TBMM Başkanı Şentop'tan tehditvari sözler: ''Pişman ederim!''

AK Parti'nin reddedilen kanun teklifini, bugün yeniden oylatmak istemesine yönelik eleştirileri değerlendiren Mustafa Şentop, CHP'li Özel’in eleştirilerine sert yanıt verdi. Şentop, “Daha fazla seviyeyi düşürmek istemem ama bu işi çok daha iyi yapabileceğimi de ifade etmek isterim. Pişman ederim” diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, güvenlik soruşturması gerilimiyle  açıklamalarda bulundu. 

Şentop, çıkan tartışmaları manipülatif olarak değerlendirdi. Şentop, ''Sorun olduğunda gereğini yapmak benim görevim. Oylamanın yenilenmesi yönünde karar çıkarsa tekrarlanır '' dedi.

CHP, AYM'YE GİDECEK 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel konuya ilişkin, "Başkanlık divanındaki çoğunluk kullanılarak darbe yapılmaktadır. 10 gün içinde eylemli içtüzük ihlalinden Anayasa Mahkemesine gideceğiz" açıklamasını yaptı. 

GERİLİMİN NEDENİ

Meclis Genel Kurulu'nda dün akşam kamu görevine başlayacaklar için güvenlik soruşturmasına ilişkin kanun teklifinin maddelerine geçilecekti. Ancak salonda daha çok muhalefet milletvekili vardı ve oylamada maddelere geçilmesi reddedildi.

''TEKLİF DÜŞTÜ, GEREĞİ BUDUR''

AK Parti oylama yöntemine itiraz ederek konuyu başkanlık divanına taşıdı. CHP, İYİ Parti ve HDP ise "teklif düştü, içtüzüğün gereği budur" görüşünde.

ŞENTOP: "PİŞMAN EDERİM"

Yaptığı açıklamada, oylama sırasında Mustafa Şentop'un oturumu yönetmek için müdahale etmesine tepki gösteren CHP’li Özgür Özel’e de tehdit niteliğinde bir cevap veren Şentop, “Ben Meclis Başkanı olarak daha fazla seviyeyi düşürmek istemem ama bu işi çok daha iyi yapabileceğimi de ifade etmek isterim. Pişman ederim" dedi.

Özel, tartışmalı oylama sırasında Mustafa Şentop'un oturumu yönetmek için müdahale etmesine, "Meclis Başkanı’nı Cumhur İttifakı’nın arzuhalcisi haline dönmüş durumdadır. Koşa koşa geldi, boncuk boncuk terlemiş. Vatandaşlar karar versin. İki takım maç yapıyor, golü atıyor bir takım, hakem golü veriyor, yüksek hakem geliyor, ‘çıkar formayı ben giyeceğim, ben yöneteceğim’ diyor" ifadeleriyle tepki göstermişti.

'TEPKİLER MANİPÜLATİF'

"Meclis iradesi dediğimiz şey oylamanın kendisidir. Burada tartışma oylamanın kendisiyle ilgili. Burada mesele zaten Meclis iradesinin doğru yansıtılıp yansıtılmadığıdır" ifadelerini kullanan Şentop, tartışmaların tamamen manipülatif olduğunu savundu.

 Şentop tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"İç tüzüğün 141. Maddesi yöçnmeten başkanla başkanvekili arkadaşımızla birlikte üç kişi var. Başkan ile katip üyeler birlikte sayar. Aralarında herhangi bir ihtilaf yoksa, başkan açıklar sonucu . Ama bir uyuşmazlık varsa bu nasıl oluyorsa? Katip üyelerden biri diyor ki yeter sayı yok diyor. Bu bir itiraz bu itiraz bir itilaf meydana getiriyor. O zaman elektronik uygulamaya geçilmesi gerekiyor. Bu itirazın haklı haksız olduğuna yöneten başkan karar veremez. İtiraz var mı yok mu budur. İtiraz varsa ki TBMM TV’NİN yayınından paylaşan arkadaşlar oldu sosyal medyada. Bir itiraz var mı? Bir itiraz olduğu o görüntülerde de var. Bu itirazı sorgulamak iç tüzüğe göre hiç kimsenin hakkı değil.

Yine iç tüzüğün 13. Maddesine göre bir başkanlık divanına itiraz yapma hakkı var. Bu itiraz üzerine başkanlık divanı toplanıyor bir karar alıyor bunu genel kurula sunuyor. Genel kurul bunun üzerine yeniden oylama yapılabiliyor. Bunun örnekleri var. Toplantı hemen mi yapılır falan, Evet aynı gün içerisinde yapılmış 3 Mart 2015’te HDP’li arkadaşların talebi üzerine aynı benzer iç tüzük 13’e göre meclis başkanı başkanlık divanını hemen toplamış aynı gün içerisinde ve bir karar verilmiş.

Burada arkadaşlar tabii meclis iradesi vs. bağlamındaki tartışmaları tamamen manipülatif tartışmalar olarak görüyorum. Meclis iradesi dediğimiz şey oylamanın kendisidir. Burada tartışma oylamanın kendisiyle ilgili. Burada mesele zaten Meclis iradesinin doğru yansıtılıp yanşatılmadığıdır.

'TARTIŞMAYA DAHİL OLMAM İCAP EDER'

Anaya ve iç tüzük Meclis Başkanı’na genel kurulu yönetme yetkisi veriyor. Meclis başkanvekilleri meclis başkanının yerine yönetirler. Dolayısıyla meclis başkanı kendi yönettiği genel kurul oturumlarından sorumlu olduğu yerine başkanvekillerinin yönettiği oturumlardan da sorumludur. Meclis başkanı oturumla ilgili görevlendirir, bu görevin günün, saatini Meclis Başkanı da değiştirebilir. Bu konuyla ilgili bir tartışma söz konusu olduğunda benim de bu tartışmaya dahil olmam icap eder, görevimin bir gereğidir bu. İç tüzüğe ve anayasaya göre taraflılık ve tarafsızlık anlaşılır. Ben iç tüzükteki hükümleri söylüyorum böyle bir toptancı usulüyle konuşmuyorum.

İç tüzüğe aykırı diyen bir arkadaşa aynı toptancı usulüyle cevap vermeyi doğru bulmuyorum. Bir arkadaşımızın yaptığı hakikaten çok tuhaf değerlendirmeler ‘Meclis Başkanı koşarak gelmiş, boncuk boncuk yerliyor’ Evet ben bir sıkıntı olduğunu fark ettiğim anda koşa koşa giderim, görevimin gereğini de yaparım. Fakat bu mecliste insanların konuşmalarıyla, fiziki durumlarıyla ilgili olarak en son değerlendirme yapıp espri yapacak kişi o arkadaşımızdır. Kendisini konuşurken bir aynaya bakmasını öneriyorum bu dediğimin ne anlama geldiğini anlaması için. Bunlar hoş şeyler değil. Fikirlerimizi tartışalım ama birbirimizin halleriyle ilgili oturumlar yapmaya kalkarsak en çok lafı işitecek olan arkadaşımız kendisidir. Ben Meclis Başkanı olarak daha fazla seviyeyi düşürmek istemem ama bu işi çok daha iyi yapabileceğimi de ifade etmek isterim. Pişman ederim."

Sonraki Haber