Seçimin kazananı asgari ücretli oldu
AK Parti 1 Kasım öncesi asgari ücretin 1.300 TL olacağını vaad etmişti.
1 Kasım Genel Seçimleri resmi olmayan sonuçlarına göre AK Parti yüzde 49 oy oranı ile tek başına iktidarı yakalamış durumda. 7 Haziran sonrası ekonomik vaatlerini güçlendiren AK Parti asgari ücreti 1.300 TL'ye çıkaracağını vaad etmişti.
Partilerin 1 Kasım seçim vaatleri içinde en dikkat çekenlerinden biri de 'asgari ücret' olmuştu. CHP'nin 1500 lira; MHP'nin 1400 lira ve HDP'nin de 2 bin lira vaat ettiği asgari ücreti AK Parti ise 1300 liraya yükseltme sözü vermişti. Başbakan Davutoğlu’nun açıklamalarına göre asgari ücret Ocak ayında 1.300 TL olacak. GSS prim borçları silinecek. Emeklilere ise yılda 1200 TL ek zam yapılacak.
1 Kasım seçimleri öncesinde eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin 2016 yılı içinde 1300 liraya yükseltileceğini açıklamalarına karşın; Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 Ocak 2016'dan itibaren asgari ücretin 1300 liraya yükseltileceğini taahhüt etmişlerdi.
İşte 1 Kasım'da yeniden tek başına iktidarı yakalayan AK Parti'nin vaatleri...
Asgari ücret 1300 lira
Asgari ücret 1300 lira olacak. Gelecek yıl için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na artış için teklif verilecek. Ayrıca işin tehlike sınıfına göre asgari ücrette farklılaşma sağlanacak.
Emekliye 1.200 TL zam
Bütün emeklileri kuşatacak şekilde bin 200 lira zam yapılıyor. Temmuz ayında maaşı bin liraya kadar emeklilere 100'er lira zam yapılarak gelir düzeltmesi yapılmıştı. Bağ- Kur ve işçi emeklilerine aylık 100 lira zam yapılacak böylece yıllık bin 200 lira ek destek verilmiş olacak.
Annelere tam ücret
Kadınlara çocukları okula başlayıncaya kadar kısmi çalışma hakkı verilecek. İlk çocukta 2 ay, üçüncüde 4, ay üçüncü çocukta 6 ay yarım gün çalışacak anneler tam ücret alacak. Günün yarısını işte diğer yarısını da çocuklarıyla geçirecek. Hala çocuklarının yanında kalmak isteyen olursa, çocuklarının eğitim yaşına kadar yarı zamanlı çalışabilecek.
Ev alana para
Konut hesabı açan, yüzde 25 peşinat biriktirene yüzde 15 devlet destek verecek. Ev almak için hesap açanlara yüzde 15 destek sağlanacak. Bütün annelere ilk çocuk için 300, ikinci için 400, üç ve üzeri için 600 lira hediye edilecek. (Şu ana kadar 265 bin 782 anneye ödemeyi yapıldı.)
Ücretsiz internet
Gençlere sınırsız, ücretsiz internete erişim imkanı getirilecek. Nerede olursa olsunlar bundan yararlanabilecekler. Seçilme yaşı 18'e düşecek. Lise mezunu gençlerin 2 yıl boyunca genel sağlık sigortaları devlet tarafından karşılanacak.
Anahtar teslimi fabrika
Emek yoğun sektörlerde yatırımcıların talebi halinde, çok önemli, sembolik bir kira bedeliyle anahtar teslimi karşılıksız fabrika yapılacak.
Evlenene çeyiz desteği
Evliliği teşvik için çeyiz uygulaması başlatılacak. Çeyiz hesabında biriktirilen paraya yüzde 20 oranında destek sağlanacak. Örneğin, 100 bin lira biriktiren gence 20 bin liralık destek verilecek.
İşini kurana 100 bin TL
Kendi işini kurmak isteyen gençlere 50 bin liraya kadar karşılıksız destek sağlanacak. Bu yetmezse 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği verilecek. Bu kredi içinde yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlanacak. Yeni iş kuran gençlere, 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak.
KADINLARA 100 BİN TL KREDİ:
Kadın girişimcilerin, 100 bin liraya kadar 5 yıllık vadeli kredileri için yüzde 85 oranında kefaret imkanı sağlanacak. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdemi izni şeklinde değerlendirilecek.
TARLADA ÇALIŞAN KADINLAR:
Mevsimlik tarım işçisi kadınlar ile ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmaları sağlanacak. Yarı zamanlı ve yarı ücretli çalışabilecekler.
DÖVİZLİ ASKERLİK UCUZLUYOR:
Dövizli askerlik bedelinde de önemli iyileştirmeler yapılacak. Buna göre, 6 bin euro olan dövizli askerlik bedeli bin euroya düşürülecek.
İSTANBUL'A ÜÇ KATLI TÜNEL PROJESİ:
Üç katlı büyük İstanbul Tüneli Projesi'yle İstanbul trafiği rahatlayacak. Toplam 9 farklı raylı sistemini birbirine bağlayacak, günde 6.5 milyon vatandaşın kullanacağı proje, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'ne nefes aldıracak.
