PKK'nın geldiği son durumu Ümit Özdağ böyle anlattı !
MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ'dan AK Parti iktidarına şok suçlama: "Güneydoğu'da PKK ile kurulmuş ikili iktidar var"
Terör örgütünün 80 milletvekiliyle Meclis’e girdiğini söyleyen Prof. Özdağ, “HDP hiçbir şekilde MHP’nin muhatabı olamaz. Partimizin kırmızı çizgileri, Anayasa’nın da emrettiği unsurlar… AKP ile bir koalisyon görüşmemiz yok” dedi. Seçimin ardından ilk röportajını Sözcü gazetesinden Nil Soysal'a veren MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ’ın gündeminde hem polemik konusu olan “kırmızı çizgiler”, hem de Güneydoğu’daki son gelişmeler vardı:
Seçimi nasıl yorumladınız?
Siyaset mümkün olanın sanatıdır. 7 Haziran’da da seçmen ortaya böyle bir sonuç koydu. AKP çok ciddi bir oy kaybına uğradı. CHP yerinde saydı. MHP’nin oyu 2 milyona yakın arttı. HDP’nin de önemli bir oy aldığı tablo ortaya çıktı. MHP Genel Başkanı, seçim akşamı Türkiye’nin nasıl bir koalisyona yaklaşması gerektiğini açıkladı. Sayın Bahçeli’nin altını çizdiği husus, koalisyonun seçim bildirgesi ve programları birbirlerine yakın olan partiler arasında öncelikle gerçekleştirilmesi gerektiğiydi. Oslo’dan Dolmabahçe bildirgesine kadar çözüm süreci adını verdikleri programı birlikte yürüten AKP ve HDP’nin koalisyonu kurabileceklerini ifade etti. Ayrıca ikinci ihtimal olarak da yine çözüm süreci konusunda esasta uzlaştıklarını söyleyen CHP ile AKP’nin de bir koalisyon ihtimali oluşturduklarına dikkat çekti.
Bahçeli’nin “Milliyetçi Hareket Partisi’nin kırmızı çizgileri var” sözleri eleştirilere neden oldu…
Nedir bu kırmızı çizgiler diye bakmak gerekiyor ilk önce. MHP; çözüm süreci adı verilen politikalara karşıyız derken, Anayasa’nın 3. maddesini savunmaktadır. Yine MHP Türk Milleti’nin etnik gruplara bölünmesine karşıdır. Bu da Anayasa’nın 2. maddesidir. MHP, Türkçe dışında bir dilin resmi dil olarak kabul edilmesine karşıdır ve bu çözüm sürecinin bir parçasıdır. Bu da Anayasa’nın 2. maddesini savunmak anlamına geliyor.
HDP DEMOKRATİK PARTİ DEĞİL
MHP, HDP’yi bir siyasi parti olarak tanımıyor mu?
HDP bir siyasal parti ama bizim muhatabımız olan bir siyasal parti değil. HDP bir terör örgütü ile iç içe geçmiş ve sadece Türkiye’nin bugününe değil tarihine de düşman olan bir siyasal parti! HDP demokratik bir parti değil. Bütün seçim kampanyası boyunca Türk Mille-ti’ne bir algı operasyonu yaptılar.
Sınırdaki gelişmelere de bakarak soruyorum; Güneydoğu Anadolu’da seçim sonrası algı nedir?
Güneydoğu Anadolu’da geçmişteki AKP hükümetinin teslimiyetçi politikalarından dolayı PKK terör örgütü ile oluşturulmuş bir ikili iktidar var! Güneydoğu PKK’nın kontrolüne bırakılmıştır. Önümüzdeki dönemde PKK Türkiye’de büyük bir ayaklanmaya girmeyecek. Çünkü 80 milletvekilini içeri soktu. Suriye’de daha tamamlanacak işi olduğu için belli bir süre daha Türkiye’de siyaset yollarını deneyecek ve bu arada hem devlet yönetmeyi, hem kent savaşını öğrenecek.
Seçmen yeni bir seçim değil hükümet istiyor
Ama gelinen noktada en çok konuşulan koalisyon ihtimallerinden biri de AKP-MHP koalisyonu… Açıklamalarınızdan bunun imkansız olduğunu mu anlayacağız?
Sayın Bahçeli bir konuşmasında “Bu akil adamlar ve açılım lobicileri neden ortada değil ve zaten ortada olan bir AKP-HDP koalisyonunu savunmuyorlar da, neden herkes ortaya bir AKP-MHP koalisyonu ile çıkıyor?” dedi. Bu açıklamadan yola çıkarak, benim de bildiğim kadarıyla MHP’nin halen yürürlükte olan gizli, açık ya da kapalı AKP ile hiçbir koalisyon görüşmesi yok.
Matematik CHP-MHP koalisyonuna izin vermiyor ve CHP ile kurulacak bir koalisyon ihtimalinde HDP desteği gerekiyor. Anladığım o ki; bu model de imkansız!
Eğer en çok istenen koalisyon CHP-MHP koalisyonu olsaydı, oylar bu iki partinin bir hükümet kurmasına yetecek kadar çıkardı. Milliyetçi Hareket Partisi buna alternatif gösterilen CHP-MHP-HDP bloğunu kabul etmiyor. Yani böyle bir blok yok. Bu tamamen sanal olarak oluşturulan bir blok çünkü.
Öyleyse soru şu; bir koalisyon hükümeti kurulabilecek mi, kurulamayacak mı?
Bu noktada ben sadece bir MHP milletvekili olarak değil aynı zamanda bir siyaset bilimi profesörü olarak değerlendirme yaptığımda, Türkiye’nin bir hükümet kuracağını düşünüyorum. Çünkü seçmen yeni bir seçim istemiyor.
Peki formül nedir?
Biz Türk milliyetçileri olarak siyasetin oportünist bir uğraş değil ilke, inanç ve programları hayata geçirme aracı olduğunu düşünüyoruz. Bunu hayata geçiremeyeceğimiz bir iktidarda kendimizi inkar etmiş oluruz. Dolayısıyla önce diğer partiler bir araya gelip dener, olmazsa bize gelirler ve biz kendi ilkelerimizi ortaya koyarız. Mutabakat sağlanırsa koalisyon görüşmelerine başlayabiliriz. Bunu da zaten ilk akşam yaptığı açıklamada Bahçeli söylemişti.