Tbmm Genel Kurulu
Genel Kurul, bugün "torba kanun" tasarısının bitimine kadar çalışacak; 4 bakan hakkındaki gensoru önergelerinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmeler 18 Nisan Pazartesi günü yapılacak
TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu, bugün, "torba kanun" tasarısının bitimine kadar çalışacak; 4 bakan hakkındaki gensoru önergelerinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmeler 18 Nisan Pazartesi günü yapılacak.
Genel Kurulda, AK Parti'nin gündeme ilişkin grup önerisi kabul edildi.
Buna göre, Genel Kurul bugün "Zorunlu trafik sigortası, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşası, 'Kanal İstanbul', 25 yaşa kadar genel sağlık sigortası prim borçlarının silinmesi, 15 bin polis alınması ve terörizmin finansmanıyla" ilgili konularda düzenlemeler içeren "torba kanun" tasarısı ile birlikte üç uluslararası anlaşmanın uygun bulunduğuna dair kanun tasarılarının görüşmelerinin bitimine kadar çalışacak.
Tasarıların bitmemesi durumunda Genel Kurul yarın da toplanacak.
CHP'nin İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hakkında; HDP'nin de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı hakkında verdiği gensoru önergelerinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmeler ise 18 Nisan Pazartesi günü yapılacak.
Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ile Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanunu Tasarısı da gündemin ön sıralarına alındı.
- "Devleti bölenleri de soyanları da yargılayalım"
Önerinin görüşülmesi sırasında söz alan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, AK Parti'nin dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin teklifinin Anayasa'ya aykırı olduğunu savunarak, bugün yargı bağımsızlığından söz edilemeyeceğini ileri sürdü.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin önerilerinin Anayasa'ya uygun olduğunu söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, dokunulmazlıkların kaldırılmasından yana olduklarını ifade ederek, AK Parti'nin dokunulmazlıkların kaldırılması konusundaki anayasa değişikliği teklifinin etik bulmadıklarını, teklifin yetersiz ve anayasaya aykırı olduğunu savundu.
CHP'li 38 milletvekilinin 135 fezlekesinin de bu kapsamda olduğunu aktaran Altay, "Biz bu milletvekillerimizin de bu çürümüş, sizin tasallutunuzda, baskınızdaki yargıya rağmen, kapısında 'adliye' yazan o binalara gidip yargılanmasından korkmuyoruz kardeşim. Maçanız, yüreğiniz yetiyorsa Anayasa 100'ü de baypas ederek bu geçici maddeye bakanlarla ilgili hükmü de koyalım da sizin de ne kadar siyasi etik içinde olduğunuzu, samimi olduğunuzu millet görsün." dedi.
Söz konusu teklifin "ucube, garabet ve komedi" olduğunu iddia eden Altay, "Hodri meydan, gelin devleti bölenleri de devleti soyanları da yargılayalım." ifadesini kullandı.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, dokunulmazlıkların kürsü dokunulmazlığı dışında kaldırılmasını istediklerini anımsatarak, terör olaylarıyla ilgili fezlekelerin önceliğe alınmasını talep ettiklerini hatırlattı. Vural, AK Parti'nin dokunulmazlıkların kaldırılması teklifinin yetersiz olduğunu ancak yine de bunu destekleyeceklerini kaydetti.
Konuşmaların ardından HDP'nin, "Ankara Garı önündeki terör saldırısıyla ilgili verdiği araştırma önergesinin bugün ele alınması" önerisi kabul edilmedi.
Genel Kurulda, "torba kanun" tasarısının görüşmelerine geçildi.