"Afrika'da 9 Milyon Kişiye Sağlıklı Temiz İçme Suyu Sağlandı"

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "DSİ-TİKA ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde Afrika'nın çeşitli ülkelerinde zor şartlarda yaşayan insanlar için 2 bin 600 adet kuyu açılarak, yaklaşık 9 milyon kişiye sağlık

v:* {behavior:url(#default#VML);} o:* {behavior:url(#default#VML);} w:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:Calibri;}

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "DSİ-TİKA ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde, Afrika'nın çeşitli ülkelerinde zor şartlarda yaşayan insanlar için 2 bin 600 adet kuyu açılarak, yaklaşık 9 milyon kişiye sağlıklı ve temiz içme suyu sağlandı." ifadelerini kullandı.

Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada, suyun günümüzde her zamankinden daha fazla değerli olduğunu belirterek, artan nüfusun etkisiyle ortaya çıkan çarpık kentleşme ve artan ihtiyaçların karşılanmasına yönelik sanayileşme çabalarının su kaynaklarını erittiğine dikkati çekti.

Küresel ısınma ve iklim değişiminin dünya üzerinde etkisini hissettirmeye başladığını aktaran Eroğlu, "Dünyanın bu tablo karşısında küresel bir işbirliği ve yardımlaşmaya ihtiyacı var. Sürekli artan su ihtiyacına karşın, azalan tatlı su kaynaklarının dengelenebilmesi için bu şart. Özellikle az gelişmişliğin kıskacında sınırlı su kaynaklarıyla asgari ihtiyaçlarını karşılama mücadelesi veren ülkeler için." değerlendirmesini yaptı.

Bakanlık olarak bu ülkelerin yoğun bulunduğu Afrika kıtasında insanları sağlıklı ve temiz suyla buluşturmak adına çalışmalar yürüttüklerini belirten Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün (DSİ) Afrika ülkelerinde yaşanan su sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla kısıtlı su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik çalışmalara Afrika kıtasında da devam ettiğini bildirdi.

Bakan Eroğlu, Afrika'da yapılan çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın takibi ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun talimatlarıyla DSİ-TİKA işbirliği ile 11 sene zarfında DSİ makine ve çalışanlarımızla 458 adet kuyu inşa ederek, Etiyopya, Nijer, Burkina Faso, Mali, Sudan, Somali/Somaliland, Moritanya, Cubiti ülkelerinde toplam 1 milyon 700 bin kişiye sağlıklı içme suyu temin ettik. Ayrıca, DSİ-TİKA ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde, Afrika'nın çeşitli ülkelerinde zor şartlarda yaşayan insanlar için 2 bin 600 adet kuyu açılarak, yaklaşık 9 milyon kişiye sağlıklı ve temiz içme suyu sağlandı."

Açıklamada, DSİ Genel Müdürlüğünün Afrika kıtasında, Etiyopya, Sudan, Cibuti, Nijer, Mali, Burkina Faso, Moritanya, Somali ve Somaliland'da yürüttüğü ilk etap çalışmalarının tamamlandığı, Moritanya ve Mali'de de insanları sağlıklı ve temiz suyla buluşturmak için ikinci etap çalışmaların yapılmasının planlandığı belirtildi.

Baraj projesi kapsamında, DSİ tarafından Etiyopya'da Hamerosam Göleti'nin ön inceleme raporu ve Dachau Barajı'nın uygulama projesinin hazırlandığının aktarıldığı açıklamada, Somali Somaliland Bölgesi'nde su azlığı probleminin çözümü için de çalışan DSİ uzman heyeti, 3 adet yeni depolama, 2 adet de eski depolama tesisi ile ilgili keşif ve raporlarının da TİKA'ya ulaştığı ifade edildi.

- Afrika’ya Uzanan Dostluk Köprüsü

Açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığının Afrika ile kurduğu "Dostluk Köprüsü" kapsamında yürüttüğü projelerle tecrübelerini paylaşarak, eğitim desteği verildiği ve teknik işbirliği sağlanarak da su kuyuları açıldığını bildirildi.

DSİ tarafından inşa edilen su sondaj kuyularının çalışmaları sırasında bölgeden işçilerin çalıştırılarak, su sondaj konularında meslek sahibi olmalarının sağlandığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Su temini ile ilgili çalışanlarla yapılan teknik çalışmalar ve eğitimler sayesinde kapasite artırımı sağlandı. Sudan, Nijer, Somali, Cibuti ve Moritanya'ya su temini için ekipmanları ile birlikte su sondaj makineleri hibe edilmiş olup makinelerin kullanımı ile ilgili teorik ve yerinde eğitimler verildi. Ayrıca Afrikalı mühendislere Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından; jeoteknik planlama raporu ve proje hazırlama, hidrojeolojik etüt yapılması, enjeksiyon ve su sondaj kuyusu inşası konularında eğitim verildi. Açılan kuyular kadar önemli olan bu eğitimler sayesinde Afrika’nın su kaynaklarını değerlendirebilecek insan kaynaklarının yetiştirilmesine de katkı sağlandı."



Sonraki Haber