''Şam'la temas sonuç verir''
Profesör Doktor Mitat Çelikpala, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın muhalefet partilerine yaptığı bilgilendirmeyi yorumladı. Suriye yönetimiyle görüşmenin daha kalıcı sonuçlar vereceğini belirtti.
Prof. Dr. Mitat Çelikpala, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın muhalefet partilerine yaptığı bilgilendirmede, Suriye yönetimiyle doğrudan temas için çalışma yapıldığı mesajını değerlendirdi. Çelikpala, Türkiye’nin büyük güçler arasında denge arayışı yerine Suriye yönetimiyle görüşerek sahada daha kalıcı ve etkin sonuçlar alabileceğini söyledi.
Akar’ın muhalefeti bilgilendirirken Suriye yönetimiyle görüşmek için bazı arayışların olduğu ve bu arayışların bazı kurumlar üzerinden devam ettiği bilgisini verdiği kaydedildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev de dün yaptığı açıklamada Türkiye ile Suriye’nin dışişleri ve savunma bakanlıkları ile istihbarat servisleri üzerinden “gerçek zamanlı ve sürekli olarak” diyalog halinde olduklarını söyledi. Lavrentyev’in bu açıklamasına Türkiye’den henüz bir yalanlama ya da doğrulama gelmedi.
Akar’ın muhalefet partilerine verdiği “Suriye ile doğrudan temas arayışı” mesajını Cumhuriyet’e değerlendiren Kadir Has Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mitat Çelikpala, “Bunu şaşırtıcı bulmuyorum. Daha önce Cumhurbaşkanı üçlü zirveden sonra ilgili kurumlar gerekirse görüşür diyerek o ışığı göstermişti. Savunma Bakanı’nın dolaylı biçimde bu görüşmelerin yapıldığını söylemiş oluyor muhalefete” dedi.
Kamuoyunda Suriye ile üst düzeyde görüşmelerin yapılması ve ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde bir beklenti olduğunu kaydeden Çelikpala, “Fakat ben bunun için daha erken olduğunu düşünüyorum. Bu seviyede görüşmeyi, Türkiye muhtemelen bu son operasyondaki siyasi hedefler neyse onlara yaklaştığı aşamada yapar gibi geliyor. Bakan’ın bunu en azından ima etmiş olması bile ‘biz gerekli seviyelerde görüşüyoruz’ mesajıdır” diye konuştu.
‘DOĞRU İTTİFAK' VURGUSU
Suriye’de kalıcı çözüm için Türkiye’nin Suriye ile doğrudan temas kurması gerektiğini dile getiren Çelikpala, şöyle konuştu: “Sonuçta şu anda Türkiye tarafından kontrol edilen topraklar bir gün Şam’da yönetimde kim olacaksa ona devredilecek. Aradan geçen bu sürede Şam’daki rejimin değiştirilemeyeceği de göründü. Bir yandan gittikçe operasyon alanı genişliyor. Kontrol için gittikçe daha fazla kaynak, daha fazla asker, daha uzun zamanlara ihtiyaç duyulmaya başlayacak. Yürütülmesi kolay olmayan sürece doğru gidiliyor. Dolayısıyla burada işbirliği yapma zorunluluğu doğuyor. ABD denklemden çıktı, Ruslar, Türkiye’nin bir noktaya kadar ilerlemesini istiyorlar, büyük güçlerin hiçbiri Türkiye’nin etkinlik olarak da arazi olarak da belli bir noktayı geçmesini istemiyor. Herkes kendi oyununu oynuyor burada. Türkiye de kendi oyununu oynarken doğru ittifaklar kurarsa daha kalıcı, daha etkin sonuçlar alabilir. Bu denkleme bakıldığında ve aktörler düşünüldüğünde hoşlanılsa da hoşlanılmasa da Şam da en başta görüşülmesi gerekenler arasında yer alıyor.”