MHP'nin oyları neden düştü ? İşte oranlar ve cevaplar..

Seçmen, koalisyon süresindeki tutumu nedeniyle MHP’ye çok ağır bir ceza verdi.

7 Haziran seçiminden sonra izlediği politikayla yeniden seçime gidilmesinde en büyük etkiye yol açan MHP, bu tutumunun faturasını seçim hezimetiyle ödedi. Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre bütün illerde oy kaybeden MHP, haritadan silindi. Sadece Ardahan’da oyunu artırabildi. 7 Haziran’da 7 milyon 519 bin oyla yüzde 16,4 oranını yakalayan MHP, yüzde 12.03’e düştü. Yaklaşık 2 milyon oy kaybetti.  80 olan vekil sayısı 41’e indi.
 
58 İLDE 0 ÇEKTİ
 
MHP, 7 Haziran’da 32 ilde milletvekili çıkaramamıştı. 1 Kasım seçiminde ise bu sayı 58’e yükseldi. 7 Haziran’da vekil çıkardığı 22 kentten bu kez vekil çıkaramadı.  Aksaray, Burdur, Bayburt, Çanakkale, Elazığ, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Nevşehir, Niğde,Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’taki vekillerini kaybetti.


 
12 İLDE VEKİLİ AZALDI

 
MHP, birden fazla milletvekili çıkardığı 12 ilde ise 16 vekil kaybına uğradı. Üç vekili bulunan Antalya’da ikiye, üç vekili bulunan Kayseri’de bire, iki vekili bulunan Kahramanmaraş’ta bire, iki vekili bulunan Balıkesir’de bire, beş vekili bulunan Ankara’da dörde, üç vekili bulunan Bursa’da ikiye, iki vekili bulunanGaziantepte bire, 10 vekili bulunan İstanbul’da yediye, dört vekili bulunanİzmir’de ikiye, iki vekili bulunan Konya’da bire, üç vekili bulunan Mersin’de ikiye, iki vekili bulunan Samsun’da bire düştü.
 
TABAN AK PARTİ’YE KAYDI
 
MHP’de tabanından Ak Parti’ye ciddi kayış gerçekleşti. AK Parti 1 Kasım’daPKK’yla çatışmasızlık ortamının sona ermesi ve  milliyetçi bir dil kullanmaya başlamasının meyvelerini aldı, İç Anadolu ve İç Ege’de MHP’ye kaptırdığı oyları bir bir geri aldı. MHP özellikle Selçuklu Hilali olarak bilinen Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Çorum, Tokat, Kayseri başta olmak üzere birçok ilde kan kaybına uğradı. Orta Anadolu, Karadeniz ve İç Ege’de oyların radikal bir oranda Ak Parti’ye yöneldiği gözlendi.


 
80 VEKİL 42’YE DÜŞTÜ

MHP’nin 7 Haziran seçimlerine göre oyu yüzde 4.4 oranında düştü. Milletvekili sayısı da eridi. 7 Haziran’da 80 ismi Meclis’e sokan MHP’nin sandalye sayısı 42’ye geriledi. Genel Başkan Yardımcısı Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz ile Eskişehir Milletvekili Dr. Ruhsar Demirel Meclis’e giremedi.

BU İLLERDE 0 ÇEKTİ

5 ay önceki seçimde Bayburt, Giresun, Kırıkkale, Gümüşhane, Uşak, Kırşehir, Nevşehir, Burdur ve Aksaray’dan ilk kez bir milletvekili çıkartan MHP, bu kez bu illerde sıfır çekti.

MHP, 7 Haziran’da milletvekili çıkarttığı; Bayburt, Burdur, Çanakkale, Elazığ, Kütahya, Eskişehir, Yozgat, Giresun, Gümüşhane, Tokat, Karabük, Kastamonu, Trabzon, Kırşehir, Sivas, Kilis, Nevşehir, Niğde, Tokat, Uşak, Zonguldak ve Tekirdağ’da hiç milletvekili çıkartamadı. 7 Haziran’a göre; MHP’nin İstanbul’daki milletvekili sayısı 10’dan 7’ye, İzmir’de 4’den 2’ye, Kayseri’de 3’den 1’e, Gaziantep’te 2’den 1’e, Bursa’da 3’den 2’ye, Konya’da 2’den 1’e, Mersin’de 3’den 2’ye, Kahramanmaraş’ta 2’den 1’e, Samsun’da 2’den 1’e, Antalya’da 3’den 2’ye, Balıkesir’de 2’den 1’e düştü. Sadece Adana ile Ankara’da 7 Haziran’a göre milletvekili sayısı korundu. Ankara’dan 5, Adana’dan ise yine 3 vekil çıkartıldı.

MEMLEKETİNDE BİLE KAYBETTİ

Bahçeli’nin oy kullandığı Anıttepe Ortaokulu’ndaki 1310 numaralı sandıktan CHP çıktı. Bahçeli, memleketi Osmaniye’de bile birinciliği Ak Parti’ye kaptırdı.

BAŞKANLIK KOLTUĞU İÇİN ÜÇ MUHALİF

MHP’de Bahçeli’nin istifası durumunda Sinan Oğan, Süleyman Sazak ve Meral Akşener’in isimlerinin Genel Başkanlık için ön plana çıkacağı konuşuluyor.

AĞIR TOPLAR MECLİS DIŞI KALDI

Büyük hezimet yaşayan MHP’de en yetkili isimler Meclis dışında kaldı. Genel Başkan Yardımcıları Sadir Durmaz, Ruhsar Demirel, TBMM Başkan vekili KorayAydın ile eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz TBMM’ye giremedi.

Eskişehir’den aday gösterilen ve Bahçeli’nin prensesi olarak anılan Dr. Ruhsar Demirel’in seçilememesi “MHP seçmeni, ‘Madem Meral Ablamızı liste dışı bıraktın, biz de senin Prensesi’ni Ankara’ya göndermeyiz mesajı verdi” şeklinde yorumlandı.

MHP’de aday listeleri hazırlanırken  en büyük sürpriz partinin sevilen isimlerinden Akşener’in aday gösterilmemesi olmuştu. Bahçeli, Meclis Başkanlığı adaylığı için Akşener’in adı geçtiğinde ‘’Bu şekilde söylenen isimlerden hiç hoşlanmam, ismi geçeni de devre dışı tutarım. Meral Akşener’i eğer çok sık kullanırsanız, o devre dışı kalır haberiniz olsun’’ demişti.

MERAL ABLA TEPKİSİ

Bahçeli’nin prensesi olarak anılan Dr. Ruhsar Demirel’in seçilememesi “MHP seçmeni, ‘Madem Meral Ablamızı liste dışı bıraktın, biz de senin Prensesi’ni Ankara’ya göndermeyiz’ mesajı verdi” şeklinde yorumlandı.

MHP’NİN EN ÇOK OY KAYBETTİĞİ İLLER:

Kilis  %16,82
Iğdır %13,02
Bilecik %11,50
Bayburt %10,73
Artvin %9,08

MERKEZ BANKASI ESKİ BAŞKANI DA SEÇİLEMEDİ

MHP’nin kaybeden bir diğer ismi de Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz oldu.7 Haziran’da Uşak’tan milletvekili seçilmeyi başaran Yılmaz, milletvekili olamadı. 3 milletvekili çıkaran Uşak’ta AK Parti 2, CHP 1 milletvekili aldı.

Sonraki Haber