Muhalefetten sert sözler: ''AFAD yetersiz kaldı''

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, ''Yaşadığımız son felaket 20 yıldır ülkeyi yönetenlerin şehirlerimizi depreme hazırlamadığını gösterdi. Böyle bir felakette izlenecek bir afet protokolleri bile yokmuş, bunu gördük'' dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise ''Herkesin bildiği ve gördüğü gibi; AFAD'ın depreme müdahalede ve koordinasyonda yetersiz kaldığı ayan beyan ortaya çıkmıştır.'' eleştirisinde bulundu.

CHP'li Öztrak, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Öztrak, Kahramanmaraş Pazarcık'taki depremin üzerinden 107 saat, Kahramanmaraş Elbistan'daki depremin üzerinden 100 saat geçtiğini söyleyerek, "Geçen her dakika, her saniye düşmanımız oldu. Ömrümüzden ömür aldı. Boğazımızda 40 düğüm. Acının, kederin, sıkıntı ve öfkenin, yüreklerimize yumruk gibi oturduğu günlerden geçiyoruz. Deprem bölgesinde ve ülkemizin her yerinde tüm kalplerde, büyük bir üzüntü var. Afet bölgesinden uzaktaki vatandaşlarımız, nefes aldığına, yemek yediğine, sıcak odalarında oturduğuna, yatağında uyuduğuna utanır hale geldi" dedi. 

'BELEDİYELERİMİZ, VATANDAŞLARIMIZIN YANINDA'

Öztrak, depremin ilk anından itibaren, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcıları, belediye başkanları, milletvekilleri, örgütlerin afet bölgesinde olduğunu belirterek, "An itibarıyla 130 belediyemiz tarafından arama kurtarma aracı, iş makinası, itfaiye, ambulans gibi toplam 3 bin 400 araç ve 7 bin 876 personel deprem bölgesine gönderildi. Halen çalışmalarını sürdürüyorlar. Gıda, hijyen, kıyafet gibi insani yardım malzemelerini taşıyan toplam 1187 TIR ve kamyon, 3 uçak ve 1 gemi bölgeye gönderildi. Mobil mutfak TIR'ları, ekmek üretimi için mobil fırınlar, jeneratörler, 724 bin battaniye, 35 binden fazla ısıtıcı ve soba. Belediyelerimiz, tüm gücüyle deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın yanında" ifadelerini kullandı.

'ÇAĞRILAR AFAD'A İLETİLDİ'

Planlama, organizasyon ve koordinasyon konusunda sahada ciddi sıkıntılar olduğu yönünde gelen bilgiler olduğunu söyleyen Öztrak, "Depremzedelere yardım için gelen ekipler havaalanlarında kaldı. Bazı yerlerde iş makinesi vardı, operatör yoktu. Bazı yerlerde de operatör vardı, iş makinesi yoktu. Bazı yerlerde de iş makinesi de operatör de vardı; ama kurtarma ekibi yoktu. İnsanlar ise enkaz altında bağırıyor, yakınları çaresizce çırpınıyordu. Genel merkezimizde kurulan CHP Afet Koordinasyon Merkezi'ne gelen 27 bin çağrı ve mesajın yarısı göçük ve enkaz başından gelen yardım çağrılarıydı. Bu çağrılar anlık alındı ve AFAD'a iletildi. Kalan çağrılar ise iaşe ve barınma talepleriydi. Şu saat olmuş, bölgede iletişim hala en büyük sorun. Onun maçına, bunun etkinliğine mobil baz istasyonları gönderen GSM operatörleri deprem bölgesine mobil baz istasyonları kuramadı. Şu çağda, şu günde yapılacak iş mi bu?" ifadelerini kullandı.

'AFAD PARALİZE OLDU'

