Maltepe’de ilk iftar dualarla açıldı

Maltepe Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu Ramazan iftarına katılan binlerce Maltepeli, ellerini semaya açarak, ezan ve dualarla ilk iftarlarını açtı.

Maltepe Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu Ramazan iftarına katılan binlerce Maltepeli, ellerini semaya açarak, ezan ve dualarla ilk iftarlarını açtı. Geleneksel Ramazan eğlencelerinden olan ortaoyunu, meddah ve Nasreddin Hoca gösterileriyle büyük bir coşkunun yaşandığı iftarda halka yemek dağıtan ve sonrasında da kısa bir konuşma yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Burada karınca kararınca, gönlümüzden ne koptuysa sizlerle paylaşıyoruz. Beş yıldızlı otellerdeki şatafat yok ama kuru ekmeği, bir tas çorbayı, yan yana, kardeşçe paylaşmayı bildiğimiz için burada toplanıyoruz. Hepinize şimdiden hayırlı Ramazanlar diliyorum” dedi.

BAŞKAN KILIÇ YEMEK DAĞITTI

Maltepe’de yılın ilk iftar orucu ezan ve dualar eşliğinde açıldı. Maltepe Belediyesi’nce düzenlenen ve binlerce Maltepelinin akın ettiği “Sevgi Haneleri”nde Başkan Yardımcıları, birim müdürleri ve CHP İlçe Başkanı Zeynep Babacan ile Maltepelilere ilk iftar yemeğinde eşlik eden ve onlara yemek dağıtan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Ramazan boyunca düzenleyecekleri etkinliklerden bahsettiği konuşmasında şunları söyledi: “Bu Ramazan bedeninizden sağlığı, yüreğinizden sevgiyi eksik etmesin inşallah. Burada karınca kararınca, gönlümüzden ne koptuysa sizlerle paylaşıyoruz. Beş yıldızlı otellerdeki şatafat yok ama kuru ekmeği, bir tas çorbayı, yan yana, kardeşçe paylaşmayı bildiğimiz için burada toplanıyoruz. Sadece burada toplanmıyoruz, Allah nasip ederse 18 mahallemizi ayrı ayrı dolaşarak, yer sofralarımızı gök kubbenin altında bütün mahallelerimize taşıyacağız. Meddahlarımız, tiyatro oyunlarımız olacak, dualar okunacak, ilahiler söylenecek. Burada da gönül, sevgi sohbetlerimiz, konserlerimiz olacak ve Türkiye’nin çeşitli yörelerinden gelen hemşeri derneklerimizin, federasyonlarımızın her akşam ayrı ayrı kendilerine has muhabbet akşamları ve etkinlikleri olacak.” Kılıç konuşmasının sonunda Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını temenni ederek, “Cenabı Allah önce milletimize, tüm İslam âlemine ve sonra da bütün insanlığa huzur ve barış getirsin” dedi.

BİR OSMANLI GELENEĞİ: DİŞ KİRASI

Bir program nedeniyle Türkiye’de bulunan Azerbaycanlı öğrencilerin de katıldığı etkinlikler, Hamza Yüzgeç tarafından okunan Kur’an tilaveti ile başladı. Enderun Grubu’nun verdiği Türk Sanat Müziği ve tasavvuf içerikli konserden sonra söz alan araştırmacı yazar Dursun Gürlek, halka keyifli bir sohbet yaptı. İnsanın bedeniyle, nefsiyle ve ruhuyla da ibadet ettiği bir ay olan Ramazan’ın sağlık açısından önemine değinerek başladığı konuşmasında Gürlek, “Mübarek Ramazan’ın ilk günü sizlerle burada olma imkânını bana veren önce Yüce Allah’a, sonra da Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Ramazan’da kaynaşıyor, oruç tutarak bedenimizi sağlığı getiriyor ve sohbetlerle de ruhumuzun ihtiyacı olan manevi gıdaları alıyoruz. Eski Ramazan eğlencelerini özlüyoruz ama şimdikiler daha imkânlı hale geldiği için güzel etkinlikler oluyor” dedi. Eski Osmanlı geleneği olan diş kirasından da bahseden Gürlek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Diş kirası, iftar veya ziyafet için çağrılan misafirlere, ev sahibi tarafından teşekkür niyetiyle sunulan para veya hediyelerdir. Dönemin Sultanı Abdülaziz, bir gün Sadrazamlarından Yusuf Kamil Paşa’nın konağına iftar için gidiyor. Bu şu demek, misafir kabul eden aile yani sadrazamın ailesi, diş kirası vermek zorunda. Sadrazam diş kirası olarak konağın tapusunu padişaha veriyor, padişah ise bunu büyük memnuniyetle kabul ederek, tekrar sahibine iade ediyor. Sadrazam’ın eşiyse, Amasya’nın ünlü hattatlarından Şeyh Hamdullah’ın yazdığı Kur’an’ı altın tepsi içinde padişaha sunuyor. Ne büyük nezaket değil mi? Şu inceliğe bakın. İşte Ramazan, eski Ramazan bu demekti.”

NASREDDİN HOCA GÜLDÜRDÜ

Sohbet sonrası düzenlenen Nasreddin Hoca gösterileriyle çocuklar eğlenirken, Direkler Arası Ramazan şenliğiyle de eski Ramazan nostaljisi yaşatılarak bir konser verildi. Ayrıca etkinlikte kurulan oyun alanında çocuklar eğlenirken, hemşeri dernekleri de yöresel ürünlerini ve geleneksel oyunlarını halka sundu. Hattat ve ebru sanatı ustalarına yönelik yoğun ilgi de gözlerden kaçmadı.

Sonraki Haber