Son ankette AK Parti seçmeniyle ilgili dikkat çeken ayrıntı

CHP’nin 29 ilde 6 bin 345 kişiyle yüz yüze görüşülerek “Türkiye’de Seçmen Profilleri” başlığıyla yapılan anket çalışmasında AK Parti seçmenin de yüzde 44.2’sinin ekonominin kötü durumda olduğunu düşündüğü ortaya çıktı.

Yerel seçimlere sayılı günler kala CHP’nin sahada yaptırdığı anket çalışmalarına göre seçmenlerin yarısından fazlası ekonominin kötüye gittiğini düşünürken, AK Parti seçmenin de yüzde 44.2’si ekonominin kötü durumda olduğunu düşünüyor.

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı'nın aktardığı anket çalışmasına göre toplumun yüzde 60’ı ekonominin çökmesinden endişe duyuyor. Ankete göre ekonominin kötüye gitmesinin nedenini hükümetin yanlış politikalarına bağlayanların oranı toplamda yüzde 67’yi buluyor.

CHP’nin 29 ilde 6 bin 345 kişiyle yüz yüze görüşülerek “Türkiye’de Seçmen Profilleri” başlığıyla yapılan anket çalışmasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 

Ankette partiler arası yakınlık ilişkileri de araştırıldı. Buna göre AK Parti seçmenin yüzde 57’si kendisine en yakın parti olarak MHP’yi, yüzde 8’i ise CHP’yi görüyor. CHP seçmeninin yüzde 46’sı kendisine en yakın parti olarak İYİ Parti’yi, yüzde 10’u MHP’yi, yüzde 6’sı ise HDP’yi görüyor. İYİ Parti seçmeninin yüzde 47’si ikinci parti olarak CHP’yi, yüzde 24’ü MHP’yi, yüzde 11’i ise AK Parti’yi görüyor. MHP seçmeninin yüzde 60’ı kendisine en yakın parti olarak AK Parti’yi, yüzde 7’si CHP’yi, yüzde 6’sı ise İYİ Parti’yi görüyor. HDP seçmeninin yüzde 49’u ikinci parti olarak CHP’yi, yüzde 20’si AK Parti’yi görüyor.

Anket çalışmasına göre CHP’ye bağlılığının sürdüğünü beyan eden seçmenlerin oranı yüzde 81 olarak belirlenirken, önceki seçimlede CHP’ye oy verdiğini belirtenlerin yüzde 13.8’i ise CHP’ye kızgın olduğunu, yüzde 13.7’lik kesim ise CHP’ye karşı şüphelerinin oluştuğunu belirtiyor.

Seçmenin karar süresi

Seçmenlerin yaklaşık yüzde 50’si gelecek seçimde oy vereceği siyasi parti kararını seçimden iki aydan daha önce verdiğini belirtiyor. Seçmenlerin yüzde 5’i kararını sandık başında verdiğini, yüzde 14’ü ise son bir hafta içinde karar verdiğini ifade etti. Seçmenlerin yüzde 31’i de son bir ay içerisinde karar verdiğini dile getiriyor. 

Yaşanan ekonomik kriz seçmenlerin ekonominin durumuyla ilgili algısının da kötümser bir hal almasına neden oluyor. Bu kapsamda, seçmenlerin yüzde 46’sı kendi hanesinde, yüzde 57’si ise Türkiye’de ekonominin kötüye gittiğini düşünüyor. AK Parti’ye oy verdiğini belirten seçmenin yüzde 44.2’si de Türkiye ekonomisinin kötüye gittiği görüşünü belirtiyor. 

Anket çalışmasına göre toplumun yüzde 60’ı ekonominin çökmesinden endişe duyduğunu belirtti. Ankete katılanların yüzde 57’si gençlerin yozlaşmasından, yüzde 55’i savaş çıkmasından, yüzde 54’ü terörün yükselmesinden, yüzde 50’si de dış tehditlerin artmasından endişelendiğini belirtiyor. 

Anket çalışmasına göre seçmenlerin yüzde 33’ü ekonomideki kötü gidişin yalnızca hükümetin yanlış politikalarının sonucu olduğunu düşünürken, yüzde 30’u ise bu durumu dış güçlerle ilişkili olduğu görüşünü dile getiriyor. Seçmenin yüzde 34’ü ise ekonomideki kötü gidişi hem hükümetin yanlış politikaları hem de dış güçlere bağlıyor. Buna göre seçmenlerin yüzde 67’si ekonomideki kötü gidişin nedenini hükümetin yanlış politikaları olarak görüyor.

EYT’LERİN TALEPLERİNE DESTEK YÜZDE 63,6

Anket çalışmasına göre toplumun yüzde 63.6’sı emeklilikte yaşa takılanların (EYT) taleplerini haklı buluyor. Bu konuda kararsız olanların oranı yüzde 30.3 olurken, EYT’nin taleplerini haksız bulanların oranı yüzde 6.1’de kalıyor. 

Ankete göre toplumun yüzde 52’si de ‘Öğrenci Andı’nın geri gelmesini talep ederken, kaldırılmasının doğru olduğunu söyleyenlerin oranı yalnızca yüzde 16’da kalıyor. Bu konuda kararsız olanların oranı ise yüzde 32 olarak hesaplanıyor.
 

Sonraki Haber