Türkiye'nin her yerinin deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Öztrak, "Bu, bugünün gerçeği değil, binlerce yılın gerçeği. Kendinden önceki 57 Cumhuriyet hükümetinin, 79 yılda harcadığı paranın 4 katını 20 yılda harcayan, depreme hazırlık için milletten 36,5 milyar dolar vergi toplayan, ekonomik büyüme modelinin merkezine inşaatı koymuş Saray yönetimi, şehirlerimizi bu gerçeğe göre hazırlamalıydı. Onun yerine kaynaklar dolarla, avroyla garantilere, ışıltılı AVM'lere ve ranta gitti. Bugün yaşadığımız felakete sebep olan zihniyet, işte bu zihniyettir. Kaçak yapılara ruhsat verip, 'bağış topluyoruz' diyen zihniyettir. 1999'da büyük Marmara depremini yaşadık. O günden bu yana da İstanbul depremini konuşuyoruz. Ama yaşadığımız son felaket 20 yıldır ülkeyi yönetenlerin şehirlerimizi depreme hazırlamadığını gösterdi. Böyle bir felakette izlenecek bir afet protokolleri bile yokmuş. Bunu gördük. Afetle mücadele için kurulmuş AFAD paralize oldu. Şimdi öğreniyoruz ki, Tanzanya'ya elçi yapılmış önceki başkanı tekrar göreve çağırıyorlar. Kurumun üst yönetimi, atama bakanların, AK Parti'nin akrabayı taallukatıyla doldurulmuş. Liyakatsizlik tüm Türkiye'yi esir aldığı gibi AFAD'ı da esir almış" dedi.

Sahada cansiperane çalışan AFAD personelini ise tenzih ettiğini söyleyen Öztrak, "Onların üstün gayretlerine şahidiz. Ama depremin daha ilk anında bu fedakar personeli seferber edecek bir yönetim ortada yoktu" diye konuştu. 

CHP'Lİ TORUN: AFAD YETERSİZ KALDI

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Torun, günlerdir susup içine attıklarını söylemek istediğini belirterek, "Vatandaşımızın halini gördükçe bizim de bunları içimizde tutacak takatimiz kalmamıştır. İlk günden bu yana AFAD'dan başka koordinasyona izin vermeyeceğiz, her şeyi AFAD yapacak' denilmiştir. Belediyelerimizin ve hayırseverlerin arama-kurtarma çalışmaları ve yardımları sekteye uğratılmıştır. Herkesin bildiği ve gördüğü gibi; AFAD'ın depreme müdahalede ve koordinasyonda yetersiz kaldığı ayan beyan ortaya çıkmıştır. Günlerce enkaza ulaşılamamış, belediyelerimizin el konulan yardımlarının ihtiyaç sahiplerine iletilmesinde geç kalınmıştır. 'Her şeyi ben yapacağım' diyerek, hiçbir şeyi tam yapamayan anlayışın faturası, milletimize kesilmiştir. Ayrıca; geçmişte uzmanların defalarca uyarmasına rağmen, Genel Başkanımızın dün açıkladığı raporun orta yerde durmasına rağmen gerekli hazırlıklar yapılmamıştır" ifadelerini kullandı.

'DEPREME HAZIRLIKSIZ YAKALANDINIZ'

AFAD'ın tedbirleri önceden alması gerektiğini söyleyen Torun, "Zaten AFAD bu amaçla kurulmuştur. Görevlerinden biri de barınma ihtiyacıdır. AFAD'ın, olabilecek her afete karşı gerekli çadır stoğunu elinde bulundurması gerekir. Ancak bugün çadırların yetersiz kaldığı, hala sokakta kalan insanlarımızın varlığıyla ispatlanmıştır. AFAD'ın elinde, büyük bir afete karşı en az 250-300 bin çadır stoğu olması gerektiği bilinmektedir. Ancak 27 Eylül 2019'da AFAD'ın kendi yaptığı açıklamaya göre stoktaki çadır sayısı 100 bin bile değildir. Tam burada bir şeye dikkatinizi çekmek isterim. AFAD'ın çadırlarını yıllardır Kızılay üretir. Ancak AFAD yönetimi, 2020 Ağustos ayından 2022 Aralık ayına kadar, yani yaklaşık 2,5 yıl Kızılay'dan bir tek çadır bile almamıştır. Kızılay'ın Ankara Etimesgut'taki tesisi, 2,5 yıl süresince AFAD'a çadır üretmemiştir. Sadece 3 ay önce Kızılay'a 60 bin çadır siparişi verilmiştir. Şimdi sormak lazım; Hazır tesis varken, AFAD olarak, 2,5 yıl neden Kızılay'a çadır ürettirmediniz? Deprem olmasını mı beklediniz? Depreme hazırlıksız yakalandınız. Şimdi çıkmış Kızılay'a günde 500 çadır üretimi yaptırmaya çalışıyorsunuz. Deprem olduktan sonra mı aklınız başınıza geldi? AFAD yetkililerine şimdi önemli bir soru daha sormak istiyorum; kısa bir süre önce çadır ihalesi yaptınız, Kızılay'a değil yandaş bir şirkete verdiniz. Bu şirketten şu ana kadar kaç tane çadır teslim aldınız?" diye konuştu. 

Sonraki Haber