yalnız yürütmesi gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 22.
Her iki oran da, Kadir Has Üniversitesi tarafından Kasım 2013’te gerçekleştirilen kamuoyu yoklaması verileri ile karşılaştırıldığında bir yükselme eğilimi içinde bulunuyor. Türkiye’nin en yakın dostu ise yüzde 37,2’lik oranla ortak kültürel ve tarihsel bir geçmişe sahip olan Azerbaycan olarak görülmekte.
GENÇ NÜFUS DIŞ POLİTİKAYI SOSYAL AĞLARDAN TAKİP EDİYOR
Ankete göre, dış politika gündemini 65 yaş ve üzeri kişiler radyo, dergi, gazete gibi geleneksel bilgi kaynaklarını kullanarak takip ederken; genç nüfus haber almada internet, sosyal çevre ve sosyal ağ gibi kaynaklardan yararlanıyor.
Türk dış politikasına ilişkin haber almada medya kuruluşları üst sıralarda yer almaktayken; medya kuruluşlarına duyulan güven yakın çevre, akademik yayın ve internet portallarının gerisinde kaldı.