ESNAFA FAİZSİZ KREDİ:
Esnafa düşük faizli kredi uygulaması sürecek. Ayrıca 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği verilecek. KOBİ'lerin finansmana erişimini artırmak amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engeller tümüyle kaldırılacak.
GENÇLERİN BİR YILLIK MAAŞI DEVLETTEN:
İlk kez iş bulan gençlerin maaşı 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. Böylece, hem işçiye hem işverene destek sağlanmış olacak.
DESTEK PRİMİ KESİNTİSİ:
Yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilen emeklilerden alınan sosyal güvenlik primi kesintisi tamamıyla kaldırılıyor.
250 TL TAKSİTLE EV:
TOKİ evleri ile emekli ve asgari ücretliler konut sahibi yapılacak. Emekliler 250 lira taksitle ev sahibi olacak.
250 BİN İŞLETMEYE İSTİHDAM DESTEĞİ:
51 ilde uygulanan yüzde 6 oranındaki işveren sigorta primi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılıyor. Bu imkandan 251 bin küçük işletmenin yararlanması sağlanacak.
YEMDE, GÜBREDE KDV KALKACAK:
Çiftçinin de yüzü gülecek. Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak. Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin liraya kadar karşılıksız destek sağlanacak.
POLİS VE ASKERE MÜJDE:
Polislerin 2.200 lira olan ek göstergeleri 3.000 TL'ye çıkarılacak. Askerler için de çalışma yürütülüyor.
GSS'YE İNCE AYAR:
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinden sonra ilk işlerinin gelir testi borçlarını silmek olduğunu söyledi. Davutoğlu bir grup üniversite öğrencisiyle buluşmasında genel sağlık sigortası beyannamesine getirilen muafiyetin ardından gelir testi yapılamamasından dolayı biriken borçlar için, “Borç sıkıntısı içinde strese girmeyin. 1 Kasım’dan sonra ilk işimiz, bütün o borçları silmek olacak.. Sistem daha sonra oturacak. Okulu bitirince iki yıl içinde de müddet vereceğiz. İş güç sahibi olur, ondan sonra da ödersiniz” dedi. 1 Ocak 2012’de yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası kapsamında 18 yaşını doldurmuş herkes sigorta kapsamında yer alıyor. 18 yaşını aşmış ancak bir işte çalışmayanların ise gelir testine girip gelir seviyelerini belirlemeleri gerekiyor. Bu test sonucunda ya devlet tüm sigorta primlerini karşılıyor ya da kişi prim ödeme yükümlülüğüyle karşı karşıya kalıyor. Gelir testine girilmediği için toplam prim borcu 7 milyar TL’yi aşmıştı. Geçtiğimiz ay sonunda biten gelir testi başvurularının ise sadece 500 bin kişide kalmıştı. Borçlu sayısının ise çoğunluğu genç olmak üzere 5 milyonu bulduğu belirtiliyordu.
TAŞERONLARA KADRO SÖZÜ:
Kamunun ihtiyaç duyduğu işlerde çalışan taşeronlar istihdam edilecek.
KARİYER MERKEZLERİ KURULUYOR:
Ortaöğretim sonrası gençlerin kariyer hedeflerinin belirlenmesi için "kariyer merkezleri" kurulacak. Kısa film yapmak isteyen gençlere destek sağlanacak.
ENGELLİ YAŞAM MERKEZLERİ:
Engelli vatandaşların bilgi ve teknolojiye ulaşma imkanları artırılacak. Gündüz ve yatılı bakımı için güvenli bakılabilecekleri "Engelli Yaşam Merkezleri" kurulacak. Böylece aileler dinlenmek istediklerinde bu merkezlere bırakabilecekler.
SERANI YENİLE HİBEYİ KAP:
Çiftçiye sera modernizasyonu için faizsiz kredi verilecek. Seralara ticarethane değil, sulama suyu elektrik fiyatı uygulanacak.
YATIRIMCIYA VERGİ DESTEĞİ:
Yatırımcıların 2015-2016 yıllarında gerçekleştirecekleri yatırım harcamaları için yatırım döneminde elde edecekleri tüm faaliyetlerinden elde edecekleri kazançlarına daha yüksek vergi indirimi sağlanacak. Basit usülde vergilenen yıllık 8 bin liraya kadar olan kazançlarından hesaplanan vergi alınmayacak.
HES'LERE İZİNDE YENİ DÜZEN:
Çevre duyarlılığı en üst düzeye çıkarılacak. Prensip olarak 10 MW kurulu gücün altındaki HES'lere izin verilmeyecek.
KİŞİ BAŞI YEŞİL ALAN 15 M2:
Şehir merkezinde kalan küçük sanayi siteleri şehir dışına çıkarılacak. Kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilecek. Kentsel dönüşüm yapılması şartıyla izinsiz yapılara elektrik ve su bağlanması şartı sağlanacak. Kişi başı 10 m2 olan yeşil alan şartını 15 m2'ye çıkartılacak.