Metropoll Araştırmaya göre partilerin son oy oranları

Metropol Araştırma’nın sahibi Sencar 1 Kasım’da yapılacak seçimde tablonun çok da fazla değişmeyeceğini söyleyip, yeni seçim olabilir dedi.

Prof. Dr. Sencar’a göre 1 Kasım’da yine koalisyonu zorunlu kılan bir tablo ortaya çıkacak ancak hükümet kurulamayacağı için ülke yeni bir seçim süreci daha yaşayacak.

İşte Birgün’den Sebahat Karakoyun’a konuşan Özer Sencar’ın açıklamaları;

7 Haziran seçimlerinin ardından elde ettiğiniz bulgulara göre tabloda değişiklik var mı?

7 Haziran’dan sonra fazla bir sapma yok. Sadece HDP’de bölge kaynaklı bir miktar yükseliş var. Diğer partilerin oy oranlarında dikkate değer bir değişiklik yok. Bu pazar seçim olsa alınan oylarla HDP parlamentoda elde ettiği milletvekili sayısına göre üçüncü olur. Ama oy sıralamasında yine dördüncü parti görünüyor.

7 Haziran seçimlerinin ardından yaşanan çatışmalı ortam seçmeni nasıl etkiliyor?

MHP ve AKP’nin oyunu etkilemiyor. AKP’nin oyu bu süreç içerisinde milim kıpırdamıyor. Haziran araştırmamızda AKP’nin oyu 41,7 idi. Ağustos’un ortasında yaptık yine 41,7. Yaşanan terör olayları, güvenlik güçlerinin müdahaleleriyle meydana gelen olaylar, ölümler, şehitler AKP ve MHP’ye puan getirmedi. Ama HDP’nin Kürt seçmen üzerinde oyunu artırdı.

Erdoğan, “7 Haziran’daki gibi olmayacak” dedi. Bunu nasıl değerlendiyorsunuz?

Bu sıralar “HDP barajı aştı ama hakkıyla, adil bir seçimle değil PKK zoruyla, katkısıyla” gibi bir psikolojik etkileme çabası var. Ancak bunun çok fazla gerçekle ilgisi yok. Tarafsız kalması gereken Erdoğan da meydanlara çıkarak, salon konuşmalarıyla sonucu etkilemeye çalıştı. Devlet tüm kadrolarıyla AKP lehinde çalıştı.

Geçen seçimde özellikle barajı aşması için HDP’ye oy veren CHP seçmeninin tutumunda bir değişiklik gözleniyor mu?

Yaklaşık olarak 1,5 puanlık bir CHP kitlesinin oyu HDP’ye gitti. Bunun yarım puanı ya da bir puanı geri gelebilir. Ancak Ağustos ayında yapılan araştırmada bu yönde bir veri yok henüz. 1 Kasım’da “nasıl olsa HDP barajı aşıyor” düşüncesiyle partilerine dönebilirler. Ama asıl MHP’den CHP’ye kayış olabilir.

BAHÇELİ VE DEMİRTAŞ DÜŞÜŞTE

MHP’nin 7 Haziran’dan sonra izlediği politikanın oylarına etkisi nasıl?

MHP ve Bahçeli’nin itibarında ciddi düşüş var. Burada kuşkusuz 7 Haziran seçimlerinin hemen ardından geliştirdiği tutumun önemi var. Bu süreçte CHP’nin bir oy çekim kapasitesine sahip olduğunu gördük.

Ağustos ayı çalışmanıza göre liderlerin karnesi nasıl?

Erdoğan ve Davutoğlu’nun durumlarında bir değişiklik yok. Bahçeli ve Demirtaş’ın ise itibar kaybı görülüyor. Bahçeli’nin görev yapış tarzını onaylayanların oranı Haziran’da yaptığımız araştırmada yüzde 22,9 iken, ağustos ayında 17’ye gerilediğini görüyoruz.

Demirtaş için ise aynı dönemde yüzde 25,8’den 21,8’e gerileme var. Görev yapış biçimini onaylayanların oranında artış olan tek lider Kemal Kılıçdaroğlu. Aynı dönemde oy oranını yüzde 29’dan yüzde 31,2’ye yükselttiği görülüyor araştırma sonuçlarına göre. Kılıçdaroğlu ile ilgili verilerde dikkati çeken bir başka husus da CHP’ye oy vereceğini söyleyenlerin oranından daha fazla bir oyu var. “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusuna CHP yanıtını verenlerin oranı yüzde 25,5 iken, Kılıçdaroğlu’nun liderliğini onaylayanların oranı 8 puan daha fazla.

Erdoğan’ın sahaya çıkması AKP açısından geçen seçimdekinden farklı bir etki yaratır mı?

7 Haziran’da Erdoğan sahaya çıkarak AKP’ye oy kaybettirdi. Şimdi de sahaya çıkarsa yine AKP’yi aşağı çeker.

BİR SEÇİM DAHA OLABİLİR

Aktardığınız verilere göre koalisyon kaçınılmaz görünüyor…

Ağustos ayı araştırmamıza göre herhangi bir parti tek başına iktidar olamıyor. 1 Kasım’da halk 7 Haziran’da söylediğini bir daha söyleyecek. Ancak ben yine koalisyon kurulamayacağı kanaatindeyim. Yakın gelecekte bir yıl içinde bir seçimin daha olacağını düşünüyorum.

Sonraki Haber