Son seçim anketi AK Parti'yi yüksek gösterdi
Hükümete yakın yazara göre AK Parti %50'yi geçemiyor. ANAR'ın yaptığı ankette % 46-48 oranında..
ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, partilerin milletvekili adayları açıklanmadan önce Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi'ye partilerin oy dağılımına dair rakam verdi.
Sıkı Ankara kulisleriyle bilinen Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında, 7 Nisan'da teslim edilen 'parti milletvekili adayları listeleri' üzerine çarpıcı değerlendirmeler yaptı ve ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu'nun 'liderler meydanlara çıkmadan önce' kendisine verdiği 'oy dağılımı' listesini verdi.
İşte o oy dağılımı listesi:
AK Parti-46-48
CHP-23-25
MHP-13-15
HDP- 8.5-9.5
Selvi, bu dağılım üzerine, İbrahim Uslu'nun 'milletvekili adayları ilan edildikten sonra tekrar sahada olacaklarını, bu kez adayların oy oranlarına etkisini ölçeceklerini' söylediğini paylaşarak, 'Seçmenlerin zaten bir kanaati var. Siyasi kimlik gibi parti tercihini seçimlerden önce yapanların oranı yüzde 80'e ulaşıyor. Ama geriye kalan yüzde 20 de çok önemli bir oran. Milletvekili adayları, seçim beyannameleri, liderlerin performansı ve zamanın ruhu bir araya gelecek biz 7 Haziran akşamı bunu seçim sonucu olarak karşımızda göreceğiz.' dedi.
İşte Selvi'nin o değerlendirmeleri:
(...)
CHP; ALEVİ VE KÜRT AĞIRLIKLI LİSTE
Partiler her seçime ayrı bir strateji ile hazırlanıyor. CHP, 2011 seçimlerinde aday profilini AK Parti'ye karşı belirlemişti. O nedenle CHP'de sağcı adaylar revaçtaydı. Bu kez listelerde kendilerine yer bulamadılar. Bu kez ise HDP'ye karşı bir aday profili esas alındı. Alevi ve Kürt ağırlıklı bir liste ile ortaya çıktılar.
HDP; BATI OYLARINA GÖZ DİKTİ
Barajı aşmayı kendisine hedef olarak belirleyen HDP, Doğu'da kalelerini korurken batıda CHP'nin oylarına göz dikti. O nedenle Kürt-Alevi ekseninde adaylarla ortaya çıktılar. Alevilerden gelecek yüzde 1 ya da 1.5'luk oy oranı HDP'nin barajı aşmasına yetiyor.
MHP; BAHÇELİ SADAKATİ ESAS ALAN BİR LİDER
MHP ilginç bir parti. Hem CHP'den hem AK Parti'den oy alabiliyor. Ama bu MHP'nin milletvekili listelerine yansıdı mı diye soracak olursanız verecek cevabım yok. Devlet Bahçeli bu tür stratejiler yerine sadakati esas alan ve mevcutla yetinen bir lider.
AK PARTİ'NİN ADAY STRTATEJİSİ
AK Parti milletvekili adaylarını belirlerken izlediği strateji neydi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın listelere etkisi ne oldu gibi sorulara yanıt aramadan önce bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.
Milletvekili adayları en son Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığındaki Üst Kurul tarafından değerlendirilmişti. Davutoğlu'nun başkanlığında 116 saat süren üst kurul toplantısı yapıldı. Başbakan, il başkanları ile bire bir görüştü. Bu görüşmelerin toplamı ise 50 saat oldu. Davutoğlu'nun listeler üzerinde minimum 200 saatlik bir mesaisi oluştu.
BAŞBAKAN NASIL HAREKET ETTİ?
Üst kurul toplantıları sırasında Başbakan'ın nasıl hareket ettiğini merak ettim. Davutoğlu daha çok dinlemiş. Polemiğe girmemiş. Üst kurul üyeleri ise adaylar üzerinde tek tek müzakere etmişler. O tartışmaları izledikten sonra son sözü Başbakan söylemiş.
Milletvekili listeleri Davutoğlu ile Erdoğan'ın ortak tercihlerini yansıtıyor. Tabi ki listelere Davutoğlu rengini verdi ama aday belirleme sürecinde bir araya gelmişler. Bazen 4 günde 3 görüşme yapmışlar. Bu nedenle Cumhurbaşkanı'nın talepleri doğal bir biçimde listelere yansımış.